Skip to content

Blagoslov konjev simbolizira izraz trdne vere in ohranjanje tradicije

Slovenski ljudski običaji že nekaj let zgubljajo svoj pomen, zato so vse prireditve, na katerih se ohranja katerikoli običaj, dobrodošle za slovensko kulturo in prenašanje znanja na mlajše generacije. Pandemija covida-19 je v zadnjega pol leta dodobra oklestila število prireditev. Dodaten razlog za neizvedbo kakšne prireditve je vsekakor birokracija, saj od organizatorjev zahteva predvsem neživljenjske zahteve, ki se jih da doseči le s trdim delom, vztrajnostjo in potrpežljivostjo.

Blagoslov konjev in psov v Kisovcu že tradicionalen

Birokratski zapleti in pandemija covida-19 niso ustavili lastnice Golden Rancha v Kisovcu (posest Konjeniškega kluba Vajkarda Valvasorja v Kisovcu) Nede Starman, da sicer z zamikom ob koncu tedna, ko ima običajno tekmovanje, letos znova organizira, seveda s sodelovanjem župnika Kisovca Janeza Mraka in s podporo SLS Zagorje ob Savi, bogoslužje in blagoslov konjev in psov.

Kot vsa leta so si tudi tokrat obiskovalci, ob upoštevanju vseh navodil NIJZ, lahko oči napasli na veličastnih živalih, si ogledali nastop konjev, se popeljali s kočijo in se okrepčali s pijačo in jedačo. Pri tem ni manjkala slovenska narodna glasba, na »neuradnem delu« pa je za glasbo skrbel Uroš Ržišnik.

Župnik Janez Mraz med blagoslovom konjev.
Župnik Janez Mraz med blagoslovom konjev.
Foto: Matt Krause

Neda Starman in njena sinova že od leta 2001 skrbijo za vzdušje na Golden Ranchu. Zadnjih 16 let vsako leto pozimi na svetega Štefana in spomladi na svetega Jurija organizirajo blagoslov konjev, zadnjih nekaj let pa še psov.

Glavni namen organizacije blagoslova je v prvi vrsti obuditev starega ljudskega običaja in ohranjanje tradicije, hkrati pa želijo ljudi usmeriti k bolj naravnem načinu življenja, jim približati naravo, podeželje.

Golden Ranch stoji na bivši rudniški deponiji slabih 500 metrov stran od rudniškega stolpa in muzeja. Ljudem in otrokom ponuja terapevtsko jahanje (za otroke s posebnimi potrebami), šolo jahanja, tabor za otroke in treninge z mednarodno trenerko.

Glede na to, da v Zasavju kljub mnogim možnostim turizem nima strategije (dokaz so tudi unovčeni turistični boni), ravno Gloden Ranch dokazuje, da se z ogromno lastne volje, časa in potrpljenja da razviti edinstveno turistično dejavnost.

Golden Ranch je edini v Sloveniji in tudi širše, kjer s svojimi mednarodnimi tabori trenerje učijo veščine horsemanship (povezave človek – konj), ki je nujna, če želi posameznik biti dober jahač. Jezdenje ni samo teorija, ampak je tudi prepoznavanje potreb konj ter njihove govorice telesa. Konj ni samo orodje, je veliko več. Amerika in Kanada imata svoj konjeniški izobraževalni sistem, žal pa Evropa tu precej zaostaja in ravno mednarodna šola na Ranchu v Zagorju je prvi korak k takšnemu izobraževalnemu sistemu.

Blagoslov konjev je tudi izraz naše trdne vere

Neda Starman ima sicer že nekaj let željo, da bi lahko postavila še glamping center z vsemi ugodnostmi, indijanske šotore, ter izkoristila vseh teh 260 km jahalnih poti v Zasavju. Žal pa na občini  še vedno ni interesa, da bi prostorski akt spremenili tako, da bi se lahko širili in razvijali. Njena velika želja je tudi postavitev pokrite arene, saj bi tako lahko nudila terapevtsko jahanje vse dni v letu, ne da je glede uporabe prostora omejena le na 5 do 7 mesecev, ko ni dežja, snega in mraza.

Predsednik SLS Marjan Podobnik.
Predsednik SLS Marjan Podobnik.
Foto: Veronika Brvar

Pomoč, po svojih močeh, ji je ponudil tudi tokratni častni gost, predsednik SLS Marjan Podobnik, ki meni, da so tovrstni blagoslovi hvalevredni, saj se na ta način ohranja lepa tradicija. Podobnik meni, da so blagoslovi in druženja tudi izraz trdne vere. »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji (Ps 127,1),« meni Podobnik.

Podobnik je zbrane spomnil tudi na pomen slovenske narode glasbe in napovedal, da bo SLS 30. avgusta 2020 na ljudskem srečanju SLS v Ankaranu podala uradno pobudo, da bi bratoma Avsenik posthumno podelili Prešernovo nagrado. Podobnik meni, da bi na ta način slovensko narodno glasbo postavili na višjo raven, na raven, ki ji pripada.

Prav tako je zbrane spomnil, da je danes Evropski dan spomina žrtev vseh totalitarni sistemov. Sistemov, ki so pokazali, kako pomembna je narodna zavednost in sožitje med ljudmi. Zbranim je Podobnik še položil na srce, da je zelo pomembno, da Slovenci živimo v sožitju in smo pripravljeni narediti odločilne korake za narod, domovino in družbo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice