Skip to content

Grobovi bodo počakali, pomembnejše je vaše zdravje

Slovenija ima bogato kulturno dediščino, ki jo spremljajo maloštevilni ljudski običaji, katerih izvor je včasih neznan. Eden izmed zelo močnih običajev je vsekakor vsakoletni obisk grobov na prvega novembra in pred tem množično urejanje grobov.

Ves teden in teden, ki je trenutno pred nami, je namenjen obisku cvetličarn, izbiri ustrezne in najlepše ikebane ali celo izdelavi le-te. Pa iskanju ustrezne sveče in preštevanju, na koliko grobov je treba iti. Vzporedno s tem se odvijajo pekovske ustvarjalnice, ker se za prvega novembra po obisku grobov običajno vsa družina usede za mizo. Na obisk pridejo sorodniki in prijatelji, ki jih že dolgo nismo videli, da »rečejo kakšno«.

Tradicija, ki letos žal ne bo mogla biti izvedena. Vlada sicer dovoljuje obisk grobov v drugi občini, a hkrati prosi, da zaradi situacije letos to tradicijo opustimo. Prepričana sem, da bodo vaši rajni veliko bolj veseli, če se jih boste spomnili v molitvi, meditaciji in se z njimi pogovorili kar doma. Spomnite se jih raje po njihovih dobrih delih in po vsem lepem, kar so pustili za seboj. Grobove lahko obiščete v tednih, ki sledijo, ko bo manj gneče in bo tveganje za okužbo manjše.

Najlepša ikebana in sveča vsekakor ne bosta odtehtali, če boste tudi vi zboleli in se jim bog ne daj pridružili. Veliko je načinov, kako se pokloniti rajnim in s tem prispevati še k vsesplošnemu dobremu.

Letos mineva že dvanajsto leto ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov. Akcije, ki je skozi leta skušala osveščati ljudi o pretirani uporabi nagrobnih sveč. Konec koncev smo skoraj v evropskem vrhu po številu uporabljenih nagrobnih sveč.

Vsako leto ste lahko v različnih občinah namesto svečke vzeli zastavico sočutja in z dobrodelnim darom prispevali k ohranjanju življenja nekoga drugega. Covid-19 je posegel na vsa področja, tudi v projekt Manj svečk za manj grobov

Za vse, ki se želite pokojnih spomniti na drugačen način, so tudi letos odprli možnost darovanja prek UPN-naloga ali virtualne svečke. Virtualno svečko prižgete, če pošljete SMS s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919 in s tem prispevate en evro oziroma pet evrov.

Grobovi bodo počakali, vi pa se rajnih spomnite drugače.
Grobovi bodo počakali, vi pa se rajnih spomnite drugače.
Vir slike: Manj svečk za manj grobov

Zbrana sredstva bo Fundacija Svečka v celoti namenila za reševanje življenj. Letos bo sredstva namenila Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči za opremo za oskrbo podhlajenih ponesrečencev, ki se bo uporabljala v reševalnem helikopterju (termometri, naprave za ogrevanje infuzije …).

Potek akcije pa se prav tako seli na splet. Od danes dalje lahko na njihovi spletni strani in Facebook strani Manj svečk za manj grobov spremljate akcijo. Posnete filmček in objavo všečkate in delite. Akcijo so med drugim podprli tudi na RTV Slovenija, Zvezi Študentskih klubov Slovenije – Škis in Uradu vlade RS za komuniciranje.

Ne pozabite, da se v Sloveniji prvega novembra prižge veliko sveč, ki na koncu postanejo odpadek. Ocenjuje se, da vsak Slovenec v povprečju prižge osem sveč na leto, vsi skupaj pa okrog 16 milijonov, od tega naj bi dve tretjini nagrobnih sveč porabili ob dnevu spomina na mrtve.

Po nekaterih ocenah smo za Hrvati in Poljaki tretji največji porabniki nagrobnih sveč. Tradicijo prižiganja sveč v spomin pokojnikom v obsegu, ki odstopa od povprečja Evropske unije, poznajo še v Avstriji in na Portugalskem. Pri nakupu sveče kot simbola spomina in spoštovanja do pokojnih pogosto niti ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa, prej ali slej končal med odpadki.

Zato naredite letos dve pomembni stvari, ostanite doma, ker grobovi bodo počakali. Namesto nagrobne sveče pa darujte, lahko tudi v akciji Manj svečk za manj grobov, ter dodajte kamenček v mozaik v ohranjanju življenja še živečim.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice