Skip to content

Aplikacija #OstaniZdrav je že na voljo

Uporabniki naprav android že lahko uporabljajo aplikacijo #OstaniZdrav, ki je namenjena zaščiti pred okužbo s covidom-19. Kaj vse omogoča najmodernejša in najaktualnejša mobilna aplikacija?

Od ponedeljka naprej je za telefonske naprave z operacijski sistem android (verzija 6 ali novejša) v trgovini Google Play na voljo aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi #OstaniZdrav, uporabniki Appla jo bodo lahko pričeli uporabljati do konca avgusta.

Kako do aplikacije?

Če želite uporabljati aplikacijo #OstaniZdrav, jo morate namestiti na svoj pametni mobilnik iz Trgovine Play (Google Play), povezavo do katere ima večina uporabnikov androida nameščeno v začetnem meniju. Aplikacija na mobilni napravi ne zasede veliko prostora, je ne upočasnjuje in prehitro izčrpa baterije.

Aplikacija #OstaniZdrav je prostovoljna.
Aplikacija #OstaniZdrav je prostovoljna.
Vir slike: gov.si

Je uporaba aplikacije #OstaniZdrav obvezna?

Kljub sprejeti zakonodaji, ki predvideva obveznost, je uporaba mobilne aplikacije prostovoljna. Vodja centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je dejal, da je aplikacija #OstaniZdrav le košček v sestavljanki skupaj z drugimi ukrepi in da je epidemiološko delo še naprej ključno. To potrjujejo poročila iz Nemčije, kjer tovrstno aplikacijo uporablja kar 16,5 milijona ljudi (približno 20 odstotkov prebivalstva), a niti to ni dovolj, bi prekinili širjenje okužbe.

Kako deluje?

Ko je aplikacija naložena na telefon, bo z drugimi uporabniki aplikacije samodejno izmenjevala t.i. ključe oz. skupke identifikacijskih informacij o telefonu. To pomeni, da bo beležila stike z drugimi telefoni, ki imajo naloženo aplikacijo, in informacije o njih shranila za 14 dni, kolikor traja inkubacijska doba koronavirusa. V začetku vaše uporabe aplikacije #OstaniZdrav bo osnovni zaslon modre barve, kar predstavlja nepoznano stanje. Če aplikacija ugotovi stik visokega tveganja, se bo vmesnik obarval rdeče in če zazna stik nizkega tveganja, se obarva zeleno. Tako vas bo opozorila na morebitno nevarnost.

Aplikacija #OstaniZdrav je že na voljo_slika 2_vecer.com
Aplikacija #OstaniZdrav je preprosta in je le ena izmed pomogala za zajezitev širjenja virusa. Vir slike: vecer.com

Kaj se zgodi, če aplikacija pokaže, da sem okužen?

Če je uporabnik aplikacije okužen, ga bodo glede na protokol o obveščanju kontaktirali z NIJZ. Uporabnik se lahko odloči, ali bo dal svoje soglasje, da aplikacija na strežnik pošlje vse svoje dnevne ključe, ki so naključno generirani in jih ni mogoče povezati z imenom in priimkom uporabnika aplikacije, torej ostanete povsem anonimni. Dr. Mario Fafangel z NIJZ je izjavil, da izpostavljenim stikom ne bodo odrejali karantene, saj se mu zdi najvažneje, dabo oseba opozorjena in bo bolj pozorna na simptome. Če se bo vaša aplikacija obarvala rdeče, je od vas pričakovano, da boste bolj pazljivi in se morda odločili za samoizolacijo. Pri tem metoda odkrivanja stikov ostaja enaka kot doslej, aplikacija pa bo našla le tiste kontakte, ki jih epidemiolog ne bo, npr. neznanca, ki je sedel poleg vas na javnem prevozu. Fafangel izpostavlja, naj #OstaniZdrav namestimo takrat, ko smo zdravi, saj aplikacija išče kontakti za nazaj.

Informacije in pomoč pri namestitvi mobilne aplikacije lahko posamezniki dobijo tudi na centru za pomoč (080 1787).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice