Skip to content

Dan suverenosti pomemben mejnik slovenskega naroda

Pisalo se je leto 1990, ko se je 93,2 odstotka slovenskih državljanov odpravilo na volišča in s 95 odstotki ali 88,5 odstotka vseh volivcev so odločili, da želijo samostojno Slovenijo. Po tisoč letih nemškega gospostva in po 70 letih življenja v Jugoslaviji je 25. junija 1991 Slovenija postala samostojna in neodvisna država.

Preberite tudi:

Slovenija in navidezna demokracija

Osamosvojitev ni preteklost

27. junija 1991 se je v Sloveniji začela desetdnevna osamosvojitvena vojna, ki se je na srečo vseh nas hitro končala. Takratna jugoslovanska oblast je na ta način skušala ustaviti procese slovenske osamosvojitve.

Na dan suverenosti se spomnimo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.
Na dan suverenosti se spomnimo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.
Vir slike: Tviter

Ob posredovanju Evropske skupnosti so deseti dan Slovenija, Hrvaška in jugoslovansko vodstvo na Brionih dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve. A še preden je omenjeni rok potekel, so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, in so stekli pogovori o odhodu njene vojske s slovenskega ozemlja.

Jugoslovanska ljudska armada (JLA) se je delno začela umikati iz Slovenije že avgusta, a uradno 20. oktobra. Po takratnih podatkih je Slovenijo zapustilo 3400 vojakov, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Takrat sta iz Luke Koper izplula še zadnja trajekta z vojaki JLA in je zadnji vojak JLA zapustil slovensko ozemlje, s čimer je Slovenija dokončno postala suverena.

Ladja z zadnjim vojakom je sicer odplula v noči na 26. oktober 1991, zato je bila obletnica včasih postavljena na 26. oktober. Mednarodnopravno gledano pa sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje, saj sta pluli pod tujo zastavo, tako da so vsi vkrcani vojaki zapustili slovensko ozemlje že prej.

Dan suverenosti je na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever uvedla vlada šele 9. marca 2015.

Ironično je ravno suverenost tista, ki je v zadnjih letih bila močno načeta. Suverenost v svoji osnovi predvideva neodvisnost, a na trenutke se zdi, da le-te pred skoraj 30 leti nismo dosegli, ampak so se zagovorniki »lastništva slovenskega naroda« le infiltrirali v nove stranke, ki se nadvse trudijo, da bi bila Slovenija ponovno v suženjstvu izbrane elite, ki je pred več kot 30 leti hromila slovenski narod.

Danes je branik suverenosti države Slovenska vojska. Ni čudno, da zgoraj omenjeni želijo na vse načine izničiti pomen Slovenske vojske in jo popolnoma ukiniti. Saj bi na ta način ustvarili pot za neko drugo oblast, tisto, ki smo se je že odrekli.

Pred 30 leti smo bili enotni in nam je bila suverenost pomembna.
Pred 30 leti smo bili enotni in nam je bila suverenost pomembna.
Vir slike: Marjan Garbajs, Vojaški muzej SV

Mogoče je naš svet le na videz varen, a malo je potrebno, da se ta mir zruši. Zaradi tega potrebujemo dobro opremljeno in izurjeno Slovensko vojsko. Že nekaj let so naši vojaki zadostno pripravljeni zgolj za mir.

Covid-19 je ta mir močno načel, saj je ustvarjanje kaosa in lovljenje na pikice in vejice vodilnih postal državni šport, ki ga je začela struja, ki že v sami osnovi ni želela, da smo samostojni.

Le enotnost slovenskega naroda, sanje o pravični državi, z močnim gospodarstvom in vsesplošnim dobrim bo ohranilo idejo o suverenosti.

Pred približno 30 leti smo se odločili, da bomo postali gospodarji svoje države, gospodarji svojega življenja, a hkrati je ta odločitev prinesla veliko odgovornost. Z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. A kot kaže, smo na to malce pozabili.  

Odgovornost za dobro državljank in državljanov, strpnost dialoga in spoštovanje so se nekje izgubili. V času covida pa popolnoma zamrli.

Poslanica predsednika vlade Janeza Janše ob dnevu suverenosti.
Poslanica predsednika vlade Janeza Janše ob dnevu suverenosti.
Vir slike: Gov.si

Večina vidi le napake drugih ter s tem opravičuje lastne napake. Tako ne deluje ne solidarnost in ne suverenost. Bodite ponosni, da ste del majhnega naroda, ki je skozi zgodovino bil bitko proti mnogim gospodarjem, a ob tem ohranjal zavednost, da je Slovenec.

Ne sprašujte, kaj lahko naredijo drugi za vas, vprašajte se, kaj lahko sami naredite za vsesplošno dobro, in s tem prispevajte k dobrobiti vseh nas. Enkrat smo že znali stopiti skupaj in se kot majhen narod boriti proti takrat četrti najmočnejši vojski na svetu. Zmagali smo.

Tudi tokrat zmoremo premagati virus, če bomo le enotni in bomo dojeli pomen solidarnosti in suverenosti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice