Skip to content

Trgovine ob nedeljah: bitka Sindikata delavcev in Trgovinske zbornice

Sindikat delavcev je za zaprtje trgovin ob nedeljah, Trgovinska zbornica pa je še vedno proti.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) želi s peticijo za zaprtje trgovin opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva. Kot so sporočili, so skušali kot socialni partner z delodajalci v minulih mesecih poiskati ustrezno rešitev, a so bile prejete ponudbe za delavce in delavke v trgovini nesprejemljive.

Spomnimo, da je DZ 16. julija opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, ki ga je predlagala Levica. Slednja predlaga, da bi bile trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme v predlogu so prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Preberite tudi:

20-letni konflikt: trgovine naj bodo ob nedeljah odprte ali zaprte?

Nedeljski nakupi najverjetneje »v rokah« ustavnih sodnikov

Prav tako bodo glede na predlog lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oziroma prokuristi v teh osebah sami in – po sprejetem dopolnilu SMC – skupaj z njimi tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Cilj predloga Levice je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah, čemur Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) odločno nasprotuje. Novela zakona namreč med drugim določa, da trgovci ob nedeljah praktično ne bodo mogli več poslovati, opozarjajo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi s tem nastala »nepopravljiva škoda«.

Podatki različnih anket in nenazadnje tudi referendum potrjujejo mnenju sindikata delavcev, da trgovine ob nedeljah morajo biti zaprte.
Podatki različnih anket in nenazadnje tudi referendum potrjujejo mnenju sindikata delavcev, da trgovine ob nedeljah morajo biti zaprte.
Vir slike: Elastic Computer Farm, Pixabay

Sindikat delavcev trgovine vztraja

SDTS in Center za družbene raziskave (CEDRA) sta v maju izvedla spletno anketo med zaposlenimi v trgovinski dejavnosti. Podporo zaprtju trgovin je izrazilo kar 98 odstotkov vprašanih.

»Če na vprašanje ukinitve nedeljskega dela pogledamo z delavskega vidika, torej s stališča tistih, ki jih to najbolj zadeva, je odgovor povsem nedvoumen in jasno v prid zaprtju trgovin ob nedeljah,« je rezultate ankete, ki je presenetila celo njih same, pokomentiral generalni sekretar SDTS Ladi Rožič. 95 odstotkov vprašanih je še vedno podprlo zaprtje tudi ob manjšem zaslužku, in to kljub dejstvu, da jih v panogi le okoli 78 odstotkov dosega povprečne plače v državi (v trgovinah z živili je ta delež še manjši). Pogosto se zgodi celo, da ne dosežejo niti minimalne plače. Tudi nedeljski dodatek, ki ob običajnih petih urah nedeljskega dela znaša malo nad 30 evrov (6,05 evra na uro), tako ni dovolj velik razlog za delo ob nedeljah.

SDTS tako nadaljuje s prizadevanji za sprejem predloga, obenem tudi sporočajo, da bodo v primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte, sporočajo.

»Ne bomo se ustavili: poleg prostih nedelj in praznikov že vseskozi zahtevamo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju,« je navedel Rožič.

Rožič opozarja, da z obstoječim kadrom ni mogoče planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko, kar še dodatno poudarja vrednost peticije, ki sporoča, da skupaj zmorejo doseči spremembe in udejanjiti referendumsko voljo ljudstva, ki so jo Slovenci izkazali že leta 2003, ko so glasovali za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih.

Trgovinska zbornica še naprej proti

Morebitno zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, bi imelo izrazito škodljiv vpliv na poslovanje številnih trgovcev, med katerimi so posebej ranljivi mikro in mali trgovci, so prepričani pri TZS. Kot dokaz navajajo zelo jasno vidne posledice omejenega poslovanja v času epidemije koronavirusa v marcu in aprilu, saj se je na Zavodu RS za zaposlovanje v tem času prijavilo več kot 1350 prodajalcev oziroma več kot tri tisoč zaposlenih iz trgovine.

Koronavirus je pokazal in dokazal, da so lahko trgovine ob nedeljah zaprte.
Koronavirus je pokazal in dokazal, da so lahko trgovine ob nedeljah zaprte.
Vir slike: Michael Gaida, Pixabay

TZS je v zvezi s predlogom zakona, ki bo še ta mesec v tretji obravnavi v državnem zboru, poslance z dopisom pozvala, da takšnega predloga zakona ne podprejo.

»Uveljavitev zaprtja prodajaln ob nedeljah bi pomenila zmanjšanje prihodkov v panogi, odliv nakupov slovenskih potrošnikov v tujino, posledično pa tudi zmanjšanje priliva dajatev v državno blagajno,« so prepričani.

Kot posledica takšne ureditve bi bila izgubljena številna delovna mesta v trgovini in širše, so opozorili. Trgovci namreč ob nedeljah ustvarijo pomemben delež prometa, s tem pa omogočajo delo številnim zaposlenim, ne samo v trgovini.

V TZS ob tem izpostavljajo nepripravljenost Sindikata delavcev trgovine Slovenije na socialni dialog oziroma iskanje skupnih rešitev v okviru kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine. Sindikat je namreč zbornico pred kratkim obvestil, da vodstvo nima mandata za pogajanja. »Na TZS smo nad takšnim stališčem sindikata razočarani,« so zapisali.

V zbornici so ob tem ponovili še, da so splošne družbene in ekonomske razmere negotove. »Slovenija se namreč nahaja v obdobju, ko se gospodarstvo sooča s posledicami epidemije koronavirusa, kar pomeni, da je v tem trenutku strateško in bistveno zagotavljati razmere, ki bodo spodbujale gospodarsko aktivnost, s tem pa naj bi se ohranjala tudi delovna mesta,« so še dodali.

Naslednja razprava v DZ bo potekala konec septembra, med 22. 9. in 27. 9. 2020.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ladijske družbe na svoje križarke vabijo zaposlene, ki delajo na daljavo

Tisti, ki svoje službene obveznosti lahko opravljajo na daljavo, imajo več različnih možnosti, ko pride do izbire kraja za opravljanje dela.

Prijava na e-novice