Skip to content

Odškodnina – pet najpogostejših vrst odškodninskih zahtevkov

Obstaja veliko razlogov, zakaj se lahko v določenem obdobju svojega življenja znajdete na odškodninskem zahtevku. Po navadi se odškodninski zahtevki vložijo, kadar oseba utrpi poškodbo ali škodo zaradi malomarnosti ali nezakonitega ravnanja neke druge osebe.

Preberite tudi:

Izvršba v času pandemije

Za zanesljivo zavarovanje za tujino evropska kartica ne zadostuje

Če ste v položaju, za katerega menite, da si zasluži odškodninski zahtevek, se je najbolje obrniti na odškodninskega odvetnika. Odvetniki za odškodnine vas lahko vodijo skozi vrste odškodninskih zahtevkov, ki so na voljo in ugotovijo, na katero področje spada vaš zahtevek. Preverite pet najpogostejših vrst odškodnine. 

Odškodnina za osebno poškodbo

Odškodnina za osebno poškodbo je najpogostejša vrsta odškodninskih zahtevkov, ki jih zavarovalnice običajno obravnavajo. Odškodninske tožbe zajemajo široko paleto področij, od poškodb z motornimi vozili do nezgod na javni površini. V bistvu se tovrstna odškodnina plačuje posameznikom, ki so utrpeli resne poškodbe ali škodo zaradi neupravičenih dejanj druge osebe, kar pomeni, da lahko pokrivajo najrazličnejše situacije in incidente.

Odškodnina je finančno nadomestilo.
Odškodnina je finančno nadomestilo.
Vir slike: Bru-n O, Pixabay

Če imate hude posledice zaradi slabih odločitev druge osebe, se posvetujte z odvetnikom, če obstaja možnost, da bi vam bila izplačana odškodnina. Odvetniki za odškodnino lahko pomagajo, da je celoten postopek manj zastrašujoč, tako da vam po korakih predstavijo, kaj lahko pričakujete, in ob tem najdejo najboljši pristop za vaš primer.

Odškodnina za prometno nesrečo

Prav tako je zelo pogosta odškodnina oziroma zahtevek za prometne nesreče, sploh če upoštevamo povprečno število prometnih nesreč, ki se zgodijo vsako leto. Prometne nesreče lahko vključujejo avtomobile, avtobuse, tovornjake, motorna kolesa ali katero koli drugo motorno vozilo. Pogovor z odškodninskim odvetnikom po nesreči, ki vključuje motorno vozilo je bistvenega pomena, saj morate takoj po nesreči izvesti številne ukrepe.

Odvetniki za odškodnino vas lahko vodijo skozi postopek in vam pomagajo pri številnih vrstah odškodninskih zahtevkov. Dali vam bodo informacije, prilagojene vaši posebni situaciji, kar je zelo pomembno, saj niso vsi zahtevki za nesrečo z motornimi vozili enaki. Na primer, če ste bili vpleteni v nesrečo z neznanim povzročiteljem, ki je s kraja pobegnil, bo postopek uveljavljanja odškodnine zajemal drugačne korake, kot če bi vedeli kdo je kriv za nesrečo.

Odškodnina v primeru poškodbe pri delu

Odškodnina v primeru poškodbe na delu delavcem omogoča, da od delodajalca prejmejo nadomestilo, če so poškodovani ali oškodovani med opravljanjem svojih delovnih nalog. Vsak zaposleni ima pravico do varnega delovnega okolja, delodajalec pa je dolžan podpirati in pomagati pri okrevanju, če je delavec poškodovan na delovnem mestu.

Tovrstna odškodnina je na voljo v primeru poškodbe pri delu in v tem primeru je posameznik upravičen do denarnega nadomestila. Poškodba pri delu je, če se oseba poškoduje med delovnim procesom ali na poti v službo in nazaj, ko je prevoz organiziran s strani delodajalca ali ko je oseba na službeni poti. Odškodnina se lahko zahteva, če se nesreča ni zgodila zaradi delavčeve malomarnosti. Prav tako se lahko odškodnina odobri le v primeru, če ima oseba dokazilo o svoji poškodbi.

Odškodnina je plačana s strani zavarovalnice, če je imel delodajalec urejeno zavarovanje za primer poškodb pri delu in kolektivno nezgodno zavarovanje ter če je sprejel vse zahtevane varnostne ukrepe pri delu. Če delodajalec nima zavarovanja, se lahko zoper njega vloži tožba.

Za uveljavljanje odškodnine potrebuje oseba naslednje dokumente: obrazec ER-8 (prijava nesreče pri delu), pisni zapis nesreče, kopije zdravstvenih kartotek ali zdravniškega spričevala, izjave prič, bolniški list zdravnika, izjava o nesreči in račune. Nadomestilo oziroma odškodnina se uveljavlja pri zasebni zavarovalnici, pri kateri je delodajalec zavarovan pred poškodbami pri delu.

Odškodnina za poškodbe na delovnem mestu.
Odškodnina za poškodbe na delovnem mestu.
Vir slike: jarmoluk, Pixabay

Odvetnik za odškodnine vam lahko pomaga določiti, kaj lahko zahtevate po odškodninski shemi za delavce, in poskrbite, da vas delodajalec obravnava pošteno.

Odškodnina zaradi zdravniške malomarnosti

Medicinska malomarnost se nanaša na številne primere, v katerih zdravnik ni ravnal razumno, kot bi ravnali drugi, kar je posledično povzročilo malomarno oskrbo. Zdravstvena ali medicinska malomarnost se po zakonu obravnava zelo resno, saj naj bi se zdravniki držali poklicnih standardov, ki jih določa zdravstvena skupnost.

Če menite, da ste bili žrtev zdravniške malomarnosti, se morate takoj posvetovati z odškodninskim odvetnikom, da se lahko zoper odgovorno osebo sprejmejo ustrezni ukrepi. Primeri zdravniške malomarnosti vključujejo napačno postavljeno diagnozo, neuspešno sporočanje tveganj, povezanih s pacientovim postopkom zdravljenja, dajanje ali predpisovanje nepravilnega odmerka zdravila ter napačno razlago zdravstvenih rezultatov.

Odškodnina za poškodbo na javni površini

Pogosta je tudi odškodnina za poškodbo na javni površini. Tovrstni zahtevki za poškodbo na javni površini vključujejo nezgode in padce v javnih okoljih, kot so nakupovalni centri, pisarne, prodajna mesta in športna prizorišča. Odškodninski zahtevek lahko vložite, če imate zaradi malomarnosti nekoga hude telesne ali psihološke poškodbe. Vsakdo ima pravico, da se v javnem okolju počuti varno in če lastnik prostora ni ustrezno poskrbel za varnost, mora biti za to odgovoren.

Če ste vpleteni v poškodbo na javni površini je pomembno, da takoj zberete dokaze za svoj primer. V pomoč bi bile podrobnosti priče, če je mogoče, ter fotografije in video-nadzorni posnetki, če so ti na voljo. Obrnite se na odškodninskega odvetnika, da vas bo vodil skozi postopek vložitve odškodninskega zahtevka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice