Naprej na vsebino

Ali res potrebujete dopolnilno zavarovanje?

Zdravstveno zavarovanje zagotavlja ustrezno zdravstveno in socialno varnost v času bolezni ali poškodbe, saj krije stroške tveganja, kadar zbolite, se poškodujete, ali imate kakršne koli druge zdravstvene potrebe. Njegova osnovna značilnost je, da so pravice vsakega posameznika ali vzdrževanih družinskih članov povezane z vlogo za zavarovanje in plačilom ustreznega prispevka. V Sloveniji obstajata dve vrsti plačil zdravstvenega zavarovanja: obvezno in prostovoljno. Se tudi vi pogosto sprašujete, čemu služi prostovoljno dopolnilno zavarovanje, ko pa že imate sklenjeno osnovno zavarovanje?

Preberite tudi:

Kako hudo bolan moraš biti, da ti ZZZS verjame

Za zanesljivo zavarovanje za tujino evropska kartica ne zadostuje

Obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh stroškov, ki lahko nastanejo med zdravljenjem. Kritje stroškov v celoti je zagotovljeno samo za otroke, dijake in študente, ki redno obiskujejo šolo, in za nekatere bolezni in stanja. Pri drugih storitvah osnovno zavarovanje zagotavlja kritje le določenega odstotka nastalih stroškov.

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje se imenuje tudi dopolnilno zavarovanje. To krije razliko med polno ceno določene zdravstvene storitve in delom, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Premijo za sklenjeno dopolnilno zavarovanje mora oseba kriti sama, tovrstno zavarovanje pa si uredi pri zdravstveni zavarovalnici. Tri zdravstvene zavarovalnice v Sloveniji ponujajo prostovoljno dopolnilno zavarovanje. To so Vzajemna, Adriatic Slovenica in Triglav.

Delež stroškov zdravljenja krije dopolnilno zavarovanje.
Delež stroškov zdravljenja krije dopolnilno zavarovanje.
Vir slike: jc_cards, Pixabay

Kaj dopolnilno zavarovanje pravzaprav krije?

Za prebivalce Slovenije sta na voljo dve možnosti glede prostovoljnega zavarovanja. Posameznik se lahko odloči, da bo vsak mesec plačal premijo za dopolnilno zavarovanje, na podlagi katere ne bo rabil doplačevati zdravniške storitve. Če se posameznik ne odloči za dopolnilno zavarovanje, bo moral ob vsakem obisku svojega zdravnika ali specialista doplačati delež zneska za opravljeno zdravniško storitev.

Ugodnosti, ki jih prinaša dopolnilno zavarovanje so v veliki meri očitne. Glavna prednost, ki jo ima dopolnilno zavarovanje je torej ta, da ob obisku zdravnika s seboj ne potrebujemo denarnice. Kot že rečeno, dopolnilno zavarovanje krije delež opravljene zdravstvene storitve, ki v povprečju znaša 30 odstotkov. To prav tako pomeni, da dražja kot bo opravljena zdravstvena storitev, več bi bilo potrebno doplačati v primeru, da ne bi imeli sklenjeno dopolnilno zavarovanje.  

Dopolnilno zavarovanje nas torej zavaruje pred ogromnimi finančnimi stroški, ki lahko nastanejo v primerih, da se težje poškodujemo ali resneje zbolimo.

Kakšna so doplačila v primeru, ko dopolnilno zavarovanje ni sklenjeno?

Kot že omenjeno zgoraj, dopolnilno zavarovanje krije le delež opravljene zdravstvene storitve, ki običajno znaša 30 odstotkov. Če si na primer med športno aktivnostjo poškodujete koleno in specialist ugotovi, da je potrebna operacija, lahko ti stroški zdravljenja nanesejo tudi na 5000 evrov. Običajno bi v tem primeru dopolnilno zavarovanje krilo približno 500 evrov stroškov, odvisno od vrste operacije. V kolikor dopolnilno zavarovanje ne bi bilo sklenjeno, bi morali te stroške plačati sami. 

Kadar gre za hujša bolezenska stanja, kot so rakava obolenja, so celotni stroški zdravljenja kriti iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako je porod v celoti krit iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. A če pogledamo presaditve organov, kar hitro ugotovimo, da je dopolnilno zavarovanje več kot zaželeno.

Namreč presaditve organov lahko stanejo tudi več kot 150.000 evrov, osnovno zavarovanje pa krije 90 odstotkov nastalih stroškov zdravljenja. Če dopolnilno zavarovanje ni sklenjeno, mora oseba sama plačati preostalih 10 odstotkov, ki se izkaže za precej vrtoglavi znesek.

Je dopolnilno zavarovanje zaželeno tudi za tujce?

Tujci si morajo pred prihodom v Slovenijo obvezno urediti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ali druge ustrezne dokumente, ki jim bodo omogočali dostop do zdravstvenih storitev. Ko se tujec v Sloveniji zaposli, bo njegova vključitev v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja temeljila na prispevkih, ki so izplačani iz njegove plače.

Dobro je vedeti, da imajo osebe kot tuji državljani, ki niso zavarovan po sistemu zdravstvenega zavarovanja Republike Slovenije, pravico do nujnih ali potrebnih zdravstvenih storitev. Plačilo teh storitev se določa v skladu z evropsko zakonodajo, mednarodnimi sporazumi oziroma se zagotavlja iz državnega proračuna.

Dopolnilno zavarovanje vas zavaruje pred enormnimi stroški večjih posegov.
Dopolnilno zavarovanje vas zavaruje pred enormnimi stroški večjih posegov.
Vir slike: sasint, Pixabay

Ko se tujec v Sloveniji zavaruje z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, bo prejela izkaznico zdravstvenega zavarovanja, ki potrjuje njegovo zavarovanje. S to izkaznico se bo moral tujec identificirati v zdravstvenih zavodih, ko bo potreboval zdravniško pomoč. Vsi podatki zdravstvenega zavarovanja so shranjeni v izkaznici zdravstvenega zavarovanja. Vse dodatne informacije o obveznem zdravstvenem zavarovanju pa so na voljo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Dopolnilno zavarovanje je zavarovanje, ki se sklene po sklenjenem obveznem zdravstvenem zavarovanju v Sloveniji ali hkrati z njim. A zakaj bi potrebovali dopolnilno zavarovanje, če že imate sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje? Ker obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh možnih zdravstvenih stroškov v celoti.

Na primer, redni zdravstveni pregledi in zdravstveno svetovanje, ki je del nacionalnega zdravstvenega programa, cepljenje, zdravljenje šoloobveznih otrok in študentov, porod, nekatere vrste kontracepcije, zdravljenje malignih bolezni, prevoz v nujnih primerih itd. so vse zdravstvene storitve, ki so v celoti zajete v obveznem zdravstvenem zavarovanju.

Vendar nemedicinski del bolnišničnega zdravljenja (postelja in hrana), protetika, zobozdravstvo odraslih, zdravljenje plodnosti in splav, celo nekatere resne operacije, kot so presaditev organov in zdravljenje v tujini, krije le obvezno zdravstveno zavarovanje do 70 ali 80 odstotkov celotnih stroškov. V primeru, da ne bi imeli sklenjeno dopolnilno zavarovanje, bi po vsej verjetnosti prejeli zdravniški račun, ki bi vam povzročil še dodaten stres in preglavice.

Da bi se izognili takšnemu šoku v času počitka in okrevanja, se morate odpraviti na izbrano zavarovalnico in si priskrbeti dopolnilno zavarovanje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice