Skip to content

Bomo kmalu priče ukinitvi spolov?

Pred dvema letoma je ljubljanska Filozofska fakulteta uvedla nevtralno obliko za katerikoli spol. To pomeni, da se bo za nevtralno obliko tri leta uporabljala ženska oblika, naslednja tri leta pa moška. Tako naj bi npr. pod profesorica, bili mišljeni tudi profesorji, pod študentke pa prav tako študentje.

Preberite tudi:

Smo ljudje res vsi enaki?

»Narod je glup!«

Razmišljanje z lastno glavo: Floskula ali dejstvo?

Kaj pomeni izraz »katerikoli« spol

Po poročanju tednika Reporter je posebej problematičen izraz »katerikoli spol«, saj ne vključuje samo moški in ženski spol, ampak naj bi zaobjemal celo 70 vrst spolov. Med temi oblikami je npr. tudi spol, ki odgovarja trenutnemu razpoloženju človeka, kar pomeni, da je lahko v enem trenutku ženska, v drugem moški, v naslednjem nekaj vmes, itd.

Filozofska fakulteta je posegla v slovenski pravopis in v slovenski pravni red

V izrazoslovju, ki ga je je določila Filozofska fakulteta gre za poseg v slovenski pravopis in v slovenski pravni red. V slovenskem pravopisu se kot spolno nevtralna uporablja moška slovnična oblika. Tako izraza »profesor« in »študent« vključujeta predstavnike obeh spolov.

Da gre za poseg tudi v pravno ureditev kaže uporaba izraza »katerikoli spol«. Slovenski pravni red uporablja namreč samo moški in ženski spol, izraz »katerikoli spol« pa zajema vse oblike spolov, ki si premore človeška (neuravnovešena) domišljija.

Ali pomeni novo pojmovanje spolov pot v anarhijo?

S posegom v slovenski pravopis in v slovenski pravni red se postavlja vprašanje glede same hierarhije pristojnosti o zakonskih spremembah. Slovenski pravopis namreč velja za celotno območje slovenske države, kar pomeni, da so ga dolžne upoštevati vse institucije na slovenskem ozemlju.

Prav tako velja za celotno območje Slovenije slovenski pravni red, ki so ga prav tako dolžne upoštevati vse institucije, vključno s Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Glede na to, da je Filozofska fakulteta samovoljno, brez nikakršnega posvetovanja s pristojnimi organi, spremenila označevanje spolov, lahko rečemo, da gre tu za potezo, ki vodi v anarhijo.

Puščanje naj otrok sam izbere kaj je, vsekakor močno vpliva na njegovo spolno identiteto.
Puščanje naj otrok sam izbere kaj je, vsekakor močno vpliva na njegovo spolno identiteto.
Vir slike: Kids Helpline

V Sloveniji so anarhični pojavi reden pojav

Anarhija se pojavi namreč takrat, ko lahko vsak dela po svoji volji, kar v tistem trenutku hoče sam. Takrat, ko nekdo ali neka institucija ne upošteva več nadrejene zakonodaje in, ko zaradi kršitev ni izrečenih ustreznih kazni, gre anarhični družbeni pojav.

Med drugim so anarhični družbeni pojav tudi petkovi protesti, kjer se ne upošteva zakonodaja, ki je predpisana za javna zbiranja, prav tako se ne upoštevajo določila vlade in NIJZ o omejevalnih ukrepih v času covida-19. Tako so petkovi protesti že drugi očiten pojav, ki vsebujejo vse elemente anarhije .

Relativizacija spola lahko vodi v relativizacijo človekove identitete

Glede novega opredeljevanja spolov je, bolj kot pravopisno in pravno vprašanje, zaskrbljujoče vprašanje, ki se dotika same človekove identitete. Spol je namreč temeljni pokazatelj identitete posameznika. Nekdo, ki se identificira kot oseba, se najprej identificira kot oseba moškega ali ženskega spola. Iz našega spola izhaja vse naše življenjsko delovanje.

Izrazi kot so »ta pa je zares pravi moški« ali »ta pa je zares prava ženska« kažejo na moško in žensko identiteto. V času, ko se želi identiteta moškega in ženske porušiti, se želi ob tem porušiti tudi vprašanje človečnosti. Če smo prišli tako daleč, da je vseeno, katerega spola smo, potem ni več daleč do vprašanja ali smo sploh še ljudje.

Če je vseeno, katerega spola smo, je tudi vseeno, če živimo ali ne

Brisanje spolne identitete, pomeni brisanje človekove osebnosti in tudi smisla človekovega obstoja. Če človek ne ve več kdo je, potem tudi ne ve več, čemu živeti. Človek ima v spolu, ki mu je lasten, pred sabo svoje življenjske cilje. Med osnovnimi življenjskimi cilji so gotovo življenjske odločitve, kot je odločitev o stanu in o poklicu.

Če nekdo ne ve, kakšnega spola je, potem si tudi ne bo mogel ustvariti življenja v trajni življenjski skupnosti. Nekdo, ki je danes moški, jutri ženska, pojutrišnjem nekaj vmes, nikakor ne bo mogel imeti ob sebi življenjskega sopotnika, ki bi delil z njim vsaj del življenja, kaj šele vse življenje.

Ljudje ob različnih spolih različno reagiramo

Prav tako si ne bo mogel nekdo, ki nima spolne identitete najti sebi primernega poklica, saj se tudi glede poklicev odločamo tudi na podlagi spolne identitete. Ne glede na to, da je vse manj tipično moških ali tipično ženskih poklicev, še vedno pride do izraza, kakšnega spola je oseba, ki opravlja določen poklic.

Učenci bodo npr. imeli do učitelja drugačen odnos kot pa do učiteljic. Prav tako bomo zavarovalnega zastopnika drugače sprejeli kot pa zavarovalno zastopnico. Ne glede na to, da ne mislimo vseskozi neposredno na našo spolno identiteto, pa vendar v življenju delujemo v skladu z njo.

Vsi smo ljudje, a spolna identiteta določa to, da smo ljudje.
Vsi smo ljudje, a spolna identiteta določa to, da smo ljudje.
Vir slike: Freepik

V ozadju brisanja spolne identitete gre za načrt zasužnjevanja človeka

S poizkusom brisanja spolne identitete gre po vsej verjetnosti za dobro načrtovan projekt popolne obvladljivosti človeka. V trenutku, ko človek ne ve več, kdo pravzaprav je, s tem ohromijo vsi njegovi potenciali in s tem tudi njegovo svobodno izražanje. Pod krinko navidezne svobode, je človek brez lastne identitete ujet v največjo sužnost, ki je človeštvo do sedaj ni poznalo.

Sužnji, ki so morali v preteklosti brezpogojno služiti gospodarjem, so bili neprimerno bolj svobodni, kot pa človek brez spolne identitete. Dokaz za to je, da so se sužnji tako dolgo borili, dokler niso dejansko bili osvobojeni izpod jarma gospodarjev.

Novodobni multi spolni sužnji pa nimajo nobenih dolgoročnih želja in hrepenenj, ampak se zadovoljujejo v trenutnem užitku. Ravno zagledanost v samega sebe in zgolj v trenutne potrebe, usmerja človeka stran od lastne identitete in hkrati pušča različnim lobijem odprto pot za neomejeno manipuliranje z ljudmi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice