Naprej na vsebino

Nove okužbe še vedno zaradi vnosov iz tujine in nekontroliranega druženja

V Sloveniji se soočamo s porastom novih okužb, zato so zdravstvene službe apelirale na vlado za vzpostavitev aplikacije, da državljani izvedo, ali so bili v stiku z okuženim.

V nedeljo so v Sloveniji ob 440 opravljenih testih odkrili osem novih okužb s koronavirusom, aktivnih primerov je 256, v bolnišnici je 16 oseb, od tega ena na intenzivni negi.

Aplikacija ne bo omogočala lokacijskih podatkov

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je povedal, da se soočamo s porastom okužb, zato so od zdravstvenih služb vnovič prejeli apel za pomoč oziroma vzpostavitev aplikacije, da državljani izvedo, ali so bili v stiku z okuženim. »Pri aplikaciji ne gre za sledenje, ne bo delovala na tehnologiji GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov,« je med drugim poudaril.

Nemčija je za razvoj aplikacije porabila več milijonov evrov, Slovenija pa bo za prilagoditev potrebovala največ 40.000 evrov. Aplikacija, ki temelji prav na nemški rešitvi in bo prilagojena za slovenski trg, bo uporabljena zgolj kot pomoč epidemiologom, saj ne nadomešča njihovega dela. O njej so seznanili tudi informacijsko pooblaščeno ter jo prosili za mnenje in morebitno prilagoditev.

Očitki so nepoznavanje zakonodaje

Aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi za tiste, katerim je odrejena karantena. »Vsi očitki, s katerimi se soočamo, gredo zgolj zaradi nepoznavanje zakonodaje,« poudarja minister, ki obenem ne vidi smisla, da je ne bi uporabili. »Uporablja jo že deset evropskih držav, podobno pripravlja tudi Hrvaška. Zato svetujemo vsem, ki želijo čim mirnejše počitnice, da jo začnejo uporabljati in lahko le upamo, da drugih ukrepov ne bomo potrebovali,« je sklenil Koritnik.

Vzrok novih okužb vnos iz tujine in druženja

Vladni govorec Jelko Kacin je o najnovejših epidemioloških podatkih dejal, da so ti zanihali navzdol. »Vsaj do jutri pa bo treba počakati za prepoznavanje pravih trendov. Sicer analize NIJZ kažejo, da so poleg vnosa iz tujine glavni vzrok tudi različne oblike druženja,« je pojasnil Kacin.

Malomarno širjenje okužbe je kaznivo dejanje

Okužbe se spet širijo v domove starejših občanov, zato so zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom za obiskovalce znova zaprli domova starejših v Hrastniku in Metliki. »Obnašajmo se samozaščitno do sebe in drugih. Drži, da veliko ljudi že doslej dosledno spoštuje samozaščitno vedenje, a so njimi posamezniki, ki jih ne. Lahko celo sklepamo, da gre za širjenje iz malomarnost in po zakonu so predvidene sankcije,« je razložil Kacin.

Na Hrvaškem se število okužbe razlikuje

Vlada veliko vprašanj dobiva tudi o letovanju na Hrvaškem, zato je NIJZ pripravil grafični prikaz širjenja okužb v tej državi, kjer se število okužb razlikuje po tamkajšnjih županijah. Izpostavil je obe državni meji s Srbijo ter Bosno in Hercegovino, ki spadata med rdeče države. Od začetka epidemije pa je največ okuženih v mestu Zagreb in najmanj v međimurski pokrajini, kjer beležijo 12 primerov.

Kacin še ne ve, kje in kdaj bo letoval

Za konec je vladni govorec še zavrnil namigovanja, da bi bil nedolgo nazaj viden na hrvaškem otoku, saj kot pravi, zaenkrat niti ne ve, ali se bo lahko odpravil na daljši dopust, prav tako ne, kje bo porabil turistične bone.

Inšpektorji nadaljujejo z intenzivnim nadzorom

Andreja Mojškrc iz zdravstvenega inšpektorata o nadzoru v minulem vikendu pravi, da so inšpektorji od petka do vključno nedelje opravili 945 nadzorov o karanteni, medtem ko z današnjim dnem nadaljujejo z intenzivnimi nadzori.

In še statistika minulega vikenda: Odločbo je spoštovalo 760 oseb, v 40 primerih v času nadzora oseba ni bila prisotna na mestu, ki je bilo navedeno na karantenski odločbi. Nadzor je bil v 11 primerih onemogočen zaradi dostopa do zemljišča, v 32 primerih so navedli napačen naslov. Glede dajanja lažnih podatkov Mojškrčeva pravi, da so primeri, ko ima oseba bivališče v tretji državi in podatki na osebnem dokumentu niso vedno tisti, kjer bo prestajala karanteno.

Primeri policiji in tržnemu inšpektoratu

O nadzoru v gostinskih lokalih pa je dejala, da so opravili 182 nadzorov. V več kot 20 primerih so ugotovili nezadostno razdaljo med mizami, 20 primerov je bilo takšnih, da osebe niso nosile zaščitne maske (gostje pri šanku, igranje pikada…), ponekod razkužila niso bila dostopna ali so bile posodice prazne. Tudi natakarji ponekod niso pravilno nosili mask, v enem primeru je bil celo zaposleni brez maske, v treh gostinskih lokalih obvestila o ukrepih niso bila zadostna. Primere bodo predali policiji in tržnemu inšpektoratu, saj je zagrožena kazen za gostince kot tudi za samostojne podjetnike.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice