Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o nemirnih Italijanih, nesrečnem kopanju v vodi in napadih na vlake

Že četrti petek vam tedensko predstavljamo zanimive zgodbe iz Slovenca izpred 100 let. Tokrat bodo novice tekle o italijanskih letalih, tatvinah in drugih objavah, ki so se v časopisu Slovenec pojavile od 9. julija do 24. julija 1920.

Napad na vlak

Vlak je med vožnjo od Maribora do Ljutomera iztiril. Predvidevali so, da je to rezultat želenega napada na ta vlak. Glede omenjenega napada pa so bili že prej obveščeni, zato je vlak vozil izredno previdno. Iztirila je tako zgolj lokomotiva, poškodovan pa ni bil nihče. Zaradi tega pa so nadaljnje vožnje po progi med Mariborom in Radgono odpovedali.

Demonstracije Italijanov v Pulju in italijanska letala

V Pulju so v tem času potekala divjanja Italijanov. Narodni dom je gorel, demonstranti pa so večkrat prerezali cev gasilcem, da ga ne bi uspeli pogasiti. Demonstracije so potekale tudi pred stanovanji Jugoslovanov. Ocenjevali so, da se bodo izgredi še naprej nadaljevali.

Nad Ljubljano se je pojavilo tudi italijansko letalo, ki je nekaj časa krožilo nizko nad mestom. Kmalu se je iz letališča dvignilo jugoslovansko letalo, ki ga je zasledovalo do meje.

Italijansko letalo so opazili tudi nad Zagrebom. Kmalu zatem sta v zrak poleteli dve domači letali in začeli italijansko obstreljevati. Kasneje so najverjetneje isto letalo opazili nekoliko dlje, ko je pristalo. V letalu sta bila dva italijanska častnika, ki so ju zaslišali.

Veliko število kraj

Čeprav je policija veliko število tatov zaprla, so se kraje še vedno obsežno nadaljevale.

Ivan Hrašovec se je vozil iz Cirknice domov. Na vozu je zaspal in ko se je zbudil, je ugotovil, da so mu ukradli 12 tisoč kron, ameriško srebrno uro in pozlačeno verižico.

Kmetu iz Ivančne Gorice je mlad fant, v starosti 20 let, ukradel kobilo. Čez dan se je fant ponudil za delo na kmetiji, ponoči pa je izvršil krajo. Za uspešno ujetega tatu je bila ponujena nagrada tisoč kron.

Prepovedano kopanje

V tem času je seveda vladala velika vročina, kar je privedlo do kopanja na prepovedanih krajih in celo do žrtev.

Ljudje so se kljub prepovedi kopali v Grubarjevem prekopu. Policija je ovadila kar nekaj kopalcev, saj je kopanje tam tudi zelo nevarno. V Zagrebu je kopanje v Savi vzelo sedem življenj.

Berač, ki je »hud na Jugoslavijo«

Francu Krušič, ki se je kot berač preživljal z beračenjem po Ljubljani, je te dni šlo slabo in se je zaradi tega začel jeziti in na ves glas preklinjati Jugoslavijo. Kmalu je mimo prišel policist in ga odpeljal na postajo.

Videti je, da se družabno življenje Slovencev ni kaj dosti razlikovalo od današnjih dni. Nekaj dni nazaj je veliko prahu dvignil predsednik države, ravno zaradi pred stotimi leti požganega Narodnega doma. Vsak petek imamo proteste, skoraj vsak dan lahko v poročilu policije beremo o krajah. Žal pa se je ravno včeraj utopil 81-letnik.

Kaj se je pa na političnem parketu dogajalo v teh dneh pa boste izvedeli naslednji petek.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice