Skip to content

Ali lahko česen nadomesti jemanje nekaterih zdravil?

Česen je v današnjem času nepogrešljiv sestavni del pri kuhanju, vendar se je v antični in moderni zgodovin uporabljal predvsem kot zdravilo. Česen pomaga pri preprečevanju in zdravljenju številnih stanj in bolezni. Česen spada v rod Allium in je tesno povezan s čebulo, drobnjakom, porom in šalotko. Ljudje ga uporabljajo že tisoče let. V starodavnem Egiptu so česen uporabljali tako za kulinarične namene kot za njegove zdravstvene in terapevtske koristi. 

Česen je zelo enostavno vključiti v prehrano. Dopolnjuje večino slanih jedi, zlasti juhe in omake. Najdemo ga lahko v več oblikah, od celih strokov in gladkih past do praškov in dodatkov, kot sta ekstrakt česna in česnovo olje. Pogost način uporabe česna je, da s stiskalnico stisnemo nekaj svežih strokov, dodamo nekaj ekstra deviškega oljčnega olja in malo soli. Tako dobimo zdrav in zelo okusen preliv.

Sodobna znanost je potrdila veliko koristnih učinkov česna na zdravje. Česen, kot dodatek k jedem, pomaga pri preprečevanju in zmanjšanju resnosti bolezni kot sta gripa in navadni prehlad. Česen vsebuje tudi antioksidante, ki ščitijo celice v telesu pred poškodbami in staranjem, kar lahko zmanjša tveganje tudi za pojav Alzheimerjeve bolezni in demence.

Česen v olju. Vir slike: RitaE, Pixabay

Česen vsebuje sestavine z močnimi zdravilnimi lastnostmi

Česen raste na mnogih koncih sveta in je zaradi močnega vonja in dobrega okusa priljubljena sestavina pri kuhanju. V zgodovini so v glavnem uporabljali česen zaradi njegovih zdravstvenih in zdravilnih lastnosti. Njegovo uporabo so dobro dokumentirale številne večje civilizacije, vključno z Egipčani, Babilonci, Kitajci, Rimljani in Grki.

Danes znanstveniki vedo, da večino koristi za zdravje povzročajo žveplove spojine, ki nastanejo, ko strok česna nasekljamo, zdrobimo ali prežvečimo. Ena bolj znanih spojin je alicin. Vendar je alicin nestabilna spojina, ki je v svežem česnu na kratko prisotna šele potem, ko se česen razreže ali zdrobi. Druge spojine v česnu, ki so lahko koristne za zdravje vključujejo dialil disulfid in s-alil cistein. Žveplove spojine iz česna vstopijo v telo iz prebavnega trakta in potujejo po vsem telesu, kjer izvajajo svoje močne biološke zdravilne učinke.

Bolezni srca in ožilja, kot so srčni infarkt in kapi, so v današnjem času glavni razlog za smrt. K temu običajno privede visok krvni tlak ali hipertenzija. Aktivne spojine v česnu lahko znižajo krvni tlak. Študije na ljudeh so odkrile, da dodatki česna v prehrano pomembno vplivajo na znižanje krvnega tlaka pri ljudeh z visokim krvnim tlakom.

V eni izmed raziskav so odkrili, da je uživanje 600-1.500 mg česnovega ekstrakta 24 tednov ravno tako učinkovito pri zniževanju krvnega tlaka kot temu namenjeno zdravilo. Zdi se, da visoki odmerki česna izboljšajo krvni tlak tistim osebam, ki imajo visok krvni tlak. Količina potrebna za želen učinek je enaka približno štirim strokom česna na dan.   

Česen prav tako izboljšuje raven holesterola v krvi, kar lahko zmanjša tveganje za nastanek srčnih bolezni. Strokovnjaki pravijo, da se zdi, da dodatki česna zmanjšajo skupni oziroma LDL holesterol za približno 10 do 15 % pri tistih z visokim holesterolom. Če podrobneje gledamo na LDL holesterol, ki mu pravimo tudi »slab« holesterol in HDL holesterol, ki je »dober« holesterol se zdi, da česen znižuje LDL, a nima zanesljivega vpliva na HDL.

Še en znani dejavnik tveganja za nastanek srčnih bolezni je visoka raven trigliceridov, vendar strokovnjaki menijo, da česen nima pomembnih učinkov na njihovo zmanjševanje.  

Zdi se, da dodatki česna k prehrani zmanjšujejo skupni in LDL holesterol, zlasti pri tistih, ki imajo visok holesterol, a po drugi strani na zmanjševanje HDL holesterola in trigliceridov česen nima pomembnega vpliva.  

Česen se lahko bori proti boleznim, vključno z navadnim prehladom

Znano je, da dodatki česna povečujejo delovanje imunskega sistema. Ena izmed raziskav – 12-tedenska študija – je pokazala, da je vsakodnevno dopolnilo česna zmanjšalo število prehladov za 63% v primerjavi s placebom. Tudi povprečna dolžina simptomov prehlada se je zmanjšala za 70%, in sicer s 5 dni v skupini s placebom na samo 1,5 dni v skupini s česnom. Tudi neka druga študija je pokazala, da je uživanje visokega odmerka staranega česnovega ekstrakta zmanjšalo število dni s prehladom ali gripo za 61%. Kljub temu, da nekateri navajajo, da dokazi niso zadostni in da je potrebnih več raziskav na to temo, je dodajanje česna v prehrano vredno poskusiti, če ste eni izmed tistih, ki se pogosto prehladijo.

Antioksidanti v česnu pomagajo pri preprečevanju demence in Alzheimerjeve bolezni

Česen vsebuje tudi antioksidante, ki lahko pomagajo preprečiti Alzheimerjevo bolezen in demenco. Oksidativna škoda prostih radikalov prispeva k procesu staranja in česen vsebuje antioksidante, ki podpirajo telesne zaščitne mehanizme pred oksidativno škodo. Pokazalo se je, da visoki odmerki česna povečujejo antioksidativne encime pri ljudeh in znatno zmanjšujejo oksidativni stres pri osebah z visokim krvnim tlakom.

Kombinirani učinki česna na znižanje holesterola in krvnega tlaka ter njegove antioksidativne lastnosti lahko zmanjšajo tveganje za pogoste možganske bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.

Česen je povezan s čebulo. Vir slike: Shutterbug75, Pixabay

Ali je z dodatki česna mogoče izboljšati telesno zmogljivost?

Česen je bil ena izmed snovi za povečevanje telesnih zmogljivosti in učinkovitosti. Tradicionalno so ga uporabljali v starodavnih kulturah za zmanjšanje utrujenosti delavcev in povečanje njihove delovne zmogljivosti. Prav tako so ga uživali olimpijski športniki v antični Grčiji. 

Študije na glodalcih so pokazale, da česen pomaga pri izvajanju vadbe, vendar je bilo narejenih zelo malo takšnih študij na ljudeh. Ljudje s srčnimi boleznimi, ki so 6 tednov jemali česnovo olje, so imeli 12-odstotno znižanje maksimalnega srčnega utripa in boljšo sposobnost za vadbo. Po drugi strani študija s profesionalnimi kolesarji ni našla nobenih pomembnih koristi česna na telesno zmogljivost. Spet druge študije kažejo, da se lahko s česnom zmanjša utrujenost, ki nastane zaradi vadbe.

Česen lahko izboljša telesno zmogljivost pri ljudeh s srčnimi boleznimi, a točne koristi pri zdravih ljudeh še niso povsem znane.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice