Skip to content

Zaprtje trgovin ob nedeljah bo končno uresničeno

Prvi januar 2006 je bil dan D, ko bi se morale vse trgovine ob nedeljah zapreti. Vsaj tako je takrat presodilo Ustavno sodišče Republike Slovenije in s tem potrdilo odločitev državljanov Slovenije. Žal pa je koronavirus moral prisiliti vodilne, da so to zaradi varnosti državljanov dejansko storili – zaprli trgovine ob nedeljah. In pokazalo se je, da je večina prejšnjih zavor, ki so se ponujale kot tisti razlog, ki botruje k temu, da so bile trgovine odprte, neresničnih.

Ljudje niso bili lačni, trgovk se ni odpuščalo, še več, pokazalo se je, da jih je premalo zaposlenih, promet pa je bil manjši, ker ljudje razen toaletnega papirja niso brezglavo nakupovali in se niso pustili zavesti napisom »Akcija«, »Znižano« in »Popust«.

Odbor DZ potrdil zaprtje trgovin ob nedeljah

Včeraj je odbor DZ za gospodarstvo podprl dopolnjen predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Pri tem je tudi sprejel dopolnilo, s katerim širijo nabor izjem, med drugim na manjše prodajalne, v katerih pa bodo morali ob nedeljah delati nosilci dejavnosti ali vodje pravnih oseb sami.

Po novem bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah odprte tudi prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah.

Zaprtje trgovin naj bi škodovalo gospodarstvu

Predlog pa ni sprejemljiv za gospodarsko ministrstvo, ki je v ospredje postavilo zagon gospodarstva. Trgovci menijo, da bo ne glede na trenutno stanje dolgoročno zaprtje trgovin ob nedeljah privedlo do odpuščanja in zapiranja manjših trgovin. S tem bi bili najbolj prikrajšani potrošniki in zaposleni. Pozivi zaposlenih v trgovini so za trgovce sicer razumljivi in upravičeni, a se sprašujejo, če je zakon primerno mesto za reševanje problematike delovnega časa.

Na gospodarskem ministrstvu med drugim opozarjajo, da se sedanje zaprtje trgovin ob nedeljah zaradi covida-19 ni odrazilo v zmanjšanju števila zaposlenih zaradi protikoronskih ukrepov, ki so ohranila delovna mesta.

Družina mora biti vedno na prvem mestu

Zaposleni pa menijo, da so besede o odpuščanju le mlatenje prazne slame, saj se je ravno v času zaprtja javnega življenja jasno pokazalo, da je kljub temu, da so delali manj ur, bistveno premalo osebja, ki bi delalo. O bolniški, razen zaradi karantene, ali o dopustu niso zaposleni niti sanjali. V tem času so pridno nabirali nadure, ki jih po vsej verjetnosti sploh ne bodo mogli koristiti.

So pa zaposleni povedali, da jim je tisti en dan zelo pomemben, saj so dejansko lahko z družino in se malce odpočijejo. Kar bo vsekakor zmanjšalo število trenutne bolniške odsotnosti.

Vsekakor pa bodo zaposleni končno lahko prebili praznike in nedelje z družino, ki bi morala biti najpomembnejša vrednota. Namreč, iz družine izhaja vse in otrok mora ob sebi imeti starša, ki ju dejansko vidi in se z njima lahko pogovori.

Kako pomembno je, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, že dlje časa menijo tudi v SLS. Predsednik Marjan Podobnik predlog Levice podpira, kajti družina je in bi morala biti vedno na prvem mestu.

Predlog dobil, razen SMC-ja, podporo vseh parlamentarnih strank

Prvak Levice Luka Mesec meni: »Z amandmajem smo našli rešitev, ki je dobra za obe strani.« Tako bodo lahko delavci ob nedeljah prosti, obratovale pa bodo lahko manjše trgovine, v katerih bodo delali nosilci dejavnosti oz. zastopniki pravnih oseb sami. Mesec meni, da rešitev tudi ni ustavno sporna, saj da ni neustavnih razlikovanj med trgovci.

Edvard Paulič (LMŠ) je povedal, da so v stranki zadovoljni z usklajenim dopolnilom, ker naj bi reševal dileme glede obstoja majhnih trgovcev in oskrbe v turističnih krajih.

Tudi v SD so izrazili zadovoljstvo, da se bo po 17 letih uresničila referendumska volja. Menijo, da je bistvo zagotoviti delavcem pravico do nedeljskega počitka. Menijo še, da so z dopolnilom našli ravnotežje med pravico delavcev ter uresničevanjem svobodne gospodarske pobude in zagotavljanjem ponudbe v turističnih krajih.

Zadovoljni so tudi v SAB. Menijo, da so majhne trgovine pomembna ponudba kraja, mnoge ponujajo lokalne izdelke.

Franc Rosec (SDS) je poudaril, da so za spoštovanje volje volivcev, so pa hkrati pričakovali, da bodo delodajalci in sindikati našli rešitev v socialnem dialogu. Kar se žal ni zgodilo.

V DeSUS-u so veseli, da se s predlagano novelo odmikamo od prakse, da se pri nas dela »na petek in svetek«. Izpostavili so pa neustreznost plač v trgovini in Gospodarsko zbornico Slovenije, ki naj bi v devetih letih zabeležila skupno 7,9 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki – kar odpira vprašanje o njihovi verodostojnosti.

Zakon podpirajo tudi v NSi. Menijo, da je skrajni čas, da se uresniči referendumska volja in da se trgovine ob nedeljah zaprejo. Strinjajo se tudi z amandmajem glede izjem, saj bo omogočil odprte trgovine v pristaniških terminalih in na mejnih prehodih, hkrati pa podpira podjetnike in rešuje zagato oskrbe v turističnih krajih. Prav tako kot SDS je tudi njim žal, da v socialnem dialogu ni bilo dogovora.

S predlogom pa se edini ne strinjajo v SMC. In vztrajajo, da ne drži, da ne bo posledic za proračun, kot trdijo vlagatelji. Menijo, da je moč pričakovati zmanjšanje števila delovnih mest, manj bi lahko bilo prilivov od prispevkov ter davka na dodano vrednost. Glede nakupovalnih navad so ocenili, da se bodo ljudje odločali za nakupovanje v sosednjih državah. Ocenili so, da bi bilo bolje, da bi se glede obratovalnega časa delodajalci in sindikati dogovorili sami v okviru socialnega dialoga. Opomnili so tudi, da je bila referendumska volja, da so trgovine odprte do 10 nedelj v letu. Pod vprašajem pa bo po njihovem mnenju tudi delo študentov, ki so si z nedeljskim delom v trgovinah zagotavljali dohodke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice