Skip to content

Zobozdravnik: Je varno obiskati zobozdravnika v času covida-19?

Zobozdravstvene prakse so med pandemijo zelo tvegane, zato so v zgodnjih dneh pandemije covida-19, skoraj vsi zobozdravniki začasno zaprli vrata.

Do danes noben primer covida-19 ni bil pripisan zobozdravstveni praksi v Sloveniji. Toda praksa sodobnega zobozdravstva postavlja zobozdravnike in njihove paciente v izjemno nevarne položaj. Glede na to, da so zobozdravniki ponovno odprli svoje ambulante, se ogromni ljudi sooča z odločitvami, ali in kdaj k zdravniku.

Zakaj so zobozdravniki in njihove prakse zelo tvegane?

Koronavirus se širi, ko kapljice sline, okužene z virusom, iz simptomatske ali asimptomatske osebe najdejo pot v nos, usta ali oči druge osebe in se prenašajo bodisi z vdihavanjem zraka, napolnjenega s kapljicami, bodisi s stikom z okuženo površino (na primer, ko si oseba z rokami obriše oči ali nos po tem, ko se je dotaknila kontaminirane kljuke).

Če pogledam nekaj instrumentov, ki jih zobozdravniki uporabljajo, npr. vrtalniki, merilniki, brizgalke z zrakom in vodo vidimo, da se v ordinaciji lahko ustvari ogromna količina kapljic sline. In to je lahko velika težava. Instrumenti, ki jih zobozdravniki uporabljajo v ustih pacienta, ustvarjajo razpršila drobnih kapljic in aerosolov, ki ne vsebujejo samo vode, temveč sline, krvi in mikroorganizmov, ki lahko vsebujejo visoko vsebnost virusa. 

Pri tem lahko najmanjši delci ostanejo v zraku več ur, večji pa lahko pristanejo na površinah, na kljukah in zobozdravniškem stolu. Te značilnosti skupaj naredijo aerosolne ustne izločke močne potencialne prenašalce covida-19 v zobozdravstvenih ordinacijah.

Ker zobozdravniki opravljajo svoje storitve v tako visoko ogroženem okolju, so institucije za nadzor in preprečevanje bolezni v začetku pandemije priporočale, da zobozdravniki vseh storitev ne nudijo, razen tistih res nujnih. Medtem ko se je pandemija nadaljevala in razvijala, pa so zobozdravniki ponovno začeli opravljati svoje storitve.

Zobozdravniki morajo poskrbeti za zaščitno opremo.
Zobozdravniki morajo poskrbeti za zaščitno opremo.
Vir slike: Andrea Piacquadio, Pexels

Kakšne spremembe so zobozdravniki uvedli pri svojem delu?

Številna priporočila NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje), na primer ta, ki se nanašajo na čiščenje površin in osebno zaščitno opremo, ki jo nosijo zobozdravniki in drugi strokovnjaki za ustno medicino, so že bila del mnogih praks zobozdravnikov pred pandemijo covida-19.

Toda nekatera priporočila za omejevanje in zatiranje okužb so nova. Med njimi NIJZ priporoča, da zobozdravniki nosijo zaščitni plašč in kapo, zaščitno masko in zaščitna očala, ki tesnijo ali vizir.

Prav tako je del smernic NIJZ namenjen zagotavljanju, da se niti bolni pacienti niti osebje ne začnejo pojavljati v zobozdravstvenih ordinacijah. To vključuje aktivno pregledovanje »vročine in simptomov covida-19 za vse ljudi, ki vstopijo v zobozdravstveno ustanovo.«

To je ključna praksa obvladovanja okužb in nekateri strokovnjaki upajo, da bo postala standard. Strokovnjaki prav tako pravijo, da se nikoli ne sme zgoditi, da se nekdo odpravi na delovno mesto, ko je bolan ter da resnično upajo, da se bodo ljudje iz covida-19 tega naučili in držali.

Večina zobozdravstvenih ordinacij upošteva največje varnostne ukrepe, ker želijo biti varni in spet nemoteno opravljati svoje delo. Poleg tega pa v mnogih državah obstajajo pravne posledice za zobozdravnike, ki ne upoštevajo priporočil odgovornih institucij za nadzor okužb.

Kako presoditi, če je varno obiskati zobozdravnika?

Nekateri vedo, da se njihov zobozdravnik drži strogih praks nadzorovanja in preprečevanja širjenja okužbe s covidom-19. Prav tako bivajo v območju z nizkim številom primerov okužbe s koronavirusom (ali celo brez primera), zato jim redni zobozdravniški pregledi ne predstavljajo nepotrebne nevarnosti.

A glede na to, da je v zadnjem času porast okužb s koronavirusom v Sloveniji, je marsikdo prepričan, da bi svojega zobozdravnika obiskal le, če bi bilo to res nujno. Priporoča, da se ljudje izogibajo preventivni oziroma nenujni zobozdravstveni oskrbi, če je število primerov na vašem območju veliko ali narašča.

Vendar lokalna dinamika pandemije ne bi smela biti edino upoštevanje ljudi, ki razmišljajo o rutinskem obisku zobozdravnika. Strokovnjaki predlagajo, da bodite pozorni ne le na okraje, v katerem ste, »ampak tudi, kdo ste«. Če ste del populacije, pri kateri obstaja veliko tveganje za slabe izide okužbe s covidom-19, torej če kadite, ste starejši od 65 let ali imate pljučna stanja, kot je na primer astma, razmislite o čakanju na preventivno zobozdravstveno oskrbo šele po pandemiji.

Zobozdravniki uporabljajo razkužene instrumente.
Zobozdravniki uporabljajo razkužene instrumente.
Vir slike: Daniel Frank, Pexels

Vprašanja, na katera vam mora zobozdravnik odgovoriti pred obiskom

Preden se dogovorite za obisk zobozdravnika, je priporočljivo, da se pozanimate o pravilih za nadzor in preprečevanje širjenja okužbam, vključno s postopkom prihoda v ambulanto, ki ga je vaš zobozdravnik uvedel. Še več, veliko čakalnih površin in prenatrpanih zračnih prostorov, ki so v čakalnicah, naredijo popolno okolje za širjenje covida-19. Zato se priporoča, da vprašate ali zobozdravnik omejuje število ljudi, dovoljenih v čakalnici naenkrat.

Prav tako je priporočljivo, da vprašate kako pogosto zobozdravnik in osebje čistijo čakalnico in klinični prostor. Klinične prostore je treba očistiti po vsakem bolniku, druge skupne prostore pa je treba očistiti večkrat čez dan. Na koncu se pozanimajte, kako zobozdravnik in njegovo osebje preprečujejo, da kapljice virusa ne bi bile v zračnem prostoru. Ali ima ambulanta HEPA filter? Ali ima osebje dovolj osebne varovalne opreme? Ali osebje in pacienti ves čas nosijo maske?

Če je odgovor na vsa ta vprašanja »da«, se lahko počutite razmeroma mirni, ko boste šli v ordinacijo, saj so bili sprejeti ukrepi za čim bolj varno okolje. Če pa ni, pa pomislite dvakrat, preden se odpravite k zobozdravniku.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice