Skip to content

Za zanesljivo zavarovanje za tujino evropska kartica ne zadostuje

Da boste brez skrbi potovali, si je priporočljivo urediti zavarovanje za tujino. Običajno se Slovenci odpravimo na počitnice v bližnje kraje, a vse pogosteje obiskujemo tudi bolj oddaljene turistične destinacije. Zdravstveni sistemi se od države do države razlikujejo, zato je pomembno izbrati zdravstveno zavarovanje za tujino, ki je najbolj primerno za izbrano destinacijo.  

Preden izberete zdravstveno zavarovanje za tujino, je dobro vedeti katero zdravstveno zavarovanje velja za območje kamor potujete. Prav tako je pomembno katero vrsto zdravstvenega sistema ima država, v kateri boste dopustovali. Ob tem je seveda treba določiti višino kritja, ki ga želite, kar je najlažje oceniti glede na aktivnosti, ki jih imate namen na dopustu početi.

Pomembno je tudi, da premislite o tem koliko ljudi z vami potuje, kolikokrat v letu se odpravite na potovanje in kakšen je običajno namen potovanja, preden se odločite kakšno zdravstveno zavarovanje za tujino potrebujete oziroma je za vas najbolj primerno.

Možnost zdravstvenega zavarovanja v tujini ponujata evropska kartica in zavarovanje za tujino. Prednost evropske kartice je, da je ta brezplačna, a po drugi strani krije le stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja v javnih ustanovah v tujini. Države po svetu imajo vedno manj denarja, posledično se veča število zdravstvenih storitev, ki so plačljive. Prav tako evropska kartica ne velja v državah kot so Združene države Amerike, Egipt in Tunis, zato si je pred odhodom na omenjena območja obvezno potrebno urediti zavarovanje za tujino.   

Zdravstveno zavarovanje za tujino po zmernih cenah nudi številna kritja kot so kritje pravic iz dodatnega zdravstvenega zavarovanja, prevozi s helikopterji privatnih podjetij, prav tako zdravljenje pri zdravnikih izven javnih ustanov ter ogromno drugih ugodnosti.

Zavarovanje za tujino omogoča obisk zdravnika in zobozdravnika. Vir slike: mohamed_hassan, Pixabay

Ali je evropska kartica dovolj za zavarovanje za tujino?

V kolikor imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje lahko brezplačno naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. To lahko storite s SMS sporočilo, na spletu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ali osebno v enotah ZZZS. To je najbolje storiti nekaj vsaj kak teden pred odhodom na dopust, da jo boste sigurno prejeli v pravem času. V kolikor pozabite naročiti evropsko kartico, se lahko oglasite v eni izmed enot ZZZS, kjer boste namesto kartice prejeli potrdilo, ki ga odnesete s sabo na dopust.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni zakonsko obvezna, a jo je tako rekoč nujno imeti na potovanju. Z njo lahko uveljavljate nujne zdravstvene storitve na potovanju znotraj EU in nekaterih drugih državah, vključno s Švico, Srbijo, Makedonijo, Črno Goro ter Bosno in Hercegovino. Pomembno je vedeti, da lahko te storitve uveljavljate le v javnih zdravstvenih ustanovah.

Pri evropski kartici zdravstvenega zavarovanja so tudi pomanjkljivosti zaradi katerih je zelo priporočljivo imeti urejeno tudi zavarovanje za tujino. V mnogih turističnih krajih obratujejo le ambulante za turiste ali zasebni zdravniki in zobozdravniki, kjer evropske kartice ne sprejemajo, torej so storitve samoplačniške. Evropska kartica prav tako ne nudi kritih stroškov za prevoz v bolnišnico oziroma nujen prevoz domov.

Kot že rečeno evropska kartica krije le nujne stroške zdravljenja pri zdravnikih v javnih ustanovah po Evropi. Ob tem se je potrebno seznaniti z lokalnimi zakoni o zdravstvenem zavarovanju in ceniki, saj ni zagotovo, da bodo vse storitve brezplačne. Priporočljivo je, da se pred odhodom v tujino pozanimate kakšen je zdravstveni sistem v državi, kjer boste preživljali dopust.

Zakaj je dobro imeti urejeno zdravstveno zavarovanje za tujino?

Čeprav ste vi na dopustu, nesreča žal ni. Tudi bolezni ne počivajo in lahko prizadenejo kogarkoli, kjerkoli in kadarkoli. Marsikdo je mnenja, da evropska kartica ne krije dovolj oziroma za njegove morebitne potrebe nudi premalo. Zato številne zavarovalnice po Sloveniji, vključno z Vzajemno, Adriatic Slovenica, Generali, Coris in zavarovalnico Sava, nudijo zdravstveno zavarovanje za tujino.

Zavarovanje za tujino krije različne stroške zdravljenja. Vir slike: ar130405, Pixabay

Po hitrem pregledu ponudb zavarovalnic se lahko zdi, da so ponudbe zelo podobne, zato bodite pri izbiri zavarovalnice pazljivi, saj se kljub temu ponudbe med seboj razlikujejo. Kadar izbirate višino zavarovalne vsote imejte v mislih, da je ta v veliki meri odvisna od destinacije vašega dopusta. Tako se za potovanje po Evropi običajno svetuje izbrati zavarovalno vsoto nekje 25.000 evrov.

Za tiste, ki sami ali z družino potujejo večkrat na leto, je priporočljivo celoletno zavarovanje za tujino. To je bistveno bolj ugodno, kot če bi plačevali zavarovanje za tujino za vsako potovanje posebej, ob tem pa prihrani tudi veliko časa.

Običajno zavarovanje za tujino krije stroške zdravljenja v tujini, ki so nastali zaradi nezgode ali bolezni. Večina popotnikov obišče zdravnika v tujini zaradi pojava alergij, vnetij, opeklin, poškodb ali poslabšanja kroničnih stanj. Zdravstveno zavarovanje za tujino vključuje tudi nekatere nujne zobozdravstvene storitve pri katerih pa veljajo posebne omejitve. Nujne zobozdravstvene storitve zajemajo nujno pomoč za odpravo akutne bolečine, novonastale poškodbe zobovja in tudi puljenje zob.

Kadar sklenete zdravstveno zavarovanje za tujino vam zavarovalnica povrne določen znesek, ki ste ga zapravili za zobozdravstvene storitve v tujini. Pri tem je pomembno, da poznate posebne pogoje, ki jih vsaka zavarovalnica navede v pogodbi, saj je od teh pogojev odvisna tudi višina nadomestila.   

Tudi študentom je na voljo zavarovanje za tujino. Študenti si lahko to uredijo pri različnih zavarovalnicah. Tisti, ki študirajo v tujini se običajno odločijo za sklenitev zavarovanja Coris. Ponudbe za zavarovanje za tujino so med zavarovalnicami različne, običajno se razlikujejo glede na obseg in vsebino. Študentsko zavarovanje za tujino med drugimi nudijo NLB Vita, Vzajemna in zavarovanje za študente WIZ. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice