Naprej na vsebino

»Novosti« v gorništvu: ni druženja, vsak se drži zase, naprodaj brisače in rjuhe

Pohodništvo je med Slovenci izjemno priljubljena oblika aktivnosti, a kako je poskrbljeno za tiste, ki se brezskrbno podajajo tudi na tisoč in več metrov nadmorske višine?

Epidemija koronavirusa ni zaobšla niti višjeležečih območij, kar pomeni, da so se okoliščine spremenile tudi na področju pohodništva oziroma gorništva, ki sta med Slovenci izjemno priljubljeni obliki aktivnosti.

V uredništvu Slovenca smo preverili, kako spremenjene okoliščine vplivajo na lastnike in oskrbnike planinskih koč, ki sicer spadajo v kategorijo gostinskih objektov terzanje veljajo enake omejitve kot za vse gostinske in nastanitvene zmogljivosti.

Letošnje poletje bo nekoliko drugačno

Planinska sezona se je začela in krasni dnevi vabijo v objem gora, sporočajo iz službe za odnose z javnostmi Planinske zveze Slovenije (PZS). A ker gore in planine niso zgolj območje za nabiranje kondicije, temveč je planinstvo tudi dober način za sproščanje duha in misli, istočasno priporočajo, da letošnje malce drugačno poletje preživimo v slovenskih gorah in kočah. »Žal je letos zaradi epidemije koronavirusa planinska sezona vseeno malce drugačna. Na kočah veljajo določene omejitve,« poudarjajo.

Zaželena lastna razkužila ali alkoholni dezinfekcijski robčki

Tudi ob obisku planinskih koč in prenočitvah v kočah je treba upoštevati posebna pravila oziroma priporočila. Ob prihodu v kočo, denimo, si je treba razkužiti roke, zagotavljati zadostno medosebno razdaljo, še posebno v notranjosti koč, obvezna je tudi uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (pri prihodu in odhodu od mize, pri uporabi sanitarij). »Upoštevati je treba še navodila, ki so v kočah nameščena oziroma osebje koč in dosledno skrbeti za higieno rok. Roke si umivajte z milom in vodo ali jih razkužite z ustreznim razkužilom, pri čemer je zaželena uporaba lastnih razkužil ali alkoholnih dezinfekcijskih robčkovso dodali v PZS.

Dom Valentina Staniča Vir slike: Facebook

Rezervacija vsaj tri dni pred prihodom

Ob prenočitvi v planinskih kočah še priporočajo, da so lahko v sobah z več posteljami le gosti iz istega gospodinjstva ali gosti, ki potujejo skupaj in so že sicer v tesnem stiku (skupina na društvenem izletu, skupina prijateljev na skupni turi). Za zagotovitev prostega ležišča pa naj gosti predhodno poskrbijo za rezervacijo vsaj tri (3) dni pred prihodom, saj se kapacitete zaradi ukrepov zapolnijo hitreje kot sicer.

Z lastno opremo manjše tveganje za okužbo

Pohodniki naj bi se v gore odpravili popolnoma zdravi in s svojo opremo, saj bo ta ukrep zmanjšal tveganje za okužbo. Čiščenje plezalne opreme s kemičnimi sredstvi strokovnjaki odsvetujejo, saj lahko poškodujejo plastične in tekstilne dele, razgrajujejo se tudi vlakna in spreminjajo sestavo spojin v materialu. »S tem oprema spremeni lastnosti in lahko popusti v ključnih trenutkih poudarjajo na PZS in nadaljujejo, da se je zaželeno na vsako dejavnost predhodno dobro pripraviti in jo tudi načrtovati: »Izberite cilje, ki ste jim kos in niso na meji vaših fizičnih in psihičnih zmožnosti

Pomembna je tudi velikost skupine, saj to določa narava planinske dejavnosti. »V večjih skupinah je težje obdržati priporočeno varnostno razdaljo. Izogibajte se izletov in krajev z veliko ljudmi, sicer pa tudi svetujemo lasten prevoz. V primeru dejavnosti v bližini, pomislite tudi na možnost, da pot do izhodišča opravite s kolesom razložijo na PZS.

Najbolj obiskane še vedno osrednje Julijske Alpe

In katere gorske koče so najbolj zaželene? Osrednje Julijske Alpe so še vedno med najbolj obiskanimi planinskimi »destinacijami«, z osrednjo goro Triglav na čelu, zato so koče v okolici Triglava med najbolj obiskanimi in zaželenimi. V PZS dodajajo, da tudi ostale slovenske gore in hribi nudijo številne razglede, vzpone in posebna doživetja, zato vabijo tudi v ostale planinske postojanke.

Vir slike: Facebook

Ponekod (še vedno) brez skupnih ležišč

Kako pa je v praksi? Mojca Mežek iz službe za odnose z javnostmi družbe Turizem Kranjska Gora pravi, da se večina oskrbnikov in lastnikov gorskih koč strogo drži navodil NIJZ, kar pomeni, da osebje uporablja zaščitne maske v notranjih prostorih in prostori se redno prezračujejo. »Na vstopnih točkah so nameščena razkužila, prav tako v vseh straniščih, sobah in hodnikih. V straniščih so na uporabo papirnate brisačke za brisanje rok. Skupna ležišča v nekaterih gorskih kočah sploh niso v uporabi, razen če obiskovalci to izrecno ne zahtevajo. V nekaterih gorskih kočah je na voljo nakup rjuh za enkratno uporabo. V sobah so nameščeni skupaj le družinski člani ali skupine, ki skupaj hodijo v gore,« je dejala Mežkova in poudarila, da ni isto v vseh gorskih kočah, zato priporočajo, da se o pravilih v posameznih kočah predhodno posvetujejo z oskrbniki. »Vsekakor vsi stremijo k temu, da bi tudi v gorskem svetu zagotovili optimalne pogoje za nočitev v skladu z NIJZ. Zdravje je na prvem mestu in zato so vsi sprejeti ukrepi sprejeti z namenom preprečitve širjenja koronavirusa,« je sklenila Mežkova.

»Navodila niso ravno človeška«

Iz Erjavčeve koče, ki je odprta med 6. in 22. uro in ima v restavraciji 100 sedežev, 29 skupnih ležišč, v sedmih sobah pa je 70 postelj, so odgovorili, da so navodila prejeli s strani PZS in NIJZ, a ta »niso ravno človeška«. »V koči in izven nje upoštevamo varnostno razdaljo med mizami, zaposleni nosijo maske, vstop v kočo je brez maske prepovedan, na kar opozarjajo obiskovalce obvestila in zaposleni v koči,« je povedala oskrbnica Tanja Kofol.

Zaradi »korone« tudi veliko odpovedi

V koči imajo v uporabi trenutno šest miz, ki jih lahko zasedajo samo člani istega gospodinjstva oziroma ljudje, ki so prišli v kočo skupaj (bodisi so se skupaj pripeljali oziroma opravili skupno turo). Zunaj koče, kjer imajo devet miz, izvajajo iste ukrepe kot v notranjosti. »Glede na situacijo je ob vikendih presenetljivo veliko ljudi, med tednom jih je manj. Trenutno v koči uporabljamo samo sobe, skupna ležišča so zaprta. Sobe se razkužujejo po vsaki uporabi in med uporabniki mine vsaj en dan pojasnjuje Kofolova in dodaja, da je zaradi »korone« veliko odpovedi, tujcev je malo. »Druženja ni, vsak se drži zase je še poudarila sogovornica.

Osebje je informirano in izobraženo

Olga Oven, predsednica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela, pravi, da so se tudi njihove koče (Dom Valentina Staniča pod Triglavom, Prešernova koča na Stolu in Kovinarska koča v Krmi) prilagodile veljavnim zaščitnim ukrepom za zajezitev koronavirusa. »Osebje je informirano in izobraženo o preventivnih ukrepih (medsebojna razdalja, maske, higiena kašlja, razkuževanje rok, trdih in talnih površin), prav tako pa prijazno opozarjajo goste na previdnost v zaprtih prostorih (gostinski del in ležišča),« je pojasnila Ovnova.

Statistika kaže, da so imele nekatere visokogorske koče lani tudi več kot 70 odstotkov tujih gostov, v povprečju so tujci letos dosegali že polovico vseh prenočitev v planinskih kočah v gorah.
Erjavčeva koča Vir slike: Wikipedia

Marsikatera rezervacija je zavrnjena

Povsod so izobešena opozorila in navodila gostom. Nameščena so tudi razkužila za roke, pri umivalnikih pa milo in podajalniki papirnatih brisač za enkratno uporabo. »Pozabljivci, ki pozabijo obrazno masko vtakniti v žep, pa jo lahko na koči tudi kupijo pravi Ovnova in še, da morajo v gostinskem delu gostje nositi masko povsod tam, kjer lahko pridejo v stik z ostalimi obiskovalci. »Za eno mizo lahko sedijo samo člani iste družine ali skupine, prav tako je v primeru nočitev. Sobe se po odhodu gosta zračijo, posteljnina pa zamenja,« je razložila Ovnova in kot primer omenila Dom Valentina Staniča, kjer imajo 100 ležišč v 13 sobah, a se v sedanji situaciji dnevna razpoložljivost prenočitvenih kapacitet po njenih besedah prepolovi. »Interes za obisk in prenočitev v tem domu je namreč precejšen, saj je koča cenjena kot urejena, čista in planincem prijazna. Lahko se ponašamo tudi z izredno okusno in pestro kulinarično ponudbo kuharja Branka Huzjaka. Žal pa moramo letos marsikatero rezervacijo zaradi zdravstvenih omejitev zavrniti je zaključila Ovnova.

Zaprtih več priljubljenih planinskih poti

Sicer pa komisija za planinske poti PZS v sodelovanju z več planinskimi društvi med 16. in 25. julijem obnavlja več poti. »Zaradi zahtevnih del in nevarnosti tako za markaciste kot planince je začasno zaprtih več priljubljenih planinskih poti. Do 20. julija bo zaprta pot med Domom Planika pod Triglavom in Malim Triglavom, prav tako tudi pot med Domom Planika in Triglavsko škrbino. Do 25. julija je vzpostavljena zapora na poti čez Plemenice (t.i. Bambergova pot), med 20. in 21. julijem na poti iz Zadnjice do Luknje, medtem ko bo pot od Roblekovega doma na Bugunjščici proti vrhu Begunjščice zaprta 18. julija in do nadaljnjega zaradi poškodbe varoval tudi Hanzova pot na Malo Mojstrovko obveščajo na spletni strani PZS.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice