Skip to content

Kitajska želi postati neodvisna od preostalega sveta

Kitajsko gospodarstvo bo najverjetneje tudi letos zabeležilo rast. Peking pričakuje nadaljnje napetosti z ZDA, tudi če bo ameriški predsednik Trump volitve izgubil.

Štiridnevna razprave komunističnega vodstva o novem petletnem načrtu so se v Pekingu v ponedeljek začela za zaprtimi vrati. V ozadju trgovinske vojne z ZDA in svetovne gospodarske recesije, ki jo je povzročila pandemija covida-19, si drugo največje gospodarstvo prizadeva za večjo neodvisnost od preostalega sveta.

Preberite tudi:

Kitajska kaže kako težko bo življenje po koronavirusu

Trump: TikTok ostaja, WeChat odhaja

Plenarno zasedanje Centralnega komiteja komunistične partije določa smer novega gospodarskega načrta. Veljal bo od leta 2021 do 2025, uradno pa naj bi ga odobrili marca prihodnje leto na letnem zasedanju ljudskega kongresa. Poudarek je na prerazporeditvi, ki jo vodja države in stranke Xi Jinping opiše z geslom »dvojni cikli«.

Tehnološke inovacije

Namen nove strategije je okrepiti lastne tehnološke inovacije in postati še bolj neodvisna država ob trgovinskem in tehnološkem konfliktu z ZDA. Načrt ponovno temelji na dolgotrajni krepitvi domačega povpraševanja, da bi zmanjšali izvozno odvisnost in dovzetnost za krize.

Ne glede na zmago na predsedniških volitvah so na Kitajskem prepričani, da se odnos z ZDA ne bo spremenil.
Ne glede na zmago na predsedniških volitvah so na Kitajskem prepričani, da se odnos z ZDA ne bo spremenil.
Vir slike: Pixabay

Ameriške sankcije so namreč v težave spravile kitajske tehnološke velikane –  proizvajalce telekomunikacijske opreme in pametnih telefonov Huawei, proizvajalce čipov in internetna podjetja, ki imajo v lasti TikTok in WeChat, s čimer so slednji pokazali svojo ranljivost. Strokovnjaki vidijo za konfliktom vse večje rivalstvo med bolno velesilo ZDA in naraščajočo azijsko silo Kitajsko.

ZDA prodajajo raketne izstrelke Tajvanu, Kitajska uvaja sankcije

ZDA bodo Tajvanu prodale sistem raketnih izstrelkov harpoon v vrednosti 2,37 milijarde dolarjev, je State Department v ponedeljek obvestil ameriški kongres. Kitajska je tik pred tem uvedla sankcije proti ameriškim podjetjem, ki sodelujejo v orožarskem poslu. Med njimi sta Boeing in Lockheed Martin.

»Mir in stabilnost Tajvanske ožine sta v interesu ZDA in varnost Tajvana je za nas osrednjega pomena za varnost in stabilnost širše regije Indijskega in Tihega Oceana,« je v utemeljitvi prodaje orožja sporočil State Department.

Raketni izstrelki harpoon so namenjeni predvsem pomorskemu vojskovanju, lahko pa uničujejo tudi tarče na obali. Rakete imajo navigacijo na osnovi sistema GPS ter nosijo 250-kilogramske bojne glave z eksplozivom.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so se v času predsedniškega mandata Donalda Trumpa izrazito poslabšali. Dodatne napetosti so povzročile tudi Trumpove obtožbe na račun Kitajske, ki jo ameriški predsednik krivi za posledice epidemije koronavirusa v ZDA.

Washington mora Tajvana, ki ga ima Kitajska za svoje ozemlje, odkar se je leta 1949 odcepil od komunistične države, uradno ne priznava, zagotoviti zmogljivosti za samoobrambo pred agresijo Pekinga.

Napetosti tudi z zmago Bidena

Kitajsko vodstvo verjame, da se bodo napetosti nadaljevale, tudi če bo demokratični predsedniški kandidat Joe Biden zmagal na volitvah 3. novembra. Za tem se skriva globoko zakoreninjen sum, »ker Kitajska tako hitro raste – morda presega pričakovanja, ideje ali obseg, ki ga sprejema razviti svet,« je nedavno novinarjem dejala podpredsednica zunanjega ministra Qin Gang.

Kitajska pušča odprta vrata za vse investicije.
Kitajska pušča odprta vrata za vse investicije.
Vir slike: Jatuphon Buraphon, Pixabay

S posebnim zanimanjem spremljajo tudi, ali si bo visoko telo odločanja stranke na sestanku do četrtka postavilo cilj gospodarske rasti. Iztekajoči se petletni načrt je kot povprečni letni cilj rasti določil 6,5 odstotka.

Rast gospodarstva kljub krizi

Ker je Kitajska covid-19 bolj ko ne zajezila, bo verjetno edino večje gospodarstvo, ki bo letos zabeležilo rast. Po močnem padcu na začetku leta je kitajsko gospodarstvo v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani znova zraslo za 4,9 odstotka. Strokovnjaki tudi domnevajo, da bo kitajsko gospodarstvo v naslednjih petih letih verjetno raslo za približno pet odstotkov na leto.

Plenarno zasedanje bo oblikovalo splošne cilje za naslednjih 15 let. Čeprav želi Kitajska spodbujati samozaposlitev, lastne raziskave in razvoj ter domače povpraševanje, je vodstvo v Pekingu že večkrat poudarilo, da vrata za naložbe in kapital iz tujine ne bodo zaprta.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice