Skip to content

Sedem idej za domače gnojilo

Ekološko vrtnarjenje je priljubljeno bolj kot kdaj koli prej. Metode, ki jih uporabljamo, pa igrajo kritično vlogo pri našem zdravju in zdravju našega planeta. Zaradi organskih snovi, ki jih vsebuje domače gnojilo, se izboljša struktura tal, kar pa posledično poveča sposobnost tal, da zadržijo vodo in hranila. Tudi mikrobi v zemlji uspevajo in rastejo bolje, kadar je uporabljeno domače gnojilo. 

Sintetično gnojilo je sestavljeno iz kemičnih molekul brez ogljika. Te molekule so lahko včasih moteče in mikrobom niso dostopne. Po drugi strani je organsko domače gnojilo bogato z organskimi snovmi, ki pomagajo mikrobom, da uspevajo. Organsko domače gnojilo vsebuje ogljik kot del kemične sestavine. Ogljik, skupaj z dušikom, fosforjem in kalijem hrani mikrobe in jim omogoča, da dajo rastlinam na voljo hranilne snovi v naravnem biološkem procesu.

Prav tako je domače gnojilo trajnostno in okolju prijazno. Sintetična gnojila odtekajo v naše vodne poti in tako škodujejo tako morskemu življenju kot kakovosti vode. Organsko domače gnojilo ne odteka tako enostavno (če sploh) in je povezano s strukturo tal. Po podatkih združenja za organsko trgovino organsko gnojilo tudi poveča biotsko raznovrstnost vrst za 30% v primerjavi s sintetičnimi gnojili.

Nekatera sintetična gnojila lahko rastlinam poškodujejo tudi liste in korenine. To je pri organskih domačih gnojilih manj verjetno. Čeprav so lahko organska gnojila dražja od sintetičnih, lahko zmanjšajo potrebo po pesticidih in splošne potrebe po dušiku, fosforju in kaliju. Zaradi zmanjšanj je lahko organsko gnojilo stroškovno nevtralno in včasih tudi prihranek.

V kolikor ne želite zapravljati denarja za nakup gnojila, obstaja veliko idej za organsko domače gnojilo, ki ga lahko uporabite na svojem vrtu ali za lončnice. Tako lahko sestavine za domače gnojilo izdelate ali naberete kar doma z uporabo skupnih predmetov iz vaše shrambe ali dvorišča. Ne glede na to, kaj gojite, bo z enim ali več domačih gnojil uspelo, da bodo vaši vrtovi uspevali.

Iz pokošene trave lahko naredite domače gnojilo. Vir slike: Skitterphoto, Pexels

Ostanki pokošene trave so odlično domače gnojilo

Če imate ekološko trato, nabirajte ostanke pokošene trave, saj je to odlično domače gnojilo. Ostanke trave boste lahko uporabili na svojih vrtovih tako, da boste na zemljo nanesli od pol centimetra do centimeter ostankov pokošene trave. Tak sloj pokošene trave bo zatiral rast plevela, ob tem pa so ostanki pokošene trave bogati z dušikom, ki je ključno hranilo za večino rastlin.  

Ne zavrzite kuhinjskih ostankov

Svoje kuhinjske in vrtne odpadke ne zavrzite, ampak jih učinkovito uporabite tako, da naredite svoj kompost. Kompost sprošča hranilne snovi počasi, kar pomeni, da lahko dobro kompostiran vrt preživi leto ali dve, ne da bi bilo treba ponovno uporabiti sintetično ali organsko domače gnojilo.

Kompost pomaga tudi zemlji, da zadrži vlago, kar je nujno, da zelenjavni vrtovi uspevajo v vročih in suhih poletjih.

Domače gnojilo lahko naredite iz drevesnih listov

Namesto, da bi odpadle liste dreves spakirali in jih odložili na robnik za odvoz, jih nabirajte za svoje vrtove. Listi so odlično domače gnojilo, saj so bogati z minerali v sledovih, privlačijo deževnike, zadržujejo vlago in pomagajo, da so težka tla lažja.

Liste lahko uporabljate na dva načina: bodisi jih primešate v svojo zemljo oziroma zmešate zdrobljene liste v zemljo za lončnice ali pa jih uporabite kot mulč za gnojenje rastlin in zatiranje plevela.

Tudi kavne usedline so lahko domače gnojilo

Kavne usedline imajo velik nabor uporabe, vendar so najbolj učinkovite kot domače gnojilo. Mnogo rastlin, kot so borovnice, vrtnice in paradižnik, najbolje uspeva v kislih tleh. Z recikliranimi kavnimi usedlinami boste tla pomagali zakisliti.

Obstaja več načinov kako to storiti. Zemljo lahko z usedlinami kave poškropite po površini ali pa si naredite »kavo«, ki jo nato prelijete po svojih vrtovih. Za pripravo vrtne kave namakajte do šest skodelic kavnih usedlin ne več kot teden dni, nato pa jo uporabite za zalivanje rastlin, ki ljubijo kisline.

Domače gnojilo iz olupkov banan

Banane jemo zaradi njihove visoke vsebnosti kalija in tudi vrtnice imajo rade kalij. Bananine olupke preprosto zakopajte v luknjo ob grmu vrtnic, da bodo lahko kompostirali po naravni poti in delovali kot domače gnojilo. Ko vrtnica raste, pa lahko zakopate olupke v zgornji sloj zemlje. Oba pristopa bosta zagotovila več kot potreben kalij za pravilno rast rastlin.

Jajčne lupine

V kolikor ste kdaj uporabljali apno na svojem vrtu, potem veste, da prinaša veliko koristi. Apno pomaga predvsem znižati kislost vaših tal za rastline, ki ne marajo kisline, rastlinam pa zagotavlja veliko kalcija, ki je bistveno hranilo. Apno je samo po sebi naravno gnojilo, ki ga lahko kupite v vrtnem središču, če pa raje prihranite nekaj denarja, obstaja cenejši način, da dosežete enake koristi.

Preprosto izperite lupine uporabljenih jajc, jih shranite in zdrobite za uporabo na vašem vrtu. Uporabite jih lahko tako, da jih enostavno posujete po površini zemlje. Izkazalo se je, da je jajčna lupina 93% kalcijev karbonat, kar je znanstveno ime za apno.

Domače gnojilo za uspešen vrt. Vir slike: Kaboompics.com, Pexels

Tudi plevel lahko uporabite kot domače gnojilo

Tako kot ostanki pokošene trave, tudi večina plevela, ki ga najdete na svojih vrtovih, vsebuje veliko dušika in bo odlično domače gnojilo. Težava je v tem, da ko potegnete plevel iz zemlje, ga zagotovo ne boste želeli vrniti na vrt, ker bodo semena vzklila in ustvarila nov plevel. Rešitev je v tem, da naredite čaj s plevelom. Čaj s plevelom lahko naredite tako, da napolnite 20 L vedro z največ 1/4 plevela, ki ste ga potegnili iz zemlje. Nato vedro napolnite z vodo in pustite plevel namakati teden ali dva. Ko voda postane lepo rjava, nalijte ta čaj s plevelom na svoje vrtove.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice