Skip to content

Zakaj so darila tako pomembna? Psihologija obdarovanja

V tem letnem času mnogi mrzlično kupujejo božična darila. Tisti bolj organizirani bodo darila morda celo zavili. Božič v 21. stoletju izkoriščajo predvsem podjetja v kapitalističnih gospodarstvih. Zdi se, da se veliko nakupov božičnih daril zgodi kot pritisk potrošniške pasti družbe, v kateri živimo, in zato lahko hitro izgubi smisel. Vendar obstajajo dobri psihološki razlogi, zakaj smo nagnjeni k obdarovanju partnerjev, družine in prijateljev.

Preberite tudi:

Potrošništvo naše vsakdanje

Rešimo planet: Ekološka darila in način življenja

Obdarovanje ljudi, ki so nam pomembni, je kot pošiljanje signala, da nam je mar zanje. Darila predstavljajo način vlaganja v odnos. Včasih darila sicer kažejo na pripravljenost za finančne naložbe, pogosto pa imajo darila bolj čustven pomen.

Darila lahko imajo močan pomen

Za primer vzemite pomen darila v enem izmed božičnih filmov, Pravzaprav ljubezen (Love Actually). Rickmanov lik Harry kupi drago in lepo ogrlico za mlajšo žensko, s katero je tik pred afero. Njegova žena Karen, ki jo igra Emma Thompson, najde ogrlico in verjame, da je namenjena njej. Toda resnica postane očitna, ko odpre svoje darilo in prejme zgoščenko Joni Mitchell.

Darila kažejo na skrb in naklonjenost.
Darila kažejo na skrb in naklonjenost.
Vir slike_ Free Photos, Pixabay

V enem najbolj čustvenih prizorov v filmu se Karen razjoče. Ko Harryja sooči s tem kar ve, ga vpraša kaj on misli, da bi morala storiti: »Bi počakal, da bi ugotovil ali gre le za ogrlico, ali za seks in ogrlico, ali, kar je najhuje, ogrlico in ljubezen? Bi ostal, kljub temu da bi vedel, da bo življenje vedno malo slabše? Ali bi odšel?«

Ta scena v filmu poudarja pomen, ki ga lahko imajo ldarila. Je bilo to le darilo za kolegico brez globokega pomena? Ali je to pomenilo, da je Harry cenil njuno spolnost? Ali pa je pomenilo ljubezen? Darila lahko služijo vsem tem namenom in včasih je treba ugotoviti, kaj točno darilo pomeni.

Darila med partnerji pogosto kažejo na naložbeni potencial

Darila so pogosto pomemben del dvorjenja. Primerov tega je v živalskem kraljestvu veliko. Moški pingvini pogosto obdarijo svojo najljubšo samico s kamenčkom. Pri nekaterih vrstah muh samček podari samici hrano, zaprto v »vrečo«, ki jo samica odpre in poje, medtem ko se on pari z njo. Vendar pa so se pri nekaterih vrstah muh samci razvili do te mere, da podarijo samicam prazne »vreče«. Medtem ko samica odpira svoje darilo in najde brezvredno poročno ponudbo, se moški še vedno lahko pari z njo.

Pri ljudeh je običajno velik pomen pripisan vrednosti daril, ki jih moški podarijo partnerkam. To je zato, ker ženske običajno iščejo moške, ki so pripravljeni in sposobni vlagati vanje in potomce. Ženske so biološko bolj omejene glede tega, koliko otrok bi lahko imele zaradi nosečnosti in dojenja. To pomeni, da so se ženske razvijale tako, da so bolj vlagale v kakovost potomcev kot v količino, zato so jih privlačili dolgoročni partnerji, ki so bili pripravljeni in sposobni pri tem pomagati.

Darila moških pogosto kažejo na naložbeni potencial. Na primer, v zgodnjih fazah razmerja moški pogosto kupujejo rože. V novem razmerju s partnerko, o kateri ve malo, moški, ki daje drago darilo, kot je nakit, tvega, da ga bo nova partnerka morda želela samo za darila. Rože to tveganje odstranijo, saj nimajo prave vrednosti, ker ovenijo in umrejo. Toda moškemu še vedno omogočajo, da pokaže sposobnost in pripravljenost za vlaganje, še posebej, če gre za drago cvetje.

Kasneje v razmerju ženske pogosto dobijo darila, ki imajo bolj oprijemljivo vrednost. Zaročni prstani so morda najboljši primer tega. Moški so celo pripravljeni porabiti dvomesečno plačo za zaročni prstan. V nekem smislu se to zdi zmedeno vedenje potrošnikov, ker lahko zaročni prstani stanejo več tisoč evrov. Po drugi strani je zaročni prstan oprijemljiv dokaz, da je moški pripravljen in sposoben vlagati v svojo partnerko, preden se mu ta zaveže. Darila v obliki dragega nakita za božič pošiljajo partnerki podobne signale kot zaročni prstan.

Darila so način negovanja odnosov.
Darila so način negovanja odnosov.
Vir slike: Bob Dmyt, Pixabay

Darila za božič kažejo naklonjenost, a lahko hitro uidejo iz nadzora

Na božič morda za darila za otroke porabi več časa in denarja. Otroci so reproduktivna prihodnost in se vanje vlaga čas, ljubezen in vire, da se jim zagotovi dobro počutje. Želja po obdarovanju otrok ob božiču je plod tega. Vendar pa potrošništvo s pametnim oglaševanjem in trženjem poglablja in izkorišča to željo. Starši občutijo tudi nujo, da tekmujejo z drugimi starši, morda imajo občutek, da če otrokom kupujejo manj, so slabi starši. To lahko privede do brezglavega potrošništva ob božiču.

Za božič se kupuje tudi darila za svoje prijatelje. Ljudje smo družabna bitja, katere uspeh je bil vedno odvisen od oblikovanja vzajemno koristnih družbenih odnosov. Prijateljstvo je za to ključnega pomena, toda kot vsako razmerje tudi prijateljstvo zahteva vzgojo. Božična darila so način s katerim se prijateljem pokaže njihov pomen. Prijateljstva pa običajno ne temeljijo na naložbah v vire. Bolj verjetno nam bodo koristila v smislu dajanja časa in čustvene povezanosti. Za prijatelja je običajno bolj verjetno, da bo darilo cenil, če sta vanj vložena skrb in premišljenost. Dobro premišljeno darilo je priložnost, da se pokaže razumevanje, ter tudi vrednost samega prijateljstva.

Obdarovanje je lahko zelo učinkovit način za razvoj in negovanje odnosov s prijatelji in družino. Čeprav obstajajo razlogi, zakaj si partnerji in otroci morda želijo draga darila, so to izkoristila podjetja v sodobnih potrošniških družbah, kar je privedlo do brezglavega potrošništva. Draga darila so lahko čudovita in dobro sprejeta, toda ne glede na to, koliko stanejo, je ključnega pomena namen in skrb.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice