Skip to content

Kdo vodi MIZŠ, ministrica ali ravnatelji?

O tem, da slovensko šolstvo nujno potrebuje reformo, čivkajo že ptički na veji. Covid-19 je še jasneje orisal situacijo in pokazal, kako nujno je, da se konkretno prevetri šolski kurikulum in se postavijo smiselnejše smernice.

Šolska ministrica dr. Simona Kustec je že v prvem valu pokazal in dokazala, da ni ravno dorasla vlogi, ki ji je bila dodeljena. Upam, da je v teh sedmih mesecih že ugotovila, da že več kot desetletje nimamo osemletke.

Ob tem, ko nas je danes presenetila novica, da je umrlo kar 23 oseb zaradi posledic covida, je za nov šok vsekakor poskrbela ministrica sama.

Ravnatelji imeli odločilni glas pri sprejetju nadaljnjih ukrepov

Po besedah ministrice Kustečeve so ravnatelji osnovnih šol podali predlog, apel na ministrstvo, da bi se krompirjeve počitnice podaljšale še za teden dni, saj naj bi bilo veliko učiteljev bolnih. Ravnatelji srednjih šol pa so menili, da so oni odlično pripravljeni na šolanje na daljavo in da bi še en teden počitnic posegel v normalen potek šolanja.

Ministrica je ustregla obojim in tako bo naslednji teden delo v vzgojno- izobraževalnih ustanovah potekalo po naslednjih navodilih MIZŠ:

  • VRTCI: Odločitev o tem, kateri vrtci bodo obratovali, je MIZŠ prepustil županom. Ti naj odločijo, kateri otroci so tisti, katerih starši resnično ne morejo poskrbeti za varstvo drugje in so v t. i. skupini »nujno varstvo«.
  • OSNOVNA ŠOLA: Osnovnošolcem se krompirjeve počitnice podaljšajo za en teden in bodo ure nadomestili med šolskim letom, a nikakor se šolsko leto ne bo podaljšalo.
  • GLASBENA ŠOLA: Podobno kot v osnovni šoli se tudi glasbeni šoli podaljšajo počitnice za teden dni.
  • SREDNJE ŠOLE: Srednješolcem se naslednji teden začne šolanje od doma. Navodila so jim, ali jim še bodo, poslali oziroma si jih lahko preberejo na spletni strani svoje srednje šole.
  • VSŠ in UNIVERZE: Podobno kot pri srednjih šolah bo tudi zanje študij potekal na daljavo oziroma tako, kot je že do sedaj.
  • ZAVODI: Zavodi, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, bodo odprti v skladu z navodili NIJZ.

Kaj sledi po enem tednu, ministrica še ne ve, a bodo strokovnjaki iz šolstva sedli za mizo in dali smernice za naprej. V sestavi so sicer sami »uradniki«, ki realno stanje ocenjujejo na osnovi poročil, in ne na osnovi konkretne situacije na terenu.

Zavod za šolstvo je sicer šolam poslal navodila, kako prilagoditi šolsko leto razmeram, tudi kako naj se lotijo ocenjevanja znanja.

Mogoče bi bilo dobro, da bi ministrica v to strokovno skupino vključila tudi predstavnike staršev in kakšnega psihologa, ki dejansko pozna situacijo na terenu.

Nekaterim osnovnošolcem je teden počitnic v veliko veselje, očitno bodo po mnenju nekaterih otroci iz socialno šibkih družin še teden več brez enega toplega obroka. A teden dodatnih počitnic prinaša ogromno drugih težav – od tega, kdaj se bo te ure nadoknadilo, kdaj se bo otroke ocenjevalo in kako, predvsem kako se bodo po 14 dneh odklopa otroci ponovno normalno vključili v šolski svet.

Dokaj jasno je, da se bodo šolali na daljavo, a ko se je pouk iz šolskih klopi selil direktno na splet, so še imeli motivacijo za delo. Po dveh tednih odklopa od šole pa bo to zelo težko doseči. Izgovori, zakaj nečesa niso mogli narediti, bodo ponovno vse izvirnejši. Še dobro, da naloge ne bo pojedel pes.

Otrok v osnovni šoli dobi temelje, predvsem zadnja triada, saj se jim ocene štejejo pri vpisu v srednjo šolo. Že drugo leto bodo te ocene nerealne, le upamo lahko, da MIZŠ razmišlja, kako bo vpise v srednjo šolo urejal za te otroke. Nič kaj drugače ni pri vpisih na univerze.

Razlike med učenci postajajo vse večje in trenutno lahko sledijo pouku le otroci, ki imajo ob sebi starše, ki so poskrbeli za to, da lahko njegov otrok nemoteno dela za šolo ter imajo tudi sami pedagoško in računalniško zanje. Ostali pa … imajo bistveno večjo težavo kot domnevno en obrok manj v šoli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice