Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Danes bomo ponovno skočili nazaj, za 100 let nazaj, v avgust leta 1920. Pogledali si bomo dogajanje na okupiranih območjih Jugoslavije, velike nesreče in ugotovili bomo, koliko bi plačali za hlebček kruha v tistem času.

Lažne novice

V slovenskih časopisih so se širile novice, da ni dovolj sladkorja in da se morajo zaradi tega cene sladkorja dvigniti, vendar pa to ni držalo. V Beogradu je bilo še vedno dovolj sladkorja, ljudje pa so morali za kilogram sladkorja odšteti 13 dinarjev.

Kaj se je dogajalo na okupiranih območjih?

V tem času je na zasedenem ozemlju bilo kar nekaj nemirov.

V Logatcu so izbruhnili vojaški upori. Vzrok za upor je bilo dejanje italijanskega častnik, ki je dal zapreti vojaka, ker ga ta ni pozdravil na pravilen vojaški način. Ostali vojaki so se postavili v bran zaporniku, ker pa je privedlo do uporov. Sprva so zahtevali, da se vojaka izpusti. Te zahteve odgovorni niso izpolnili, zato so se vojaki oborožili in napadli častnike.

V boju so bili ubiti trije častniki, petnajst pa jih je bilo hudo ranjenih. Kmalu pa so se pripeljali karabinjerji s strojnicami in razorožili vojake, ki so jih kasneje premestili v Videm.

Prav tako je nepravilen vojaški pozdrav v Idriji pripeljal do škandala. Častniki so od vojakov zahtevali, da jih pozdravijo »po vojaško«. Vojaki tega niso upoštevali, celo nasprotno – častnikom so začeli dajati zaušnice. Vse to pa je zelo zabavalo tamkajšnje prebivalce.

Velik požar v vasi Jesenje

V omenjeni vasi v občini Hotič pri Litiji se je triletni fantek igral z vžigalicami in povzročil požar v domačem hlevu. Več dni pred tem je bila sušno, zato sta bila posušena slama in les zelo primerna za ogenj, ki se je zelo hitro razširil na vsa bližnja poslopja. Povrh vsega je pihal močan veter, ki je požar v dobrih desetih minutah razširil na celo vas.

Kozolci, polni ravnokar požetega žita, prašiči zaprti v svinjakih, hiše z vsem pohištvom, skednji in lope z žitom in mrvo ter z vsem gospodarskim orodjem in raznimi stroji – vse to je bilo v eni uri uničeno. Zaradi močnega ognja in vročine se ljudje požaru niso uspeli niti približati. Tako so v enem dnevu skoraj vsi kmetje in družine ostali brez strehe nad glavo in osnovnih stvari za preživetje. Za oškodovance so se zbirala sredstva.

Težave v Prekmurju

S Prekmurja so prihajale pritožbe nad marsikaterim področjem tamkajšnjega življenja. Najbolj udarne so bile pritožbe nad raznimi uradniki, odvetniki in predvsem učitelji, ki so prišli na to območje po vojni. Prekmurci so izjavili, da so pričakovali učitelje istega srca in mišljenja kot oni sami, prišli pa so zagrizeni nasprotniki krščanstva, ki so preko vzgoje otrok širili svoja prepričanja.

Pritožbe so letele tudi nad Gradbeni urad v Prekmurju – mostovi med Mursko Soboto in Dolnjo Lendavo so bili že skoraj vsi na pol podrti.

Podali so tudi predlog, da se poveže Prekmurje z ostalo Slovenijo preko železnice. Železnica med Dolnjo Lendavo in Čakovcem ni imela nobenih zvez z vlakom proti Mariboru in Ljubljani.

Zanimivost – cena belega kruha in grozdja v letu 1920

En kilogram belega kruha je v letu 1920 stal 10 kron. Po podatkih, ki so na voljo, je to danes približno 0,54 evra. Za večji hlebček belega kruha pa bi odšteli 0,27 evra. V izračunu je upoštevana inflacija.

V časopis je prišla tudi zgodba o kmetu, ki je na tržnici prodal košaro grozdja po 14 kron na kilogram (0,65 evra), trgovec, ki je grozdje od kmeta kupil, pa ga je na isti tržnici prodal po 26 kron na kilogram (1,21 evra).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice