Skip to content

Malomarnost Mercatorja, zaposlene ali celo zdravnika

Navodila o tem, kaj storiti, če ste pozitivni ali ste bili v stiku s t. i. visoko rizičnim kontaktom, so zelo jasna, v obeh primerih ste vsaj 10 dni doma. A kaj, če v to jasnost stopi delodajalec, ki nima posluha za ukrepe oziroma ga domnevno nima, ker je v ospredju na koncu le mesečni dobiček.

Prejšnji teden je do nas prišla skoraj neverjetna zgodba. Po besedah več zaposlenih v trgovski verigi Mercator naj bi pri njih bila praksa, da morajo delati tudi delavci, ki so v karanteni, in tisti, ki covid-19 prebolevajo z lažjimi simptomi. Takšnih delavcev naj bi bilo vsaj 100. Navedli so nam kar nekaj različnih primerov, kaj naj bi se pri »najboljšem sosedu« dogajalo.

Preberite tudi:

Trgovine ob nedeljah: bitka Sindikata delavcev in Trgovinske zbornice

Zapirajo se vrtci, delno trgovski centri, gostilne in hoteli

Kdo izda karantene, kdaj in kdo plača izpad dohodka

Zaposleni v Mercatorju že dlje časa opozarjajo, da so plače mizerne in v večini niti ne dosegajo minimalne plače, prav tako naj bi bili kadrovsko podhranjeni, kar se je v času, ko razsaja covid, še bolj izkristaliziralo.

V luči kadrovske podhranjenosti naj bi v času covida nadrejeni na delo klicali tiste, ki so jim potrdili covid in imajo lažje simptome. Zaposleni pa zaradi strahu pred odpovedjo in znižanjem plače prihajajo na delo ali celo ne povedo, da so pozitivni.

Prav tako naj bi bili na delo klicani tisti, ki so v karanteni. Po besedah zaposlenih naj bi se v eni izmed enot prejšnji teden odvijala prava mala drama. Delavka, ki je bila na dopustu, naj bi svojo nadrejeno poklicala v petek, 23. 10. 2020, kdaj naj pride na delo. Delat bi morala priti v ponedeljek, 26. 10. 2020, ob 11. uri. Ta delavka pa se je v času svojega dopusta družila s sorodniki, ki so bili na covid pozitivni. V petek naj bi svojca celo peljala iz bolnišnice domov v vsaj 30 minut oddaljen kraj. Naslednji dan pa je izvedela, da je ta svojec pozitiven.

V ponedeljek je, kot je bilo dogovorjeno z nadrejeno, prišla v službo. Po skoraj dveh urah naj bi sodelavkam zaupala, da je peljala svojca iz bolnišnice in da je na covid pozitiven. Sodelavke so seveda zaradi vseh navodil, ki so jih dobile, in opozoril, s katerimi so bile seznanjene, naredile vik in krik.

Ena je vendarle poklicala nadrejeno in delavka je morala domov. A naslednji dan je bila že nazaj v službi, s pojasnilom, da jo je klicala nadrejena in ji rekla, da če nima simptomov, naj kar pride delat, še več, tej delavki naj bi celo njen osebni zdravnik rekel, da če po treh dneh ne bo imela simptomov ali se počutila slabo, naj gre delat. Delavka je sicer svojim sodelavkam rekla, da je čisto v redu ter da jo le malo boli grlo.

Ker se nam je zdela zgodba skorajda neverjetna in smo verjeli, da se kaj takšnega ne more zgoditi, je naša urednica poslala novinarska vprašanja tako na Mercator kot na pristojne organe.

Zaposleni v Mercatorju že nekaj časa opozarjajo na nizke plače, slabe odnose in pomanjkanje kadra. V času covida je ta situacija še bolj pereča.
Zaposleni v Mercatorju že nekaj časa opozarjajo na nizke plače, slabe odnose in pomanjkanje kadra. V času covida je ta situacija še bolj pereča.
Vir slike: Slovenske novice

Navodila za karanteno so jasna, tako kot tudi za samoizolacijo

NIJZ je v petek, 23. 10. 2020, izdal zelo natančna navodila, kako se vesti v primeru, če ste bili izpostavljeni okužbi, in navodila za osebe s potrjeno okužbo SARS-CoV-2. Z navodili so bili seznanjeni vsi zdravniki in tudi širša javnost.

Če skušamo na hitro povzeti bistvo: če ste bili v stiku z osebo, ki je okužena in je ta vaš stik bila oseba, ki biva v skupnem gospodinjstvu z vami, ali je šlo za neposredni stik na razdalji manj kot dveh metrov za več kot 15 minut, ali je šlo za drug fizični stik ali stik z izločki (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), ali je šlo za stik v zaprtem prostoru za več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi …), ali zgolj za druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi), ali ste s pozitivno osebo potovali v istem prevoznem sredstvu, MORATE naslednjih deset dni ostati v karanteni.

Če imate simptome in čakate na bris, morate biti v samoizolaciji, prav tako po opravljenem testu do klica epidemiologa, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Organi, na katere smo naslovili vprašanje, ali so dobili kakšno prijavo za omenjeno trgovsko verigo ter kaj lahko delavec sploh naredi v takšnih primerih, so nam dali povsod enak odgovor – prijav niso dobili, se pa naj zaposleni obrnejo na inšpektorat – delovni in zdravstveni.

Mercator kategorično zanika navedbe

Mercator se je na naše vprašanje najprej odzval s telefonskim klicem in nam pojasnil, da navedbe ne držijo oziroma da je bilo v zgodbi o klicu iz karantene veliko dodanega in napihnjenega.

Po njihovih informacijah je zaposlena v petek peljala očeta v bolnišnico (kolikor je nam znano, je bil gospod od petka doma in je dejansko bil do petka v bolnišnici) in v ponedeljek prišla v službo. Po dveh urah je slučajno sodelavkam povedala, da je oče pozitiven. Sodelavke so poklicale nadrejeno in ta jo je napotila domov.

Elektronsko sporočilo odnosov z javnostjo družbe Mercator.
Elektronsko sporočilo odnosov z javnostjo družbe Mercator.

Delavka naj bi poklicala osebnega zdravnika, ki naj bi ji rekel, da lahko gre po treh dneh v službo, če se bo počutila dobro. V torek je prišla. Po pripombi naše urednice, da od ponedeljka do torka nekako ni tri dni, so zgodbo spremenili, da je delavka že v petek klicala zdravnika. Ob pripombi urednice, da v petek zvečer (takrat naj bi oče prišel domov, in ne v bolnišnico) redkokateri zdravnik dela, je Mercator najprej dvome o verodostojnosti izjave postavil na pleče delavke.

Ob vprašanju urednice, ali ta delavka dela, so to potrdili. Ob pripombi urednice, da če je že zdravnica naredila napako in glede na to, da so navodila jasna, bi se pričakovalo od Mercatorja in bi bilo odgovorno, da delavko napotijo v desetdnevno karanteno, navsezadnje zanjo plača država. 

Urednica je dobila še klic vodje enot, ki je zagotovila, da je delavka napisala in podpisala izjavo, da je že v petek klicala osebnega zdravnika, ki ji je rekel, da naj bo tri dni doma, in če se bo počutila dobro, lahko gre v službo. Ter da je delavka v ponedeljek še enkrat klicala zdravnika in ji je povedal isto.

Seveda ob ponovnem dvomu urednice je vodja enote rekla, da bi morebitna laž delavke lahko bil resen prekršek. Kaj je s tem želela povedati, ve le ona. Ter nadaljevala, da to pomeni, da niso naredili napake oni, ampak zdravnik.

Pustimo ob strani dejstvo, da ni pomembno, kdo je kriv, ampak to, da je delavka, ki bi morala biti v karanteni, štiri dni delala in le upamo lahko, da ne zboli ali ni asimptomatično prebolela virusa.

Vodja enote je v dokazilo, da navedbe delavke držijo, poslala še spodnje elektronsko sporočilo. Na konkretno vprašanje, ali je zdravnik potrdil, da je res rekel, da naj po treh dneh delavka gre delat, kljub temu da je bila v t. i. visoko rizičnem stiku, je v odgovor dobila le, da je za njih pomembno zgolj to, da so navedbe preverili in da je delavka zdaj v osami.

Elektronsko sporočilo vodje ene izmed enot Mercatorja.
Elektronsko sporočilo vodje ene izmed enot Mercatorja.

Kaj je z navedbami, da delajo tudi na covid pozitivni zaposleni, nismo dobili odgovora, vodja enote je samo rekla, da ve, da je en njihov zaposleni pozitiven in da je doma, da pa dopušča možnost, da bi kdo skrival, da je pozitiven.

Kdo je tisti, ki je tukaj deloval malomarno, presodite sami. Prav tako tudi o tem, kdo je govoril resnico in komu se »rešuje rit«. Vsekakor pa bi moral Mercator sam ukrepati in delavko napotiti v karanteno, ne da se je preverjala njena zgodba in to, ali je delavka klicala zdravnika ali ne. Vsaka minuta je pomembna, Mercator pa je potreboval čas od torka (ko je urednica poslala vprašanje) pa do četrtka (ko je urednica pripomnila, da je vendarle odgovornost na strani Mercatorja), da je delavko napotil v karanteno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice