Skip to content

Prednosti, ki jih nudi spletna trgovina podjetnikom

Industrija spletnih trgovin še naprej hitro raste. Leta 2019 je svetovna prodaja preko spletnih trgovin dosegla mejo 25 bilijonov dolarjev. Kupci začenjajo opažati priročnost spletnega nakupa in stvari celo dvigujejo nekoliko višje, saj nakupujejo kar iz svojih pametnih telefonov.

Mnogi podjetniki želijo izkoristiti ta trg, vendar ne vedo, kje začeti. Če ste to tudi vi, imamo dobre novice – spletna trgovina za podjetje še nikoli ni bila tako dostopna.

Preberite tudi:

Brezplačno preizkusite hitrost Wi-Fi ali interneta

Kdaj je dostava na dom vredna dodatnega denarja

Je spletna trgovina težka za izdelavo?

Tehnologija je tako napredovala, da je spletno trgovino mogoče enostavno in hitro zgraditi. Včasih je spletna trgovina predstavljala izjemno težek projekt. Za izdelavo spletnega mesta ste morali najeti nekoga, ki je znal kodirati. Storitve teh ljudi pa običajno precej stanejo. Prav tako ni nobenega zagotovila, da bo oseba, ki jo najamete, dobro opravila svoje delo.

Danes lahko ta dolgočasen postopek izvedete z nekaj kliki. Nikoli vam ni treba najeti razvijalcev spletnih strani, ki si jih tako ali tako težko privoščite. Izdelovalec spletnih mest vam omogoča, da z nekaj kliki zgradite svojo stran, kjer bo stala vaša spletna trgovina in vam celo omogoči enostavno prodajo na spletnih trgih, kot je Amazon.

Je spletna trgovina draga?

Na začetku se dobra spletna trgovina morda zdi nekoliko draga. Vendar v primerjavi z dobičkom, ki ga lahko ustvarite, to ni nič. Spletni svet hitro raste in neposredno vodi k hitri rasti spletne prodaje.

Ustvarjalci spletnih trgovin vas bodo stali med 25 in 200 evri na mesec. Če šele začenjate, se odločite za cenejšo možnost. Vaša spletna trgovina naj bo obogatena s fotografijami, ki so na voljo na različnih spletnih mestih z brezplačnim prenosom. Ko bo vaše podjetje rastlo in se pojavlja potreba po vrhunski spletni trgovini, se bo vedno našel prostor za nadgradnjo.

Spletna trgovina pridobiva podatke o strankah.
Spletna trgovina pridobiva podatke o strankah.
Vir slike: mohamed hassan, Pixabay

Gostiteljska ali samostojna spletna trgovina?

V bistvu obstajata dva načina, na katera lahko ustvarite spletno mesto kjer bo stala vaša spletna trgovina:

  • spletna trgovino na gostujočem spletnem mestu,
  • spletna trgovina na spletnem mestu, ki ga gostite sami.

Gostovano spletno mesto je primerno za tiste, ki iščejo uporabniku prijazno rešitev in hkrati ne zahteva tehničnih sposobnosti. Spletna trgovina na spletnem mestu, ki ga podjetniki gostijo sami, je namenjena tistim, ki želijo ustvariti neobičajne, edinstvene prodajalne, ki zahtevajo bolj prilagodljiv pristop in posledično zahtevajo veliko tehničnega znanja.

Katerokoli platformo boste izbrali, bo odvisno od vaših posebnih potreb in strokovnega znanja, ki vam bo na voljo.

Katere prednosti ima spletna trgovina?

Obstaja veliko spletnih trgov kot so Amazon, Facebook in Etsy. Zakaj morate ustvariti spletno trgovino, ko lahko svoje izdelke preprosto naložite na te trge? Zakaj morate iti skozi boj za iskanje strank, ko vas ti trgi izpostavijo večjemu številu strank? Da bi odgovorili na ta vprašanja, raziščimo prednosti, ki jih ima lastna spletna trgovina.

1. Zbiranje podatkov o strankah

Ko si kupec ogleda vaše izdelke na tržni platformi in odide, ne da bi kaj kupil, jih lahko štejete za izgubljene. Če pa kupec obišče vašo lastno spletno trgovino, lahko zahtevate njegov e-poštni naslov. Naslov bo ključnega pomena za oblikovanje vašega e-poštnega seznama. Trgi, kot je Amazon, vam ne omogočajo niti dostopa do e-pošte stranke.

Ko obiskovalec pristane na vašem spletnem mestu, imate tudi priložnost, da z njim znova vzpostavite stik na platformah družabnih medijev in Googlu s tržno metodo, znano kot ponovno ciljanje ali retargeting.

Ponovno ciljanje je tržna strategija, ki vam omogoča ustvarjanje oglasov, prilagojenih ljudem, ki so že obiskali vaše spletno mesto. Posamezniki, do katerih pridete s pomočjo tega oglaševalskega modela, imajo zelo velik potencial za nakup.

2. Ustvarjanje svoje blagovne znamke

Spletni trgi ponujajo platforme, na katere lahko izdelke enostavno naložite in jih takoj začnete prodajati. Čeprav je to videti kot veliko upanje, vam predstavlja še večji problem. Ker je na teh mestih enostavno postaviti trgovino, so običajno ta mesta polna prodajalcev. Večina teh prodajalcev je vaših neposrednih konkurentov in ker so si izložbe trgovin bolj ali manj podobne, ni razloga, da bi kupec kupoval pri vas in ne pri njih.

Spletna trgovina omogoča pridobivanje rednih strank.
Spletna trgovina omogoča pridobivanje rednih strank.
Vir slike: Tumisum Pixabay

Ustvarjanje lastne spletne trgovine vas loči od ostalih. Omogoča vam nadzor nad izgledom, ki ga bo imela vaša spletna trgovina in kako jo kupec doživi. Oblikovanje je pomembno. Kako predstavljate svoje izdelke, oblikuje izkušnjo vaše stranke in vam omogoča, da zgradite zaupanje. Bolj kot vam stranka zaupa, večje so možnosti za nakup in vrnitev.

3. Izogibajte se cenovni vojni

Ker so spletni trgi polni prodajalcev, ki promovirajo podobne izdelke, imajo potrošniki vedno prednost. Trgovci na drobno lahko konkurirajo le z znižanjem cen. Ni dovolj, da imate že tako preveč konkurence, prisiljeni ste tudi prodajati po majhnih maržah. Lastna spletna trgovina vas bo rešila pred cenovno vojno. Ker ste edinstveni, ste se že ločili od ostalih. Stranka ne gleda več samo na stroške in če vam dovolj zaupa, vam ni treba nikoli skrbeti za ceno.

4. Pridobite stranke, ki opravijo večkratne nakupe

80% vaših strank prispeva le 20% vašega prihodka. Ostali (zvesti kupci) prispevajo k največjemu delu vašega prihodka (80%). Potreba po ponavljajočih se strankah je očitna. Če želite imeti zveste stranke, potrebujete bazo podatkov odjemalcev. To je nekaj, kar lahko dobite samo z lastno spletno trgovino. Spletna trgovina ima orodje za e-poštno trženje, s katerim lahko kupce zvabite nazaj.

Uspešna spletna trgovina zahteva veliko stvari za vodenje, kar vsekakor ni lahka naloga. Na primer, ugotoviti boste morali, kako se uvrstiti v iskalnike, kako pridobiti stranke in kako jih obdržati. Gradnja vaše spletne trgovine pa je zelo enostavna. Ne sme biti stvar, ki vas zadržuje. Z le nekaj kliki lahko vaša spletna trgovina začne delovati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice