Skip to content

Meditacija – pet koristi, ki so podprte z znanostjo

Ne glede na to, kaj preživljate, ima lahko meditacija številne koristi za zdravje. Koristi meditacije so mnoge in podprte s strani znanosti. Meditacijske prednosti za duševno zdravje vključujejo boljšo osredotočenost in koncentracijo, izboljšano samozavedanje in samozavest, nižjo stopnjo stresa in tesnobe ter večjo naklonjenost prijaznosti. Meditacija ima koristi tudi za vaše fizično zdravje, saj lahko izboljša toleranco za bolečino in pomaga v boju proti odvisnosti od substanc.

Preberite tudi:

Čakre vplivajo na vsa področja našega življenja

Meditacija za stik z ljubljeno rajno osebo

Številne študije so dokazale, da ima redna meditacija pozitivne učinke. Ti lahko vključujejo manjšo dovzetnost za stres, izboljšano koncentracijo, nižji krvni tlak in zmanjšane simptome tesnobe in depresije, če naštejemo le nekatere. Medtem ko obstajajo različne vrste meditacije, lahko vse ponujajo podoben niz dokazanih koristi za duševno in fizično zdravje.

1. Boljša osredotočenost in koncentracija

Meditacija čuječnosti vam pomaga, da se osredotočite na sedanjost. To lahko posledično izboljša vašo koncentracijo pri opravljanju drugih nalog v vsakdanjem življenju.

Meditacija ima dokazane koristi za zdravje.
Meditacija ima dokazane koristi za zdravje.
Vir slike: kucukgulberkan, Pixabay

Študija Harvardske medicinske šole iz leta 2011 je preučila učinke čuječnostne meditacije na možgane in ugotovila povezavo med pozornostjo in sposobnostjo obdelave novih informacij. Raziskovalci so preučevali možgane 17 ljudi pred in po sodelovanju v osemtedenskem programu meditacije. Pregledi možganov so pokazali povečanje sive snovi v delih možganov, ki so odgovorni za učenje, spomin in čustveno regulacijo.

Poleg tega je študija raziskovalcev iz leta 2016 pokazala, kako lahko meditacija čuječnosti izboljša koncentracijo in odločanje. Študija je vključevala 35 brezposelnih odraslih, ki so iskali delo. Ena skupina je sodelovala v tridnevnem sprostitvenem programu brez komponent meditacije čuječnosti, druga skupina pa v treh dneh meditacije čuječnosti. Pregledi možganov pred in po so pokazali povečano povezanost med deli možganov, ki nadzirajo pozornost v skupini, ki je meditirala.

Strokovnjaki pravijo, da raziskave kažejo, da lahko dejansko usposobimo svojo pozornost in svoje metazavedanje ter da je to veščina, ki se je lahko naučimo.

2. Meditacija izboljša samopodobo in samozavedanje

Meditacija vas spodbuja, da upočasnite, omogoča globljo samorefleksijo in vam lahko pomaga odkriti pozitivne lastnosti o sebi. Čuječnost pomaga povečati samozavedanje s povečanjem sposobnosti preučevanja svojih misli in občutkov brez presoje, kar na koncu izboljša tudi samozavest.

Po mnenju raziskovalcev na univerzi Stanford lahko meditacija čuječnosti še posebej pomaga tistim s socialno tesnobo. V študiji iz leta 2009 je 14 udeležencev s socialno anksiozno motnjo sodelovalo v dvomesečnem treningu meditacije in poročalo o zmanjšani tesnobi in izboljšanju samozavesti po zaključku programa.

Meditacija izboljša samozavedanje.
Meditacija izboljša samozavedanje.
Vir slike: brenkee, Pixabay

3. Zmanjšanje stresa, boljše obvladovanje tesnob in depresije

Meditacija čuječnosti lahko zniža tudi raven kortizola (hormon stresa), kar vam pomaga, da se počutite bolj sproščeno. V pregledu leta 2013 so raziskovalci analizirali več kot 200 študij meditacije čuječnosti med zdravimi ljudmi in ugotovili, da je meditacija učinkovit način za zmanjšanje stresa.

Ponavljanje mantre (na primer besede ali besedne zveze) med meditacijo ima lahko tudi pomirjujoč učinek in s koncentracijo na svojo mantro lahko svoj fokus premaknete stran od motečih misli. Podoben učinek ima tudi transcendentalna meditacija, pri kateri tiho ponavljate besedo ali zvok, da se osredotočite, in posledično lahko dosežete stanje popolne mirnosti in stabilnosti.

Na primer, študija iz leta 2019 je pokazala zmanjšanje psihološke stiske med udeleženci, ki so sodelovali v programu transcendentalne meditacije. Raziskovalci so uporabili lestvice stresa pred in po programu za merjenje ravni izgorelosti, depresije in stresa udeležencev. Po preteku tečaja transcendentalne meditacije so udeleženci izvajali meditacijo dvakrat na dan po 15 do 20 minut. Po štirih mesecih so udeleženci poročali o nižji stopnji stresa in izgorelosti kot pred učenjem tehnik.

Meditacija čuječnosti pomaga vašemu umu osredotočiti se na sedanjost, zaradi česar je manj verjetno, da boste razmišljali o tesnobnih mislih, ki lahko spodbudijo depresijo. Analiza raziskave iz leta 2014, objavljena v JAMA Internal Medicine je pokazala, da lahko meditacija čuječnosti olajša tesnobo in depresijo ter je lahko učinkovit del celovitega načrta za zdravljenje duševnega zdravja.

5. Meditacija za boj proti zasvojenosti

Meditacija lahko spremeni možganske receptorje, povezane z odvisnostjo od drog in alkohola, kar lahko zmanjša hrepenenje po teh snoveh. Poleg tega lahko meditacija čuječnosti poveča vaše zavedanje hrepenenj in vam omogoča, da jih bolje obvladujete.

Strokovnjaki pravijo, da je to zavedanje resnično močno, saj nam lahko omogoči, da premagamo željo ali hrepenenje, ne da bi nas to premagalo. Nagon lahko začutimo, opazimo, da je tam, vendar se mu ni treba predati.

Študija iz leta 2018 je pokazala, da lahko trening čuječnosti pomaga preprečiti ponovno uporabo substanc pri ljudeh, ki se zdravijo od odvisnosti, saj daje terapevtski učinek, ki pomaga uravnavati, kako možgani doživljajo užitek.

Meditacija zmanjšuje stres.
Meditacija zmanjšuje stres.
Vir slike: leninscape, Pixabay

6. Nadziranje bolečine

Mnogi zdravniki priporočajo premišljene prakse meditacije kot del celovitega načrta za obvladovanje bolečin.

Na primer, študija iz leta 2020, v kateri je sodelovalo več kot 6.400 udeležencev je pokazala, da lahko meditacija zmanjša bolečino pri tistih, ki trpijo po pooperativni, akutni ali kronični bolečini.

Strokovnjaki izpostavljajo, da meditacija ne bo zdravilo za vse in ne bo nujno, da bo bolečina izginila. Lahko pa prepoznamo, da bolečina obstaja, vendar nas ta ne prevzame in to nam lahko zelo pomaga, da se s kronično bolečino spopademo.

Meditacija ima lahko številne zdravstvene koristi, od fizičnih do duševnih in čustvenih. Če želite izboljšati svojo osredotočenost, zmanjšati stres ali se spoprijeti z zasvojenostjo, depresijo ali kronično bolečino, poskusite in preverite, ali je meditacija prava za vas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice