Naprej na vsebino

Netflix spreminja televizijsko industrijo

Netflix je medijsko podjetje za pretok medijev in najem videov, ki sta ga leta 1997 ustanovila ameriška podjetnika Reed Hastings in Marc Randolph. Netflix sodeluje tudi pri ustvarjanju izvirnih medijskih vsebin. Sedež podjetja se nahaja v Los Gatosu v Kaliforniji.

Leta 1999 je Netflix začel ponujati spletno naročninsko storitev prek interneta. Naročniki so izbrali filmske in televizijske naslove s spletnega mesta Netflix, oddaje so bile nato poslane kupcem v obliki DVD-jev iz enega od več kot 100 distribucijskih centrov. Čeprav so stranke običajno najemale za pavšalno mesečno plačilo toliko filmov na mesec, kolikor so si želele, je bilo število DVD-jev, ki so jih imeli, kadar koli kadar koli omejeno glede na naročniške načrte. Netflix je imel v svojem katalogu več deset tisoč naslovov filmov.

Leta 2006 je Netflix razpisal natečaj z nagrado v višini 1 milijona dolarjev, da bi videl, ali bi lahko nekdo za 10 odstotkov izboljšal sistem priporočil in ustvaril algoritem za napovedovanje preferenc posameznika na podlagi predhodnih podatkov o izposoji. Tri leta pozneje je nagrado prejel BellKorjev Pragmatic Chaos, ekipa, ki jo je sestavljalo sedem matematikov, računalničarjev in inženirjev iz ZDA, Kanade, Avstrije in Izraela.

Leta 2007 je Netflix naročnikom začel ponujati možnost, da nekatere svoje filme in televizijske oddaje predvajajo neposredno v svojih domovih preko interneta. Za večino naročniških načrtov je bila storitev pretakanja neomejena. Nato je Netflix sodeloval s proizvajalci različnih izdelkov široke potrošniške elektronike, vključno z konzolami za video igre in predvajalniki Blu-ray, da bi omogočili pretakanje svojih videoposnetkov prek internetne povezave do teh naprav.

Netflix.
Netflix.
Vir slike: Ellie Burgin, Pexels

Leta 2010 je Netflix predstavil načrt samo za pretakanje medijskih vsebin, ki je ponujal neomejeno storitev pretakanja, vendar brez DVD-jev. Netflix se je nato razširil izven Združenih držav Amerike.

Do leta 2016 je bila njegova storitev pretakanja na voljo v več več kot 190 državah po svetu. Tako so Netflix storitve pretakanja postale največji vir prihodkov, z več kot 130 milijoni naročnikov v letu 2018.

Netflix premaguje konkurenco

Netflix je v bistvu skladišče vsebine, vključno s filmi, dokumentarnimi filmi in televizijskimi serijami, tako že obstoječimi kot svojimi. Za osnovno mesečno naročnino lahko naročniki kadar koli dostopajo do katerega koli programa v poljubni napravi.

Tako je danes Netflix prevladujoče podjetje v medijski industriji na zahtevo s 167 milijoni naročnikov po vsem svetu. Z ustvarjanjem izvirnih medijskih vsebin, analizo svojih uporabniških podatkov za boljšo naročniško izkušnjo, predvsem pa z omogočanjem ljudem uživanje vsebine na način, ki jim je ljubši, je Netflix zasenčil televizijsko industrijo in prisilil kabelska podjetja, da spremenijo način poslovanja.

Ocenjuje se, da bo po letu 2019 predvidoma 21,9 milijona ameriških gospodinjstev prekinilo kabelske storitve in to bi naj do leta 2023 doseglo 34,9 milijona. Leta 2015 je direktor Reed Hastings povedal, da je fleksibilnost pomembnejša od učinkovitosti na dolgi rok. 

Inovacije, ki ohranjajo Netflix na vrhu

Netflix je danes daleč od svojih skromnih začetkov, ko je podjetje ljudem omogočalo izposojo DVD-jev na spletu, dostavilo po pošti in omogočalo vračilo na enak način. Od začetka je Netflix tekmoval s televizijskimi omrežji in kabelskimi programi, toda njegova prava konkurenca je bila takrat uveljavljen posel za najem video vsebin v fizični obliki.  

Komaj 10 let kasneje (v letu 2007) so hitrosti interneta postale dovolj hitre in osebni računalniki dovolj zmogljivi, da so se lahko začele uveljavljati komercialne storitve za pretakanje medijskih vsebin. Prav tisto leto je Netflix začel nuditi storitev za pretakanje medijskih vsebin.

Kupci so si lahko prvič ogledali TV oddajo ali film na računalniku, TV zaslonu, tablici, telefonu ali igralni napravi. Potrošniki so lahko gledali, kar so želeli, kdaj in kako so želeli, ne da bi se omejili na urnik, bili prekinjeni z reklamami ali bi morali celo oditi od doma. Ta inovacija je precej uničila podjetja, ki so nudila najem video vsebin v fizični obliki. Kmalu po tem so tudi kabelska in televizijska omrežja začela ponujati vsebine na zahtevo.

Leta 2013 je Netflix začel proizvajati lastne izvirne vsebine, kar je bila tvegana in draga poteza. V času, ko so mreže običajno odobrile oddaje na podlagi pilotov, ki so morali dosegati določene kriterije, je Netflix producentom in vodjem serij že vnaprej ponudil pogodbe za ustvarjanje celotne sezone ali dveh.

Kmalu so se začele, namesto iz uveljavljenih televizijskih mrež, na Netflixu pojavljati številne zelo odmevne nove serije, vključno s »House of Cards«, »Orange is the New Black« in »The Crown«. Ustvarjanje novih izvirnih vsebin je bil ključni vir uspeha za Netflix in dvig vrednosti njegove cene delnic. 

Netflix nudi ogled vsebin na zahtevo.
Netflix nudi ogled vsebin na zahtevo.
Vir slike: afra32, Pixabay

Približno ob istem času je Netflix začel na svojo mrežo nalagati celotne sezone že uveljavljenih TV serij, kar je ustvaril nov trend gledanja, t.i. »binge watching«. Ta je bil zasnovan v popolnem nasprotju od modela, ki ga nudijo kabelske in televizijske mreže, ki predvajajo določeno serijo enkrat na teden. Ob tem so metode Netflix produkcije prisilile televizijska omrežja, da so postala bolj prilagodljiva in odločnejša pri zaposlovanju in ohranjanju vrhunskih talentov.

Še ena inovacija Netflixa je bilo agresivno pridobivanje podatkov o uporabnikih. Ti podatki so sprva služili uporabnikom za pomoč pri iskanju vsebine, ki bi jim lahko bila všeč. Vendar Netflix zdaj te podatke analizira, da ugotovi, za katere žanre in vsebine bi si moral najbolj prizadevati, kot odgovor na realno povpraševanje uporabnikov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice