Naprej na vsebino

Pohorje je odlična izbira tako za resne pohodnike kot za družinske izlete.

Pohorje se nahaja ob drugem največjem slovenskem mestu Maribor, ki je znan tudi kot glavno mesto Štajerske. Maribor ima očarljivo staro mestno jedro, skozi katerega teče reka Drava, po kateri v poletnih časih plujejo splavi in je spomenik bogate zgodovine mesta. Obiskovalci lahko občudujejo staro četrt, Lent, na katerem raste tudi najstarejša vinska trta na svetu, obiskovalce z vsega sveta pa vsako leto privabljajo tudi poletni festivali.  

Ob vznožju Maribora se razprostira zeleno pobočje Pohorje, ki je od centra mesta oddaljeno le nekaj minut. V zimskem času prihajajo smučarji in gledalci na Pohorje predvsem zaradi vsakoletnega smučarskega tekmovanja Zlata Lisica. Okoliški hribi Pohorja so polni vinskih cest, ki obiskovalcem v poletnem času ponujajo vse vrste kulinaričnih dobrot ter pohodniških in kolesarskih aktivnosti. 

Pohorje je ogromen hrib z obsežnimi gozdovi tik nad mestom Maribor. Visoko je nekje 1300 metrov nadmorske višine, zaradi česar je temperatura običajno za pet stopinj nižja kot v nižinah. Pohorje je idealna izbira za popoln poletni pohod. Pohorje je primerno tako za krajše družinske sprehode v naravi kot tudi za resnejše pohodništvo. Ljubiteljem adrenalina pa je omogočeno tudi gorsko kolesarjenje.

Kombinacija gozdov, travnikov in sončnih vinogradov je res edinstvena. Kolesarjenje je možno po celotnem Pohorju. Obiskovalci lahko svoje dneve končajo z degustacijo vina v Mariboru in se nato preprosto zapeljejo z gondolo nazaj na Zeleno vas Ruševec (Hočko Pohorje), kjer so na voljo apartmaji, bungalovi in velnes storitve za sprostitev.   

Pohorje je zavetje številnim živalskim vrstam, vključno z največjim metuljem v Evropi

Pohorje je edino silikatno gorsko območje v celotni Sloveniji in eno izmed petih mest v Evropi, kjer je mogoče najti čizlakit skalovje. V starih rimskih časih so bili na območju ustanovljeni številni kamnolomi marmorja. Edinstven videz Pohorja sestavljajo nežno ukrivljeni grebeni, planote in razmeroma strma, žlebovita pobočja na robovih.

Ker so tla večinoma sestavljena iz neprepustnega kamna, je območje prekrito z gosto mrežo izvirov, potokov in rek, ki sekajo po pokrajini. Na grebenih je nastalo več šotnih jezer, vključno z Ribniškim jezerom, Lovrenškimi jezeri in Črnim jezerom. Zanimive značilnost, ki jih ima Pohorje, so predvsem obsežne travnate planote, izjemno raznoliki gozdovi in ogromna drevesa, Pohorje pa je tudi dom največjim metuljem v Evropi.

Pohorje in razgledni stolp na Rogli. Vir slike: Tomaz Gorec, Pixabay

Pohorje je slikovita naravna oaza z zapuščenimi gozdovi, pragozdom Šumnik, jasami in pašniki, neokrnjeno pohorsko vodo, slapovi in močvirji z jezeri in dragocenimi živalskimi vrstami. Pohorje s svojimi naravnimi lepotami, polnimi rastlinstva in živalstva, navdušuje tako ljubitelje narave kot strokovnjake.   

Pohorska narava ponuja zavetje številnim živalskim vrstam. Najbolj razširjene so srne in jeleni, divje koze in druge gorske živali, vključno z gorskim zajčkom. Še posebej dragocene so endemične vrste, saj je Pohorje zanje edini oziroma najpomembnejši habitat v Sloveniji. Največ takšnih vrst je med vretenčarji in žuželkami, vključno z največjim metuljem v Evropi.  

Jezera, ki so vredna ogleda, kadar obiščete Pohorje

Pohorje nudi odlično naravo za pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, smučanje in druge aktivnosti. Priljubljena aktivnost je seveda pohodništvo in kadar se odpravite na pohod, si je najbolje ogledati pohorska jezera. Poti do jezer je več in so primerna tako za resne pohodnike kot tudi za družinske izlete.

Tisti, ki se odpravljate do Lovrenških jezer, boste za svoj trud seveda nagrajeni, saj vas na koncu čakajo čudovita jezera, ena najatraktivnejših naravnih znamenitosti, ki jih Pohorje ima. Do Mariborskega Lovrenškega barja je možen dostop po dolini Drave do Lovrenca na Pohorju in od tam do Koče na Pesku. Ta pot traja dobre 3 ure. Tistim, ki ste prišli na Pohorje z družino je na voljo krajša in lažja pot. Ta vodi od smučišča Rogla do Lovrenških jezer in traja uro in pol.

Med potjo se boste srečali z mehko travo, mahovi šotnih barij ter habitati redkih rastlin. Velik del območja je poraščen s pritlikavimi borovci, ponekod pa so majhne lesene brvi, ki vas popeljejo do nekaterih jezer. Med rastlinami, ki rastejo okoli jezer, lahko občudujete rože, značilne za to območje, vključno z rožmarinko, makovnico in okroglolistno rosiko. Na robu jezer se lahko odpravite na razgledni stolp, s katerega je razgled nepozaben, lahko pa tudi preizkusite svoje orientacijske veščine v šoli za orientacijo v naravi.      

Pohorje je polno jezer. Vir slike: Mojpe, Pixabay

Če se povzpnete na 1200 metrov nadmorske višine boste prišli do Črnega jezera. Črno jezero se nahaja med Osankarico in Velikim vrhom. Tudi tukaj je vegetacija bogata, saj ob jezeru raste smrekovje in šotni mah. Jezero je videti, kot da je polno črnila, čeprav je voda kristalno čisto. Razlog za to je, da so se leta in leta na dnu jezera nabirali organski odpadki mrtvih rastlin in živali, ki so sčasoma ustvarili debel sloj blata, ki je temne, črne barve.

Črno jezero in njegova gozdna okolica so zaščiteni kot gozdni rezervat. Pohodniška pot do Črnega jezera je enostavna in traja 40 minut, zato je idealna tudi za družinski izlet. Pot vodi s smučišča Trije Kralji, kjer se sprehodite v smeri jezera Črno Jezero do koče Osankarica in nadaljujte pot do bojišča Pohorskega bataljona.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice