Skip to content

Je podpis izjave o 5G za Slovenijo slaba poteza?

Slovenski premier Janez Janša in njegov visoki gost, ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta v četrtek na Bledu potrdila dobre odnose med državama in skupne vrednote. »Naše prijateljstvo in strateško partnerstvo raste,« je zatrdil Pompeo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo njegov obisk okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA.

Premier Janša je na skupni novinarski konferenci po pogovorih poudaril izjemen pomen, ki ga imajo ZDA v svetu in v odnosu do Rusije in Kitajske. »ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj«, je poudaril in se ZDA tudi zahvalil za podporo med osamosvajanjem in v boju proti komunističnemu totalitarizmu, za svobodo, demokracijo in človekove pravice.

»Fašizem, nacizem in komunizem so slovenskemu narodu povzročili veliko gorja in rane, ki jih še vedno celimo,« je dejal Janša.

Janša je pohvalil tudi Pompea osebno in predsednika ZDA Donalda Trumpa. »V njegovem delu vidimo podporo vrednotam svobode, vladavine prava, človekovih pravic, človekovega dostojanstva oziroma nadaljevanje politike, ki je omogočila padec Berlinskega zidu, železne zavese in ponovno svobodno sodelovanje in povezovanje evropskih narodov,« je Janša sicer dejal v imenu vseh Slovencev, a vprašanje koliko se jih z njim dejansko strinja, saj je splošno znano, da večina Slovencev predsedovanje Trumpa ne podpira.

Pompeo je poudaril, da je kontrast med svobodnim in nesvobodnim svetom danes vse večji. »Svobodne države morajo sodelovati v soočanju s totalitarnimi grožnjami,« je dejal. Pohvalil je slovensko sodelovanje pri sankcijah proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.

Janša in Pompeo sta govorila o nizu tem, tudi o pandemiji novega koronavirusa, pri čemer je Janša izrazil solidarnost z ZDA, ki so najbolj prizadeta država zaradi covida-19 na svetu. Ocenil je tudi, da aktualne razmere »kličejo k še tesnejšemu partnerstvu med Evropo in ZDA«.

Slovenski premier je ameriškemu gostu predstavil tudi priprave na predsedovanje Svetu EU prihodnje leto. Izpostavil je, da so med prioritete dodali vzpostavljanje kapacitet za soočanje s krizami, kakršni sta pandemija ali pa kibernetski napadi, poroča STA.

Minister Logar je sekretarju Pompeu uvodoma izrazil zadovoljstvo ob njegovem obisku v Sloveniji. Vir slike: STA

Za soočanje s slednjimi grožnjami je Pompeo s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem podpisal skupno izjavo o varnosti omrežij 5G, da pri gradnji teh omrežij ne bi mogla sodelovati podjetja, ki, kot je poudaril Pompeo, »niso vredna zaupanja«. Čeprav izjava o tem ne govori izrecno, je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei.

S podpisom te izjave se bosta okrepili nacionalna varnost in blaginja naših držav, sta se strinjala z Janšo. Koliko je v tem resnice, bo pokazal čas.

Pompeo pa je poudaril še, da se bo tako omejilo Kitajsko pri njenih prizadevanjih za omejevanje svobode in nadzor toka informacij med našimi gospodarstvi.

Podpis te izjave, da bo Slovenija »5G varna država«, bo tudi pomagal slovenskim tehnološkim podjetjem pri njihovem razvoju in odpiranju poslovnih priložnosti, je prepričan Pompeo, ki je sicer pozabil povedati kako.

Huawei odgovarja

Podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G bo negativno vplival na tehnološki razvoj države, so odgovorili iz Huaweija, kjer so prepričani, da podpis izjave z ZDA ne bo pripomogel k varnosti telekomunikacijskih omrežij ali izboljšal kibernetske varnosti države, temveč bodo omejitve negativno vplivale na proces uvajanja 5G v Sloveniji.

Slednje se zdi precej bolj verjeten scenarij, kot Pompejev, ki za razliko od Huaweija nima za pokazati prav nič.

V Huaweiju so prepričani, da so »tovrstne dvostranske izjave, ki so v nasprotju z načelom skupnega pristopa EU na področju kibernetske varnosti, le te ne povečajo, niti ne preprečujejo morebitnega kibernetskega kriminala«.

»Tovrstne izjave pa bodo, po našem mnenju, upočasnile proces uvajanja 5G tehnologije, ki bo za uporabnike tudi dražja,« je ocenil podpredsednik Huawei Technologies za srednjo in vzhodno Evropo ter nordijsko regijo Radoslaw Kedzia.

Po njegovem mnenju so podobne skupne izjave, ki so jih že podpisale nekatere druge države, subjektivne, netransparentne in vprašljive. Izjava namreč ne pojasni, zakaj so izpostavljeni zgolj elementi ocenjevanja dobaviteljev, niso pa upoštevani številni varnostni elementi, ki so ključni za zagotavljanje varnosti 5G omrežij.

Podpisana izjava, tako Huawei, ne določa niti pregleda stanja kibernetske varnosti dobavitelja kot posebnega ocenjevalnega elementa niti ne priznava pomena strogih zahtev za varnostno preverjanje, ki jih že podpirajo države članice EU in neodvisne strokovne organizacije, ki izvajajo certificiranje.

»Podpiramo države pri sprejetju skupnega, vseevropskega pristopa, ki temelji na tehnologiji, objektivnem ocenjevanju, dejstvih, preteklih varnostnih zapisih, standardih in nenehnih tehničnih pregledih, v kolikor velja za vse dobavitelje enako,« je dodal Kedzia.

Radoslaw Kedzia: »Tovrstne izjave pa bodo, po našem mnenju, upočasnile proces uvajanja 5G tehnologije, ki bo za uporabnike tudi dražja.«

Ker teh zahtev ni mogoče objektivno izmeriti in oceniti, po njegovem mnenju obstaja veliko tveganje, da bodo uporabljene nepošteno in pristransko. Takšen pristop pa da odraža in spodbuja pristranskost do dobaviteljev 5G opreme iz določenih držav in je v nasprotju z zakonodajo EU in predpisi Svetovne trgovinske organizacije.

V družbi, ki bo svoje argumente predstavila tudi na petkovi novinarski konferenci, so poudarili, da spoštujejo vse zakone in predpise v državah in regijah, kjer poslujejo ter ponujajo izdelke in storitve, ki ustrezajo lokalnim varnostnim zahtevam.

Kot so dodali, so »že pred časom slovenski vladi ponudil podpis »no-spy agreement« ter zaprosil za srečanja glede vprašanj varnosti in preglednosti 5G omrežij«. Zainteresirani so za srečanje s slovensko vlado in relevantnimi deležniki, saj želijo predstaviti stališča, poglede in izkušnje, ki so jih pridobili kot eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev na področju 5G tehnologije, a vlada se na njihove prošnje – ne odziva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice