Skip to content

Vlada poziva: »Ostanite doma!«

Krompirjeve počitnice so se že začele, žal pa smo mi omejeni na gibanje med občinami, razen seveda v 13 izjemah. Pred nami je spomladanski scenarij, ko smo za več kot mesec dni bili »prisiljeni« na družbo najbližjih. A očitno nas ni to prav nič izučilo.

Epidemiološka slika je iz dneva v dan slabša, že zdavnaj smo presegli mejnik za tretji paket na rdečem seznamu. Že 30,30 odstotka testiranih je pozitivnih. Včeraj so opravili 3682 testiranj, kar 1115 je bilo pozitivnih, hospitaliziranih je 523 oseb, intenzivno nego potrebuje 82 oseb. Deset oseb je bitko z življenjem izgubilo.

Za nami je bil zelo zahteven vikend. Vladni govorec in veleposlanik Jelko Kacin je sporočil, da manevrskega prostora ni več. Kapacitete v bolnišnicah presegajo zmožnosti oskrbe, zato vlada vse državljane poziva, naj se držijo ukrepov in naj ostajajo doma, če je to le možno.

Iskanje odvodov nikakor ne bo pomagalo k zajezitvi virusa, ampak nas bo poneslo v sam vrh okuženih v Evropi. Trenutno smo na neslavnem petem mestu po 14-dnevni incidenci. 1,9 pa znaša 14-dnevna incidenca umrlih.

V Sloveniji je še vedno najhuje na Gorenjskem, kjer vsak dan potrdijo okužbo pri 402 osebah. 14-dnevna incidenca pa znaša že vrtoglavih 1277. Kraj z največ okuženimi so Železniki.

Prepoved prehajanja med občinami

Kacin je opomnil, da ljudje virus še vedno podcenjujejo, pozabljajo pa, da je največ okuženih v starostni skupini med 35 in 44 let. Ljudem polaga na srce, naj ne glede na vladne ukrepe masko nosijo povsod, kjer se nahaja več oseb.

Kot smo že pisali včeraj v prispevku Prepoved gibanj med občinami, je vlada prepovedala omejitev gibanja med občinami, razen za 13 izjem:

1. prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,

2. opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,

3. odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,

4. varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom,

5. dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,

6. dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,

7. dostop do storitev za nujne primere,

8. dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,

9. dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,

10. izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva,

11. potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji,

12. dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni,

13. nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom. Ob tem je Kacin pripomnil, da grob ureja le ena oseba.

V kolikor se bo epidemiološka slika še slabšala, bo vlada morala sprejeti še strožje ukrepe, npr. zaustavitev javnega prometa in zapiranje gospodarskih dejavnosti.

Prehodi dovoljeni le z ustreznim potrdilom

Če je vaš razlog za odhod v drugo občino naštet med izjemami, ne pozabite na ustrezno potrdilo, dokazilo, s katerim izkazujete uveljavljanje izjeme. Lastnoročno podpisana čitljiva izjava mora vsebovati naslednje podatke:

  1. ime in priimek,
  2. naslov bivališča,
  3. naslov oziroma kraj cilja potovanja,
  4. navedbo razloga, ki upravičuje gibanje in zadrževanje,
  5. navedbo morebitnih ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva, ki se gibljejo in zadržujejo z njim,
  6. navedbo, da njemu ali ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva, ki se gibljejo in zadržujejo z njim, ni bila odrejena osamitev (izolacija) ali karantena,
  7. navedbo, da se zaveda kazenske ali odškodninske odgovornosti zaradi neupoštevanja predpisov, odredb ali ukrepov za zatiranje ali preprečevanje nalezljivih bolezni pri ljudeh,
  8. navedbo, da se zaveda omejitev iz tega odloka in da jih bo spoštoval.

Dokazilo in izjavo morate pokazati inšpektorju Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije ali policistu.

Klicni center deluje s polno paro

Prejšnji teden je vlada za pomoč državljanom vzpostavila klicni center za državljane, ki po besedah prof. dr. Mojce Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovne mentorice študentom v vladnem klicnem centru deluje »s polno paro«. Ljudje se na klicni center obračajo dnevno.

Če imate tudi sami kakšno vprašanje, lahko na brezplačno telefonsko številko 080 1404 (za klice iz tujine je na voljo številka +386 1 478 7550) pokličete od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro.

Dr. Matičič je ponovno izpostavila dejavnike tveganja, ki pripomorejo k večji verjetnosti, da se okužimo. Do sedaj so odkrili, da so za okužbo bolj dovzetni: starejši od 65, moški, tisti, ki imajo pridružene bolezni, imajo kronične bolezni, rak, cirozo ali redno uživajo alkohol in kadijo, prav tako na dovzetnost vplivajo geni, krvna skupina, kromosom 3 ter stres.

Da je potek bolezni lažji ali da celo pripomoremo k temu, da smo manj dovzetni za okužbo, pomaga zadostna količina vitamina C in D ter vsaj liter in pol tekočine na dan (razen če zaradi zdravja tega ne smemo).

Virus ne izbira ne kraja, ne časa, ne spola, ne starosti, ne statusa … deluje po svojem zakonu, ki je nam neznan. Trenutno v bitki zgubljamo, a ob doslednem upoštevanju ukrepov ter skrbi zase in ostajanju doma bomo tudi to bitko dobili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice