Skip to content

SZO končno dojela nevarnost virusa in poziva h kolektivnemu sodelovanju

Vsak dan je na svetu več kot 200.000 na novo okuženih s covidom-19. Skoraj 80 odstotkov teh primerov je iz desetih držav na svetu in okoli 50 odstotkov zgolj in samo iz dveh držav – Amerike in Brazilije. Generalni direktor Svetovne znanstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus meni, da je število smrtnih žrtev zaradi covida-19 sicer »stabilno« in trenutno je smrtnost sedemodstotna, a je situacija skrajno resna.

Covid-19 prizadel domala vse države

Koronavirus je prisoten kar v 213 državah po svetu, a SZO meni, da so ogrožene vse države, vendar niso vse države prizadete na enak način. Generalni direktor SZO poudarja, da imamo po svetu v državah štiri različne načine soočanja s covidom-19.

Prvi način predstavljajo države, ki so situacijo s covidom-19 pozorno spremljale in so bile ozaveščene. Na novonastalo dogajanje so se odzvale hitro in učinkovito, zato so se vsaj zaenkrat izognile velikim izbruhom. V to kategorijo spada več držav v regiji Mekong, Tihi ocean, Karibi in Afrika.

Voditelji teh držav so se v boj nad virus odpravili s strogim nadzorom nad izrednimi razmerami in so učinkovito komunicirali s svojim prebivalstvom o ukrepih, ki jih je treba sprejeti. Sledili so celoviti strategiji iskanja, izoliranja, testiranja in nadzoru karantene in so lahko zatrli virus.

Drug način soočanja predstavljajo države, v katerih je prišlo do večjega izbruha, a je bil pod nadzorom zaradi kombinacije močnega vodstva in prebivalstva, ki je dojelo pomen ključnih javnozdravstvenih ukrepov. Sem spadajo mnoge države v Evropi in drugod, ki so dokazale, da je mogoče velike izbruhe epidemije spraviti pod nadzor.

Voditelji v teh državah so korak za korakom, s celovitim pristopom delno zatrli virus.

Tretji način predstavljajo države, ki so premagale t .i. prvi val, vendar se zaradi zmanjšanja omejitev in prehitrega sproščenega vedenja prebivalstva zdaj spopadajo z novim valom. Kar nekaj držav je takšnih, tudi Slovenija je med njimi, kjer je moč opaziti porast novih primerov, bolnišnični oddelki pa se ponovno polnijo. Te države so zaradi izgube dobička in morebitnega gospodarskega kolapsa omilile ukrepe, kar je tudi razlog za povečanje okužb.

Četrti način predstavljajo države, ki so v fazi intenzivnega prenosa svojega izbruha. Takšno situacijo lahko opazimo po Ameriki, Južni Aziji in v več državah Afrike.

Epicenter virusa ostaja v Ameriki, kjer je bilo zabeleženih več kot 50 odstotkov vseh primerov na svetu.

SZO ocenjuje, da so bile v nekaterih mestih in regijah, kjer je prenos intenziven, uvedene stroge omejitve, da se izbruh nadzira. Zato se zavezuje, da bo sodelovala z vsemi državami in vsemi ljudmi, da bi preprečili prenos, zmanjšali smrtnost, podpirali skupnosti za zaščito sebe in drugih ter podpirali močno vladno vodstvo in usklajevanje. Generalni direktor SZO je ob tem poudaril, da je preveč držav usmerjenih v napačno smer.

Virus ostaja javni sovražnik številka ena

Po več kot pol leta je jasno, da je covid-19 zelo nevaren virus in bi moral biti sovražnik števila ena vseh držav, a kot opaža generalni direktor SZO, se vse vlade tega sploh ne zavedajo. Skupni cilj vseh bi moral biti, kako najti način za zajezitev širjenje virusa in poiskati vse okužene ljudi.

Žal pa mešana sporočila določenih voditeljev, najbolj kontradiktoren je vsekakor Donald Trump, kažejo le na neresen pristop in ljudi postavljajo v situacijo, ko začenjajo dvomiti o vsem. Kombinacija slabe vladne komunikacije in neupoštevanje ali celo upor zaradi ukrepov vodijo le v katastrofo in neobvladljivo širjenje virusa.

Tedros Adhanom Ghebreyesus sporoča, da če ljudje ne bodo upoštevali osnovnih ukrepov (higiena rok in kašlja, socialna distanca in nošenje mask), bo pandemija potekala le ne en način – vsak dan bo stanje slabše, dokler število mrtvih in okuženih ne bo doseglo abnormne številke v milijardah. A po njegovem mnenju ni treba, da pride do tega. Jasno je, da ni enostavno, ni pa nemogoče. Žal bližnjic ni.

Generalni direktor SZO meni, da vse preveč upanja za izboljšanje stanja polagamo v uvedbo cepiva, morali pa bi se osredotočiti v reševanje trenutne situacije in v to, da se zatre prenos in reši čim več življenj. Izpostavlja, da je treba doseči trajnostne razmere, v katerih bo imela vsaka država ustrezen nadzor nad virusom, ne da bo treba v celoti ustavljati javno življenja in tvegati gospodarsko stabilnost države.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je bil zelo jasen in je sporočil, da se v dogledni prihodnosti še ne bomo vrnili na »staro normalno življenje«.

Treba je spremeniti način življenja

A kljub temu da je prihodnost trenutno malce negativna, po mnenju generalnega direktorja SZO obstaja načrt, kako lahko nadzorujemo virus in nadaljujemo življenje v dokaj normalnih okoliščinah.

Za to pa bodo potrebne tri stvari:

1. Najprej je treba zmanjšati umrljivosti in zatreti prenos.

2. Potrebna je še večja ozaveščenost, angažiranost skupnosti, ki sprejema posamezne ukrepe vedenja v interesu drug drugega.

3. Potrebno je močno vladno vodstvo in usklajevanje celovitih strategij, ki se sporočajo jasno in dosledno.

Tedros Adhanom Ghebreyesus meni, da svet ni bil kolektivno pripravljen na nastalo situacijo. Vendar je treba zdaj uporabiti vsa orodja, ki jih imamo, za to, da pandemijo nadziramo. In to moramo storiti takoj.

Žalostno ob tem je sicer to, da je bila prav SZO tista, ki je na začetku pandemije naredila ogromno škode s svojimi »predlogi« in »nasveti«, ki so ljudje zmedli. Velik del so k temu pripomogli tudi mediji, ki so napačno prevajali predpise ali jih celo napačno predstavljali. Covid-19 ni bežna gripa, ki bo minila, ampak je virus, ki lahko zdesetka svetovno prebivalstvo. Ljudje smo na Zemlji »virus«, vprašanje pa je, če je Zemlja našla »cepivo« za svoj virus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice