Skip to content

Kitajci Trumpu ne bodo popustili; pripravljajo maščevanje

Kitajska ne bo sprejela ameriške »tatvine« kitajske tehnološke družbe TikTok, so zapisali državni mediji. Odgovor Pekinga ameriškemu predsedniku je jasen.

Pritisk Trumpove administracije na kitajski ByteDanceu, matično družbo platforme TikTok, da bi slednjo prodala Microsoftu ali pa jo bodo v ZDA prepovedali, Kitajce ni prestrašil. Peking pravi, da ima v rokavu veliko načinov za maščevanje – z uvedbo enakovrednih omejitev za ameriška podjetja na Kitajskem.

DOPOLNJENO 7. avgusta 2020: Ameriški predsednik Donlad Trump je izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent. Odlok bo v veljavi čez 45 dni, aplikaciji pa bosta lahko ostali na voljo, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov. Izvršni odlok vsem, ki sodijo pod ameriško jurisdikcijo, prepoveduje sklepati poslovanje z družbama Bytedance in Tencent.

Kje se je zapletlo?

Microsoft je nedavno naznanil, da se s Kitajskim ByteDanceom dogovarja, da bi kupil del TikToka, nato pa se je oglasil ameriški predsednik Donald Trump. Družbama je dal 45 dni časa, da dosežeta dogovor.

Trump je sicer zagrozil, da bo 15. septembra prepovedal TikTok v ZDA zaradi nacionalne varnosti, ne glede na to, ali bo dogovor z Microsoftom sklenjen ali ne.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je ZDA obtožil »nasilništva« nad TikTokom in dejal, da Trumpova administracija poskuša finančno izkoristiti posel.

»To je v nasprotju z načeli tržne ekonomije in [načel Svetovne trgovinske organizacije] odprtosti, preglednosti in nediskriminacije,« je dejal Wang. »Gre za ustrahovanje.«

Priljubljena aplikacija je bila zaradi »varnosti ZDA« podvržena uradni preiskavi, saj zbira velike količine osebnih podatkov o uporabnikih, podjetje pa kitajski zakon zavezuje, da jih posreduje organom Pekinga.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je oglasil konec minulega tedna in dejal, da bo Washington v kratkem ukrepal proti TikToku in drugim kitajskim podjetjem, za katere se domneva, da podatke izmenjujejo s kitajsko vlado.

»To mora biti ameriško podjetje … tu mora biti lastnik,« je glede TikToka dodal Trump.

ByteDance je v izjavi odgovoril, da je kljub »zapletenim in nepredstavljivim težavam«, vključno z »napetim« mednarodnim političnim okoljem, še vedno svetovno podjetje in ne samo Kitajsko. Peking pa je potezo ameriškega predsednika označil kot »politično manipulacijo«.

Wang je v torek na tiskovni konferenci dejal: »ZDA, ne da bi predložile dokaze, uporabljajo zlorabljen koncept nacionalne varnosti … neupravičeno zatirajo določena podjetja, ki niso iz ZDA.«

Platforma TikTok ima kar milijardo uporabnikov po vsem svetu. Slednji preko aplikacije za pametne telefone objavljajo kratke videoposnetke.

TikTok. Vir slike: Nitish Gupta, Pixabay

Sovražne akcije

Kitajska je medtem sporočila še, da se bo maščevala, če bo Washington nadaljeval s sovražnimi ukrepi proti kitajskim novinarjem v ZDA.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je dejal, da slednje ne razume, zakaj nobenemu kitajskemu novinarju v ZDA ni bila odobrena prošnja za podaljšanje vizuma. Spomnimo, da je Washington maja letos uvedel omejitev vizumov kitajskim novinarjem na 90 dni z možnostjo podaljšanja.

Wang je ZDA obtožil še, da »spremljajo, nadlegujejo in namerno pridržujejo« kitajske študente in raziskovalce v ZDA.

»Ameriški organi resno kršijo zakonite pravice in interese kitajskih državljanov in močno posegajo v običajne kulturne in kadrovske izmenjave med Kitajsko in ZDA, kar pomeni odkrito politično preganjanje,« je dejal.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Do razvoja dogodkov je prišlo, potem ko je Trump 14. avgusta izdal izvršni ukaz, s katerim je zahteval, da ByteDance v 90 dneh ameriškim interesentom odproda svoj del aplikacije TikTok, ki posluje v ZDA. […]

Prijava na e-novice