Skip to content

Ljubljana – prijetna in poznana, a hkrati drugačna in zanimiva.

Ljubljana je glavno mesto Slovenije in hkrati tudi največje mesto v Sloveniji. Je ena najbolj zelenih in najbolj živih prestolnic v Evropi. Ljubljana je bila s strani Evropske komisije leta 2016 razglasila za Zeleno prestolnico Evrope. Ljubljana ima v središču mesta omejen promet z avtomobilom in tako so bregovi zelene reke Ljubljanice, ki teče skozi srce mesta, dostopni le pešcem in kolesarjem. V poletnem času kavarne postavijo svoje terase na bregove reke in tako lahko obiskovalci uživajo ob svoji kavi neposredno ob reki.

Ljubljana je živahno mesto užitkov, hkrati pa je zanjo značilna edinstvena zgodovinska dediščina, kulturna ustvarjalnost in sproščeno vzdušje. Ljubljana ima eno najbolje ohranjenih baročnih četrti v srednji Evropi, ki se harmonično zliva z mlajšimi stavbami moderne umetnosti. Slovenski mojster zgodnje moderne, minimalistične zasnove, Jože Plečnik je mesto Ljubljana okrasil s čudovitimi mostovi, zgradbami ter mestnimi oblikovalskimi elementi, vključno s stebri, piramidami in svetilkami, ki obstajajo zgolj za to, da je Ljubljana še lepše mesto.

Ljubljana je zaradi svoje velikosti odlično sprehajalno in okolju prijazno mesto, nasičeno s številnimi zelenimi površinami. Ljubljana ima srednjeveški grad, lociran na griču nad starim mestom, ki je videti kot mogoče varuh, ki ščiti mesto ob njegovem vznožju. Mladi in živahni duh slovenske prestolnice pogosto osupne obiskovalce. Dober način za opazovanje in spoznavanje utripa mestnega vsakdana je uživanje v eni od številnih kavarn ob obrežju Ljubljanice ali v starem mestnem jedru. 

Slikovita odprta tržnica, ki je obvezna točka ogleda, ponuja številne sveže sestavine, ki so osnova za kulinarične dobrote, ki jih strežejo v številnih restavracijah v središču mesta. Ob tem so obiskovalcem na voljo številni ponudniki odličnih slovenskih vin in piva. V Ljubljani se vsako leto odvija izjemen program kulturnih prireditev. Program zajema več kot 10.000 prireditev, vključno s 14 mednarodnimi festivali in številnimi drugimi tradicionalnimi prireditvami, ki se odvijajo skozi vse leto. Zlasti v toplejših mesecih, Ljubljana z velikim številom brezplačnih dogodkov oživi javne prostore v središču mesta. Vse to pa pripomore k ustvarjanju posebnega vzdušja v slovenski prestolnici.

Ljubljana z reko Ljubljanica. Vir slike: Memory Catcher, Pixabay

Prešernov trg

Prešernov trg, ki stoji tik ob Ljubljanici, je kraj kjer se mesto srečuje in skupaj praznuje. Če se v Ljubljani dogaja dogodek, obstaja velika verjetnost, da se bo odvijal prav na tem mestu. Trg ima grob trikotni oris in povezuje številne pomembne ulice mestnega središča. Trg je dobil ime po pesniku iz 19. stoletja Francetu Prešernu, katerega delo »Zdravljica« je postalo državna himna. Njegov kip stoji blizu centralne lekarne, čez trg od njegove neusahljive ljubezni in muze Julije Primic.

Ljubljana je dom najbolj znanemu mostu – Tromostovju

S Prešernovega trga vodi skupina treh mostov, okrašenih s kamnitimi balustradami in svetilkami, čez Ljubljanico. Osrednji most je precej starejši od sosednjih dveh, ki ga obdajata in sega v leto 1842. Ta je bil namenjen cestnemu prometu, dva ob njem pa sta bila dodana v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja za pešce. Bila sta delo Jožeta Plečnika, ki je najbolj cenjen ljubljanski arhitekt. 

Nad staro Ljubljano stoji srednjeveški grad

Z ljubljanskih trgov se, ob pogledu na hrib, grad zdi zastrašujoče visok. Do grada vodi pešpot, obiskovalcem pa Ljubljana nudi tudi turistični vlak in vzpenjačo. V zadnjih 900 letih se je ljubljanski grad zelo spremenil. Zgodnje kamnite trdnjave iz lesa in kamna so nasledile bolj praktične vojaške stavbe, v 16. stoletju pa so stavbe postale regionalna obramba pred otomansko invazijo.

Danes je možen prost vstop na glavno dvorišče grada, ki vsebuje kavarno, nočni klub, galerije in restavracijo. Ob doplačilu se je možno povzpeti na razgledni stolp, iz katerega je vidna cela Ljubljana, ob nakupu vstopnice za razgledni stolp, je za obiskovalce organiziran tudi izlet skozi »Časovni stroj«. V predstavitvi »Časovni stroj« so predstavljeni ključni zgodovinski dogodki mesta Ljubljana s 3D-animacijami in vodniki v kostumu. 

Srednjeveški grad mesta Ljubljana. Vir slike: hyungname, Pixabay

Ljubljana pridobiva sestavine za svoje kulinarične dobrote iz osrednje tržnice

Kot del svojega čudovitega projekta Tromostovje, je Jože Plečnik v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja zasnoval tudi osrednjo ljubljansko tržnico. Osrednja tržnica stoji ob reki, na vsaki strani pa jo objemata Tromostovje in Zmajski most. Tržnica stoji na mestu starega škofijskega kolegija za dekleta, ki se je leta 1895 med potresom podrl.

Ta čedna zasnova stoji nasproti Prešernovega trga, obiskovalcem pa so za nakup na voljo zelišča, sveže sadje in zelenjava, mlečni izdelki, suho sadje in oreščki, sušeno meso, ribe, pa tudi ročno izdelani kosi. Tržnica je odprta vsak dan razen v nedeljo, pokriti predeli pa imajo nekoliko krajši delovni čas kot stojnice na prostem.

Plečnikova hiša

Ob obisku Ljubljane je obvezen ogled Plečnikove hiše. Jože Plečnik je človek, ki je v medvojnem obdobju prenovil mesto Ljubljana. Strokovnjaki Plečnikov vpliv na Ljubljano primerjajo z Antonijem Gaudijem v Barceloni in arhitektove sanje so bile, da bi slovensko prestolnico spremenil v moderno različico starodavnih Aten.

Plečnikova hiša se nahaja na Karunovi ulici in je skoraj takšna, kot jo je ob svoji smrti leta 1957 Plečnik zapustil. Tukaj stojita dve hiši ena ob drugi, med njima pa se nahaja vrt z lapidarno zbirko. Arhitekturno pohištvo, orodje, Plečnikove skice in druga imetja še zmeraj obstajajo in so na voljo za ogled v Plečnikovi hiši. Razstava se podrobneje posveča zgradbam, ki jih je Plečnik prispeval Ljubljani in razkriva nekatere načrte, ki se niso nikoli uresničili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice