Naprej na vsebino

Od jutri dalje kar nekaj sprememb. Preverite, katere!

Težko je zaslediti novico, katere osrednja tema ne bi bila covid-19, a včerajšnji podatki sicer še rišejo skrb zbujajočo zgodbo, vendar hkrati dajejo upanje. Opravljenih je bilo 6745 testov, od tega so covid-19 potrdili v 1656 primerih, kar znaša 24,55 odstotka. Okužen je že vsak 50. državljan.

V bolnišnici se zdravi 394 oseb, 67 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je pet oseb, dve od tega v bolnišnici.

14-dnevna incidenca znaša 547,45, najhuje je še vedno na Gorenjskem, kar nas uvršča v sam vrh Evropske unije.

Virus se širi povsod, močno pa izstopajo Domžale (89 okuženih), Škofja Loka (56), Velenje (59), Žalec (34), Gorenja vas – Poljane (26), Kranj (68), Jesenice (41), Novo mesto (31), Ptuj (23), Murska Sobota (21), Koper (38).

Zaradi resnosti situacije je vlada sprejela kar nekaj ukrepov, omejitev, ki jih bo vsak teden preverjala, a po mnenju stroke lahko pričakujemo vsaj mesec dni življenja v izrednih razmerah.

Za oskrbovance v domovih je dobro poskrbljeno

V domovih za ostarele so razmere resne, saj je zgolj pri njih več kot 500 okuženih oskrbovancev in okoli 200 zaposlenih. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj meni, da je situacija še obvladljiva, vendar so omejitve nujne.

Cigler Kralj svojcem oskrbovancev sporoča, da je za njihove najdražje dobro poskrbljeno. Deležni so celostne oskrbe, tople besede in zaposleni delajo prav vse, da je oskrbovancem bivanje v domovih pod zdajšnjimi omejitvami prijetno.

Bo pa vlada z jutri veljavnim PKP 5 poskrbela, da bodo razmere v domovih tudi za zaposlene bolj vzdržne. Zakon predvideva okrepitve in nagrajevanja za zaposlene in ukrepe, ki ohranjajo cene nastanitve. S tem želijo rešiti težavo umanjkanja kadra, ker težav s prostorom nimajo, četudi bo treba marsikje uvesti rdeče cone.

PKP 5 je sicer v osnovi usmerjen v pomoč gospodarstvu, zato predvideva UTD za samozaposlene, podaljšanje čakanja na delo, povračilo delodajalcem zaradi karantene delavcev (velja že od 1. 10. 2020), povračilo za bolniško zaradi karantene otrok (velja že od 1. 9. 2020). Podrobnosti o tem, kaj vse prinaša PKP 5, si lahko preberete na tej povezavi.

Cigler Kralj ob vsem tem dodaja, da politika lahko s svojimi ukrepi pripelje boj z virusom do neke točke, a od tam dalje je vse na nas. Vsak posameznik lahko pripomore k zajezitvi, če le upošteva ukrepe in ne išče odvodov.

Začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom

Včeraj je bila širša javnost seznanjena, da je vlada sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom. Če je bilo včeraj še kar nekaj nejasnosti, jih je danes minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek odpravil.

Od jutri dalje je za vsaj en teden začasno prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Zaprejo se torej nastanitvene storitve, igralnice, gostinske storitve, frizerske in kozmetične storitve, velnes storitve, storitve bazenov, kinematografske storitve, kulturne storitve, storitve fitnes centrov, storitve avtopralnic, delno trgovski centri …

Izjema pa so:

 • prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 • lekarne,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • drogerije,
 • tržnice,
 • prodajalne s hrano za živali,
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
 • kmetijske prodajalne,
 • drevesnice in vrtnarije,
 • cvetličarne,
 • bencinski servisi,
 • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles),
 • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material,
 • banke,
 • zavarovalniške storitve,
 • pošta,
 • dostavne službe,
 • trafike in kioski za prodajo časopisov in revij,
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro. Dovoljena je tudi prodaja na daljavo (npr. spletna prodaja, naročilo po telefonu).

Pomembno je, da se vsi držimo ukrepov, da ne bo treba pisati kazni.
Pomembno je, da se vsi držimo ukrepov, da ne bo treba pisati kazni.
Vir slike: Gov.si

Dejavnost priprave jedi in pijač brez časovne omejitve je dovoljena izključno:

 • v primeru dostave jedi in pijač,
 • v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Storitve nastanitvenih obratov se ne smejo ponujati, izjemoma pa jih lahko koristijo:

 • osebe, ki zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti potrebujejo nastanitev,
 • tisti, ki opravljajo dejavnost javne službe v Sloveniji, 
 • ter tuji državljani, ki v Slovenijo prihajajo s poslovnim razlogom, so predstavniki diplomatskih misij ali člani državniških delegacij,
 • osebe, ki so s strani izvajalcev zdravstvene dejavnosti napotene na zdravljenje ali so napotene, da v nastanitvenem obratu opravljajo zdravstveno dejavnost, 
 • športniki, strokovni delavci v športu in osebe, ki opravljajo dopolnilno strokovno delo v skladu z Zakonom o športu.

Ponujanje nastanitvenih storitev je dovoljeno tudi za namen izvajanja ukrepov zaradi zajezitve okužbe s koronavirusom, in sicer v primeru izvajanja ukrepa osamitve, izolacije oziroma karantene.

Gostje, ki so že nastanjeni v nastanitvenem obratu, lahko storitev koristijo do njenega poteka.

Trenutno je na rehabilitaciji 1450 oseb, zato rehabilitacija spada tudi med posebnosti.

Po besedah ministra Počivalška se vračamo v spomladansko ureditev in le od nas je odvisno, kako bo dalje. Naš fokus bi moral biti usmerjen v upoštevanje ukrepov, bodo pa vsekakor pristojni ukrepali v primeru kršitve in izdali kazni.

Ministrica še ne ve kaj bo s šolo po počitnicah.
Ministrica še ne ve kaj bo s šolo po počitnicah.
Vir slike: Gov.si

Vrtci se zapirajo, kako bo s šolo, se še ne ve, kdo bo poskrbel za varstvo otrok, pa odločajo starši

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec se je ravno v vrtcih število okuženih povečalo za 100 odstotkov. Zato je bilo nujno, da se sprejmejo ukrepi. Ministrica prosi vzgojiteljice, da v prihodnjih dneh svoje delo opravljajo z maskami in na ta način preprečijo širjenje virusa.

Včeraj sprejet odlok začasno prepoveduje zbiranje ljudi v vrtcih, osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom, glasbenih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, razen tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, v srednjih šolah, v višjih strokovnih šolah, v domovih za učence, v dijaških domovih.

Razen v primeru dijakov in študentov tujcev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, in mladoletnikov brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito, v organizacijah za izobraževanje odraslih, študentskih domovih, razen v primeru študentov, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, in študentskih družin ter študentov tujcev in gostujočih profesorjev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, ter na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Izjeme, ki jih predvideva odlok pri zbiranju, veljajo za javne uslužbence, zaposlene v zavodih, in posameznike, ki v teh zavodih opravljajo delo na drugi pravni podlagi (na primer podjemne ali avtorske pogodbe), člane organov zavodov.

Kljub zaprtju vrtcev bo za varstvo otrok, katerih starši morajo v službo, poskrbljeno. Odlok odločitev o tem, kateri vrtci bodo odprti in kdaj je nujno, da je kakšen otrok v vrtcu, prepustili županom. Le-ti naj bi najbolje vedeli, kakšna je situacija v njihovi občini. Kako si župani ta odlok razlagajo, pa se že kaže v praksi. Ljubljanski župan si je odlok razložil tako, da so lahko vsi vrtci odprti.

Ministrica na vprašanje, če se že ve, kako bo potekalo šolanje po počitnicah, ni mogla odgovoriti, kot tudi ne, če lahko dedki in babice pazijo otroke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice