Skip to content

QR kode so danes pomembnejše kot kadarkoli prej

Od izbruha koronavirusa se večina ljudi izogiba stika s površinami. Posledično se je pojavila potreba po brezkontaktnih rešitvah – ena izmed teh so QR kode.

Da blagajničarke v trgovini ne vtipkavajo več cen, temveč blago vlečejo preko skenerja, smo se že navadili. Toda poleg običajnih črtnih kod je vedno več opaznih tudi kvadratnih kod z čudnimi vzorci: na oglaševalskih plakatih, letakih ali v časopisih in revijah.

Preberite tudi:

Plačilna, debetna, posojilna, kreditna … kartica – ste tudi vi zmedeni?

Kam nas vodi generacija Z?

Leto 2020 je leto QR kod – tako podjetja kot potrošniki so jih zlahka sprejeli. Potrošniki lahko skenirajo QR kode za plačila, preverbo informacij o izdelkih, udeležbo v nagradnih igrah, prejetje nagrade, koriščenje popustov in za izmenjavo informacij.

Kaj so QR kode?

QR kode (v angleščini »Quick Response«, »hitri odziv«) so dvodimenzionalne črtne kode, ki jih je japonsko podjetje Denso Wave razvilo leta 1994.

QR koda se je najprej pojavila v avtomobilski industriji.
QR koda se je najprej pojavila v avtomobilski industriji.
Vir slike: Markus Winkler, Pixabay

Toda zakaj? V osemdesetih letih so se zahteve avtomobilske industrije po strojno berljivih kodah močno povečale. Veliko količino podatkov, je bilo potrebno shraniti v čim manjšo, enostavno obliko kode, ki bi jo lahko naprave prebrale tudi ko bila ta umazana ali celo delno uničena – rešitev je bila v QR kodi.

QR kode so v bistvu majhni podatkovni pomnilniki, ki lahko vsebujejo do polovice strani A4 besedila. Informacije so kodirane v vzorcu svetlih in temnih pik, določeno zaporedje pa ustvari določeno vrednost, na primer črko ali številko.

Za kaj se uporabljajo QR kode?

Sprva je le industrija uporabljala QR kode, zdaj pa kvadratni vzorci vse bolj prevzemajo naše vsakdanje življenje. Telefon s kamero z ustrezno programsko opremo za branje kod prepozna te informacije in jih zlahka dešifrira.

QR kode so še posebej pogoste v oglaševanju in časopisih. Tam v glavnem nadomeščajo zapletene ali dolge internetne naslove. Uporabnik mora le držati kodo pred kamero mobilnega telefona ali prenosnika, da dobi želene informacije.

Aplikacije za branje QR kod imajo novejši telefoni že v tovarniških nastavitvah, enostavno pa si jo je naložiti tudi preko mobilnih trgovin, kot sta denimo Play Store na telefonih z Androd operacijskim sistemom, ali App Store pri uporabnikih iOS oziroma Applovih telefonov.

  • Aplikacija Google QR & Barcode Scanner

Aplikacija Google QR & Barcode Scanner nadgrajuje funkcijo Google Lens, ki jo poganja objektiv, v različicah Android 8, 9 in 10. Gre za eno najbolj zanesljivih aplikacij, ko govorimo o QR kodah.

Omogoča ustvarjanje kod QR, skeniranje slik iz galerije in izmenjavo vaših kontaktnih podatkov prek QR kode. Poleg vseh odličnih stvari, ki jih Google Lens lahko naredi. Poleg tega skenira večino tradicionalnih črtnih kod in drugih vrst 2D črtnih kod.

  • Aplikacije Kaspersky QR Scanner za iPhone

Kaspersky je priznano varnostno podjetje in ena izmed nišnih aplikacij, ki jo ponuja, se imenuje Kaspersky QR Scanner. Gre za eno najboljših aplikacij za branje QR kod. Kaspersky QR Scanner ne samo, da bere QR kode brezplačno, temveč jih tudi preverja v zbirki podatkov zlonamernih podjetij, ki bi vas lahko izpostavila nevarnim spletnim mestom, zlonamerni programski opremi in prevaram.

Struktura QR kod

QR kode so vedno kvadratne. Jedro sestavlja matrika s svojimi – na pogled – zapletenimi vzorci. Črne črte in pike vsebujejo podatke, ki so shranjeni v modulih. Koliko modulov vsebuje koda QR, je odvisno od količine podatkov. Najmanjša QR koda (različica 1) ima 21×21 (441) modulov. Različica 40 ima module 177×177 (31.329) in je temu primerno večja.

S QR kodo lahko prenesemo ogromno podatkov.
S QR kodo lahko prenesemo ogromno podatkov.
Vir slike: Pixabay

Koda QR mora vsebovati dodatne informacije, da lahko programska oprema v mobilnih telefonih ali prenosnikih pravilno prepozna podatke. Bralec prepozna položaj QR kode po oznakah položaja v treh vogalih. Sinhronizacijski elementi definirajo mrežo matrike. V matriki je tudi številka različice uporabljene kode QR. Prikaz podatkovne oblike vsebuje informacije o vsebini kode QR. Eno polje pa je rezervirano za poravnavo.

QR kode poleg vsebine lahko vsebujejo še dodatne elemente, da programska oprema podatke pravilno prepozna. Sem spadajo: elementi za sinhronizacijo (zelena), informacije o formatu (oranžna), oznaka položaja (rdeča), številka različice (modra) in poravnava (rumena).

Kje so informacije?

Matrika črt in pik ponuja veliko prostora za shranjevanje. Za razliko od preprostih črtnih kod podatke shranjuje dvodimenzionalno, v vodoravni in navpični smeri. V majhne kvadratke se prilepi približno 4000 alfanumeričnih znakov (črke, številke, znaki).

Za primerjavo; natisnjena črtna koda EAN na embalaži izdelka shrani do 13 številk. Teh ni mogoče prebrati, če je koda poškodovana – zato so tovrstnimi kodami še vedno napisane številke artikla.

QR kodo lahko še vedno beremo, če je ta poškodovana ali je nekoliko zamazana, a večja kot je škoda, manj podatkov bo razvidnih iz kode.

Mimogrede, QR kode niso nujno črno-bele. Pomembno je le, da je kontrast med svetlimi in temnimi predeli čim večji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice