Skip to content

Kriza naj bo priložnost

»Nobena kriza ne traja večno in tudi ta ne bo,« so enotni proizvajalci industrijskih izdelkov. Slednji v tem obdobju raziskujejo, načrtujejo in se razvijajo.

Novim razmeram so se, tako kot številni drugi, morali prilagoditi tudi na področju proizvodnje. Preko noči je bila namreč potrebna reorganizacija glede zahtev za varno delo skladno z določili stroke.

Preberite tudi:

Kaj dobrega je prinesla kriza?

Kaj prinaša šesti protikoronski sveženj – PKP 6

Pri podjetju Hermi, ki pod lastno blagovno znamko prodajajo, proizvajajo in montirajo  strelovodne opreme ter prenapetostne zaščite, so bili preko noči prisiljeni reševati ogromno stvari.

Najprej so se soočali z vprašanjem, pod kakšnimi pogoji je s proizvodnjo sploh mogoče nadaljevati. Enako so morali vsakodnevno ugotavljati tako za matično podjetje doma v Sloveniji, kot za podjetja v tujini. Ob tem so intenzivno spremljati svoje kupce, kar ni bilo preprosto, saj so se kupci v različnih državah različno odzvali na situacijo. Prav tako je bilo potrebno še intenzivneje komunicirati s sodelavci, jih obveščati o nadaljnjih korakih in ukrepih, ki so bili s strani vlade sprejeti preko noči, pojasnjuje direktor Miran Rauter.

Podjetje v tem obdobju ni imelo prodajne ali finančne rasti. So pa nadaljevali z vsemi ciklusi, ki so si jih zadali pred koronavirusom – s ciljem narediti korak dalje, ter dohiteti globalno konkurenco.

Rauter meni, da se bodo razmere na trgu spremenile. »Podjetniki se bomo morali prilagoditi, tako napram kupcem, kot tudi sodelavcem, saj drugače ne bomo uspešni,« poudarja in dodaja, da podjetja potrebujejo jasne informacije kako bodo lahko delovala v prihodnje.

Največjo nevarnost Rauter vidi, v prevelikem izvajanju aktivnosti za obdobje, ki je že za nami in občutno premalo za bližnjo in daljšo prihodnost. Trenutno obdobje označuje kot priložnost, v kolikor je lahko podjetje pogumno in ne glede na situacijo nadaljuje s ciklusi (investicije, razvoj, digitalizacija), ki si jih je zadalo pred pandemijo. Na ta način lahko na daljše obdobje dohiti ali celo prehiti svojo konkurenco, uspešneje odpira nove trge in je zato uspešno.

»Treba je delovanje s pogledom naprej – zagotoviti, da se ohlajanje ne nadaljuje, ampak vzpodbudi zaupanje v trge in stimulira investicijske cikluse,« pravi.

Miran Rauter: »Podjetniki se bomo morali prilagoditi, tako napram kupcem, kot tudi sodelavcem, saj drugače ne bomo uspešni.«
Miran Rauter: »Podjetniki se bomo morali prilagoditi, tako napram kupcem, kot tudi sodelavcem, saj drugače ne bomo uspešni.«
Vir slike: Hermi

Cilj ni le preživetje, temveč nenehno povečavanje konkurenčnosti

Družba Alpfrigo, ki proizvaja investicijske produkte kot so hladilne naprave za gostilne, restavracije, trgovine, kmetijstvo, laboratorije in farmacijo se je soočila s 50 odstotnim upadom naročil. Ker je pojav koronavirusa globalen, se kljub razpršenosti trgov – 25 držav – upadu naročil niso mogli izogniti, navajajo. 

V doglednem času večjih izboljšanj razmer na trgu ne pričakujejo saj je sektor turizma, gostinstva in restavracijske dejavnosti zelo prizadet.

Trenutno izvajajo racionalizacijske ukrepe. Priložnost vidijo v avtomatizaciji proizvodnje in kljub krizi z investicijo nadaljujejo. Poleg tega pospešujejo razvojno in marketinško dejavnost na področju laboratorijev, medicine in farmacije, sporočajo iz podjetja.

Optimizem splahnel, a upanje ostala

Zaradi ukrepov za zajezitev virusa je upad gospodarske aktivnosti in zmanjšanje povpraševanja opazilo tudi podjetje, ki se ukvarja z dobavo varilne in rezalne opreme, filtrskih sistemov in sistemov za avtomatizacijo – Virs. Medtem ko se ukrepi zrahljali po prvem valu, so začutili več optimizma in poguma, ob drugem valu pa je ta splahnel, pravi direktor Renato Pahor.

Aktualne razmere so pri podjetju Virs izkoristili za intenzivnejše nadaljevanje razvojnih projektov.
Aktualne razmere so pri podjetju Virs izkoristili za intenzivnejše nadaljevanje razvojnih projektov.
Vir slike: SBC

»Imamo kar nekaj poslovnih razgovorov, tako pri starih, kot tudi pri novih kupcih. Verjamemo, da se bo del teh uspešno zaključil,« je optimističen Pahor, ki sicer na letni ravni pričakuje manjši obseg prihodkov od načrtovanih, a kot pravi, upanje na boljšo prihodnost umre zadnje.

Aktualne razmere so pri podjetju Virs izkoristili za intenzivnejše nadaljevanje razvojnih projektov. Trenutno nadaljujejo z dvema, ki ju želijo zaključiti do jeseni. Imajo tudi nov razvojni projekt na področju robotizacije.

Kot dobavitelju investicijske opreme srednje in večje vrednosti, jim kriza ne ponuja možnosti za rast, bolj za razvoj, pojasnjuje soustanovitelj podjetja. Ob tem dodaja, da je čas primeren za analize in iskanje novih priložnosti ter načrtovanje projektov. Prav to so počeli v zadnjih mesecih. Oblikovali so projektno ekipo, ki se bo ukvarjala z novo razvojno nalogo na področju robotizacije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice