Naprej na vsebino

Vatikan objavil poročilo o spolnih zlorabah

Vatikan je 10. novembra 2020 na 460 straneh objavil izčrpno poročilo o spolnih zlorabah kardinala Theodorja McCarricka, ki jih je zagrešil nad mladoletnimi osebami, kandidatih, ki so se pripravljali na duhovništvo in nad mladimi duhovniki. Gre za prvo poročilo Vatikana, ki vsebuje tudi priznanje prikrivanja spolnih zlorab.

Preberite tudi:

Vatikan sporoča škofom, naj vsako spolno zlorabo prijavijo policiji

Bo spolnost povzročila razkol v Katoliški cerkvi?

Papež podpira homoseksualne partnerske zveze

O spolnih zlorabah je prva spregovorila mati otrok, ki jih je McCarrick zlorabljal, ko je kot duhovnik opravljal delo v New Yorku.
O spolnih zlorabah je prva spregovorila mati otrok, ki jih je McCarrick zlorabljal, ko je kot duhovnik opravljal delo v New Yorku.
Vir slike: Mladina

Poročilo se nanaša na nekdanjega kardinala Theodorja McCarricka

90-letni McCarrick je bil obtožen, »da je spolno zlorabljal mladoletne in polnoletne semeniščnike in mlajše duhovnike že v 70. letih, ko je bil župnik v New Yorku, in nadaljeval v 80-tih letih, kot škof v New Jerseyu. Kljub opozorilom je bil predsednik Ameriške škofovske konference« (Družina 69, št. 46, str. 6).

O spolnih zlorabah je prva spregovorila mati otrok, ki jih je McCarrick zlorabljal, ko je kot duhovnik opravljal delo v New Yorku. Bil je reden gost njihove družine, mati pa je opazila njegovo nenavadno vedenje. Imel se je za člana družine, saj je sam sebe imenoval stric, njene sinove pa za svoje nečake.

Sama je opazila, da se je drgnil ob mednožje njenih sinov. Stvari je začela povezovati, ko je videla, da jih McCarrick vodi na izlete, kjer jih je oskrboval z alkoholom. V osemdesetih letih je iz strahu pred maščevanjem, podala anonimno prijavo vsem kardinalom v ZDA in nunciju, ki je v ZDA predstavljal Sveti sedež. Na njeno prijavo ni bilo odziva.

Zadeva McCarrick še posebej bremeni svetega Janeza Pavla II.

V zadevi MccCarrick so vpleteni tudi štirje papeži, med katerimi gre največje breme na Janeza Pavla II. Papež Pavel VI. je McCarricka imenoval za pomožnega škofa v New Yorku, leta 1977, vendar do takrat papežu še ni nihče poročal o njegovem izkrivljenem spolnem vedenju.

V zadevi MccCarrick so vpleteni tudi štirje papeži, med katerimi gre največje breme na Janeza Pavla II.
V zadevi MccCarrick so vpleteni tudi štirje papeži, med katerimi gre največje breme na Janeza Pavla II.
Vir slike: Reporter

Papež Janez Pavel II. ga je 1981 imenoval za škofa v New Jerseju. Med leti 1986 in 2000 je bil nadškof v Newarku, leta 2001 ga je papež celo imenoval za kardinala in nadškofa v Washingtonu. Do papeža Janeza Pavla II. je prišlo več obtožb, vendar je vse označil za neresnične.

Newyorški kardinal John O’Connor je papeža opozoril, da je celo javno znano, da McCarrick vabi kandidate za duhovništvo v posteljo, vendar papež na to ni reagiral. Po smrti Janeza Pavla II. so na dan prišli novi dokazi o njegovem nedostojnem spolnem obnašanju.

Po »satusu quo« Benedikta XVI. se je zadeve lotil Frančišek

Naslednik Janeza Pavla II., Benedikt XVI. je McCarricka sicer pozval, naj odstopi z mesta nadškofa v Washingtonu. McCarrick tega ni storil, zato so ga pozvali naj se v dobro Cerkve potuhne in zmanjša svoja potovanja. Skozi leta so se obtožbe na njegov račun samo še množile, vendar ni nihče storil kaj v smeri razreševanja sporne zadeve.

Papež Frančišek se na obtožbe na račun McCarricka sprva ni odzval, saj je menil, da sta to ustrezno rešila njegova predhodnika. Nekateri zato Frančišku očitajo površnost. Ko pa so začele prihajati nove obtožbe in dokazi, je leta 2018 obljubil, da bo preučil celotno dokumentacijo.

Disciplinska komisija pri Kongregaciji za nauk vere je kardinala McCarricka leta 2019 spoznala za krivega. Na tej podlagi mu je papež Frančišek odvzel naziv kardinala. Končno je bil odslovljen tudi iz duhovniškega stanu. Ker je bil ob vse cerkvene službe, je zdaj McCarick v laiškem stanu.

Cerkvi se je njen ugled še posebej zmanjšal s prikrivanjem zlorab

Zdi se, da spolne zlorabe s strani cerkvenih dostojanstvenikov v zadnjih letih silijo na plano, kot smeti izpod prenatrpane preproge. Lahko rečemo, da gre za sistemsko problematiko, v kateri trpi celotna Cerkev, predvsem pa žrtve zlorab in njihovi svojci.

Cerkev si je s finančnimi in spolnimi aferami zapravila ogromno ugleda, za katerega je ravno mislila, da si ga bo s prikrivanjem ohranila. Zaradi sistemskega prikrivanja zlorab, se je Cerkvi ugled še bolj zmanjšal. Razlog za prikrivanje namreč sloni predvsem na predpostavki odgovornih, da bodo ljudje, v primeru, če bodo izvedeli za zlorabe, začeli množično odhajati iz Cerkve.

Problematika predstavlja predvsem skrb za ugled, ki je prevladala pred skrbjo za žrtve. Na račun prikrivanja so žrtve zlorab bile dvakrat kaznovane. Prvič, s strani tistih, ki so povzročali spolne zlorabe, drugič pa s strani tistih, ki jih ob naznanitvi zlorabe niso poslušali.

Cerkve bo morala premisliti, kaj storiti, da osebe z neustreznim spolnim obnašanjem, v prihodnje ne bodo deležne cerkvenih služb.
Cerkve bo morala premisliti, kaj storiti, da osebe z neustreznim spolnim obnašanjem, v prihodnje ne bodo deležne cerkvenih služb.
Vir slike: Domovina

Poročilo v zadevi McCarick odpravlja tabu spolnih zlorab

Poročilo o zlorabah Theodora McCaricka lahko pomeni prelomnico v odnosu do spolnih zlorab Cerkve. Če je še do pred nekaj let bila to praktično tabu tema znotraj Cerkve, se je s tem poročilom pokazalo, da je morda Cerkev stopila na pot, ko bo o zlorabah znotraj institucije odkrito spregovorila in jih primerno sankcionirala.

Seveda bi bilo naivno pričakovati, da bomo s tem kmalu dočakali tudi konec zlorab znotraj Cerkve. Kljub temu, da lahko predpostavljamo, da se bodo zlorabe dogajale tudi v prihodnje, je mogoče upati, da bodo od zdaj naprej žrtve o tem lažje spregovorile, Cerkev pa bo žrtve sprejela in jih poslušala.

Cerkvena služba ni zagotovilo za spolno neoporečnost

Cerkve bo morala premisliti, kaj storiti, da osebe z neustreznim spolnim obnašanjem, v prihodnje ne bodo deležne cerkvenih služb. Prav gotovo bo potrebno na novo zastaviti tudi sistem priprave na duhovništvo. V prvi vrsti pa se moramo vsi skupaj zavedati, da ne more človeka ščititi pred neustreznim spolnim obnašanjem nobena cerkvena služba, pa če je še tako visoka in vplivna.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice