Skip to content

Teams za učence in starše

Jutri se za vse šolarje, po vsej vertikali, začne šolanje na daljavo. Čeravno se je to pričakovalo, pa vsi niso ravno pripravljeni nanj. Zadnja triada in srednje šole ter univerze imajo za sabo kar nekaj ur. Malo drugače pa je za prvi dve triadi. Res je, da so se že spomladi seznanili z delom na daljavo, a takrat so šole različno pristopile k načinu podajanja snovi.

Preberite tudi:

Večja težava kot ustrezna oprema je neznanje uporabe Teamsa

Ministrstvo je s priporočili za izvedbo šolskega dela po različnih modelih med drugim tudi predlagalo uporabo Teamsa. Orodje je sicer res najbolj primerno za tovrstno delo, če seveda Arnesovi strežniki zdržijo, a žal se je izkazalo, da velik del šol svojih učencev ni poučil o uporabi tega orodja.

Učitelji so imeli izobraževanje, za učence pa ni bilo poskrbljeno, ker naj bi bili tako in tako »rojeni s tehnologijo«. Da veliko težavo predstavlja neznanje uporabe Teamsa, smo že pisali. MIZŠ meni, da je dolžnost Microsofta, da poskrbi za ustrezne filmčke za učence in eventualno za starše. Obrnili smo se na njih in z veseljem so nam razložili vse, kar mora vedeti učenec ali starš o Teamsu.

Prijava in sprememba nastavitev

Če se je vaša šola odločila, da bodo za šolanje na daljavo uporabljali Teams, potem so vam že posredovali elektronski naslov otroka in geslo. Vse, kar morate narediti, je, da se prijavite v sistem Office365.

V spletni brskalnik vpišete https://o365.arnes.si/.

Kliknete na Prijava. Usmerilo vas bo na novo stran. V okvirček vpišite oz. poiščite svojo domačo organizacijo – šolo, na katero hodite, oziroma šolo, katero obiskuje vaš otrok – ter kliknite izberi.

Ponovno boste usmerjeni na novo povezavo, kjer boste z lista, ki ste ga prejeli na šoli, prepisali uporabniško ime in geslo ter kliknili Prijavi.

V novo usmerjenem okencu kliknite ikono Microsoft Teams, lahko se zgodi, da boste morali še enkrat potrditi. Usmerilo vas bo v novo okence in uspeli ste priti do Teamsa.

Če je vse v angleškem jeziku ali si želite le malo spremeniti izgled, potem kliknite na krogec zgoraj desno. Kliknite na Nastavitve ali pa Spremeni sliko, odvisno kaj želite spremeniti. V nastavitvah potem spremenite tisto, kar želite, ali izgled, ali samo postavitev, ali samo jezik.

Ob tem je treba opomniti, da če boste to spreminjali, naredite to takrat, ko nimate načrtovanih videokonferenc, kajti ob spremembi se vam bo Teams še enkrat »zagnal«.

Kako uporabljati Teams

Uporaba je dokaj enostavna, če veste, kje je kaj in zakaj. Mogoče so ikonice drugačne, a se bistveno nič kaj ne razlikuje od Facebooka ali kakšnega drugega podobnega orodja. Važno je, da veste, kje najdete Dejavnosti, Klepet, Ekipo, Dodeljene naloge, Koledar, Datoteke.

V zavihku Dejavnosti boste našli vsa dogajanja v Teamsu – od klepetov do vrnjenih nalog, dodeljenih nalog …

Zavihek Klepet je namenjen klepetu, kot messenger. Tu se lahko povežete s posameznim učiteljem, individualno, ali s sošolci ustvarite svojo skupino, kjer si lahko izmenjujete mnenja ali si celo ustvarite skupino za posamezne predmete. V klepetu lahko dodajate različne datoteke iz svojega računalnika ter tudi nekaj emojev imate na izbiro.

V zavihku Ekipa boste našli posamezne predmete, kjer boste izsledili tudi svoje zadolžitve za uro. Če kliknete na posamezno Ekipo – predmet, se vam odpre novo okno. V zavihku Objave boste našli vse, kar se dogaja pri tem predmetu, prav tako lahko z ikonico potrdite, da ste objavo videli, ali pod objavo tudi odgovorite. Pazite le, da boste na vsako objavo kliknili ter prebrali tudi tisto, kar se na prvi pogled ne vidi. Učitelj vam bo v zavihek Zvezek za predavanje naložil različno vsebino, ki jo boste lahko uporabljali pri uri. V zavihku Dodeljene naloge lahko preverite, če vam je učitelj dodelil kakšno nalogo. V zavihku Ocena pa boste lahko preverili, kako dobro ste nalogo opravili.

V glavnem zavihku Dodeljene naloge (levi stolpec) lahko preverite vse dodeljene naloge pri vseh predmetih. Tako lahko sproti preverjate, kaj ste že naredili in kaj še morate, predvsem pa, do kdaj morate kaj oddati. Na posamezno dodeljeno nalogo kliknete in v novem okencu boste dobili navodila in datoteko – nalogo, ki jo morate opraviti. Prav tako bosta ob nalogi tudi datum in ura, do kdaj morate nalogo oddati. Spodaj boste našli priponko, kamor naložite nalogo, in nato kliknite ikono Pošlji.

Če dodeljena naloga zahteva zgolj vpisovanje v Wordov ustvarjen dokument, potem se vse, kar vpišete, takoj shrani. Seveda, če tisti, ki je dokument ustvaril, ni dokumenta zaklenil.

V zavihku Koledar boste našli vse videokonference, ki vas čakajo. Ob uri, ko naj bi se videokonferenca izvajala, samo kliknete Pridruži se.

V zavihku Datoteke pa boste našli vse datoteke, ki so bile naložene na Teamsu, pri vseh predmetih.

Če boste znali vsaj to, kar vam je bilo predstavljeno, bo delo potekalo tekoče. Tekom dela boste kaj kmalu odkrili še kar nekaj funkcij, ki jih Teams ponuja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice