Skip to content

Kitajska in Nova Zelandija – upanje za konec covida-19

Medtem, ko se Evropa pogreza v vse bolj kaotično stanje zaradi covida-19, obstajata na drugem koncu planeta dve državi, ki sta, vsaj v tem trenutku, obvladali epidemijo. Kitajska in Nova Zelandija sta namreč primera dveh držav, kjer ne vladajo več izredne razmere, zato se je življenje vrnilo v normalne tirnice.

Število okuženih s covidom-19 na Kitajskem.
Število okuženih s covidom-19 na Kitajskem.
Vir slike: Worldmeter
Število okuženih s covidom-19 v Novi Zelandiji.
Število okuženih s covidom-19 v Novi Zelandiji.
Vir slike: Worldmeter

Kitajski avtoritaren način in novozelandski demokratičen

Obe državi sta pri zajezitvi covida-19 imeli drugačen pristop. Kitajska se je boja z epidemijo lotila na represiven način, Nova Zelandija pa po demokratičnem principu, kar pomeni, da je uspela s priporočili prebivalstvu. Premierka Jacinda Ardern je bila na nedavnih volitvah s svojo laburistično stranko »nagrajena« s prepričljivo zmago, saj je osvojila 49% vseh glasov.

Preberite tudi:

Kitajska kaže kako težko bo življenje po koronavirusu

Koronavirus: teh ukrepov so se poslužila kitajska podjetja

Za Kitajsko nam ni potrebno ugibati, da prebivalci pri vladnih ukrepih niso imeli nikakršne izbire. Za nekatere kršitve je bila zagrožena celo smrtna kazen. Samo spomnimo, da ima Kitajska 1,4 milijarde prebivalcev, zato gre pri zajezitvi covida-19 za povsem drugačno zgodbo kot pa v dve milijonski Sloveniji.

Kitajska je velika mesta zaprla v karanteno

Spomnimo, da je covid-19 najprej izbruhnil v 11milijonskem Vuhanu, iz katerega so tudi naredili karanteno. Prav tako so temu sledili v drugih mestih. Poleg izolacije so opravljali tudi redno sterilizacijo na javnih mestih, predvsem po letališčih, avtobusnih postajah in tudi v samih sredstvih za javni prevoz.

Kitajska je tudi fenomen v gradnji bolnišnic, saj so samo v Vuhanu v manj kot dveh tednih zgradili dve bolnišnici, po vsej državi pa 26. V mesecu dni so izolirali 56 milijonov ljudi, kar se zdi za zahodni svet nepredstavljivo. Prav tako so ljudem brez olepševanja sporočili, da je situacija resna, kar so ljudje vdano sprejeli.

Z 85.715 obolelimi in umrlimi na 300 okuženih

Kitajska je s svojimi strogimi ukrepi, ki so za zahodni demokratični svet vse prej, kot sprejemljivi, spravila covid-19, vsaj pod nadzor. S 85.715 obolelimi in 4.634 umrlimi, ima v tem trenutku Kitajska še smo 247 aktivnih okuženih.

Pred kratkim se je v devet milijonskem mestu Čingdao pojavilo 12 novih okužb, kar je bilo vzrok, da so se morali obvezno testirati vsi prebivalci. Tako je Kitajska odločena, da covid-19 ne bo več prepuščala naključju.

Karizmatična predsednica vlade

Drugi primer uspešne zajezitve covida-19 je Nova Zelandija. Sicer je zaenkrat še ne moremo primerjati s Kitajsko uspešnostjo, saj je Nova Zelandija trenutno v pomladnem obdobju, ko postaja dejavnost virusov na splošno oslabljena. Po drugi strani ima Kitajska zajema več podnebnih pasov, tako je njena uspešnost zajezitve nekoliko bolj »verodostojna«.

V nasprotju s Kitajskim avtoritarizmom, k Novozelandskemu uspeh zagotovo pripomogla karizmatična predsednica vlade, že omenjena Jacinda Ardern. Zasluga za uspeh nad covidom-19 gre predvsem doslednim upoštevanjem vladnih ukrepov, ki se v bistvu veliko ne razlikujejo od slovenskih.

Slovenci nismo sposobni se s covidom-19 spopadati brez "diktature".
Slovenci nismo sposobni se s covidom-19 spopadati brez “diktature”.
Vir slike: Pixabay

Ukrepi na Novi Zelandiji so bili podobni slovenskim

V barih, restavracijah in pisarnah so morali upoštevati socialno distanco, na javnih prostorih so morali nositi zaščitne maske. Podjetja so morala imeti QR kodo za aplikacijo, s katero so spremljali covid-19, ljudje pa so morali beležiti podatke, kje in s kom so se družili.

Velik pomen so dali osnovni higieni, kar pomeni kašljanje v rokav, dosledno umivanje rok in čiščenje površin. Ljudje, ki so bili bolni, so ostali doma in, če so imeli znake prehlada ali gripe, so jih testirali. Prav tako so vsi, ki so vstopili v državo, morali v 14-dnevno karanteno.

Virus ni povsem izkoreninjen, je pa pod kontrolo

Sicer tako kot na Kitajskem, tudi v Novi Zelandiji virus ni čisto izkoreninjen. Bistveno za obe državi je, da ga imajo pod kontrolo. Značilno za Novo Zelandijo je tudi, da so znali utišati tiste, ki so virus podcenjevali, saj ji preprosto niso jemali resno. Tako so se nasprotniki ukrepov, pravzaprav sami sebe osmešili.

V Sloveniji so zelo glasni nasprotniki ukrepov

Po drugi strani smo v Evropi vstopili v nepredvidljiv drugi val covida-19. Za razliko od Kitajske in Nove Zelandije se mnogi v Evropi ukrepom za zajezitev covida-19 zelo upirajo. Zdi se, da smo v Sloveniji v tem na »vodilnih mestih«, saj mnogi prikazujejo, da je covid-19 izmišljotina aktualne slovenske vlade, češ, da bi lažje obvladovala državljane.

Takšne vrste kritiki najprej kažejo, da jim pogled ne seže zunaj naših meja, saj imajo marsikje po Evropi še strožje ukrepe kot Slovenija. Zaradi ljudi, ki ob covidu-19 izkoriščajo medijsko pozornost, nimamo veliko razlogov za optimističen pogled v zimsko obdobje, ki je pred nami.

Bistveni problem Slovenije je, da se ob vsakem vladnem ukrepu pojavi skupina ljudi, ki temu glasno nasprotuje nenehno izraža negodovanje. V ozadju mišljenja takšnih ljudi je pogled, ki je izključno usmerjen v samega sebe, brez kakršne koli empatije do tistih, ki zaradi covida-19 trpijo, oz. po drugi strani pomagajo obolelim.

Po vsej verjetnosti Slovenija ni zrela za demokratične prijeme

Če primerjamo oba modela za zajezitev covida-19, se zdi, da Slovenija, ob glasnosti nezrelih državljanov, za novozelandskega ni dovolj zrela za samodisciplino ob vse bolj zaostrujočih se vladnih ukrepih. Zato bi verjetno prišel bolj v poštev Kitajski model, ki ne dopušča nikakršnega pritoževanja nad ukrepi.

Predvsem v primerjavi z Novo Zelandijo lahko ugotovimo, da slovenski državljani še nismo dorasli za resnično demokracijo. V demokraciji namreč ljudstvo na volitvah poveri mandat določeni politični opciji, kateri potem v glavnem popolnoma zaupajo.

Problematika volilnih abstinentov

V Sloveniji imamo sicer demokratične volitve, kjer pa se približno polovica volivcev volitev ne udeleži. Ravno ta polovica je v času po volitvah najbolj glasna zoper kakršne koli vladne odločitve. Še bolj je zanimivo, da je ta polovica izredno glasna, ko (sicer redko) prevzame oblast desno obarvana politična opcija.

Ravno v času covida-19 je na oblasti desno sredinska opcija, ki za velik del slovenskega prebivalstva služi bolj kot izgovor za neposlušnost. Ob neupoštevanju ukrepov za zajezitev covida-19 bo edina rešitev za Slovenijo realnost, ki jo bomo doživeli ob zares hudi epidemiološki sliki. Ko bodo zbolevali in umirali tudi najbližji tistih, ki se ukrepom upirajo, se zna situacija obrniti na bolje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice