Skip to content

Nakup prek spleta z novim letom drugačen

Nakupi prek spleta so po spletu okoliščin postali nujno zlo. Hkrati pa prinašajo mnogo ugodnosti, saj so torbica, športni copati …, ki jih je moč dobiti le na Kitajskem, le klik stran. Če ste do sedaj kupovali izdelek iz dežel tretjega sveta (npr. Kitajske) in vaš kupljeni izdelek ni presegal vrednosti 22 evrov, ste bili oproščeni plačila uvoznega DDV. Sicer DDV v tem primeru ni bil plačan niti v državi uvoza niti v državi izvoza ter so bila domača podjetja v EU »žrtve« nelojalne konkurence. To se bo v letu 2021 spremenilo.

Preberite tudi:

Kitajska želi postati neodvisna od preostalega sveta

Globalno gospodarstvo se postavlja na noge

Z julijem bo DDV treba plačati

34 odstotkov vseh pošiljk iz tujine pride iz Kitajske, kar 95 odstotkov pošiljk iz tujine ne presega vrednosti 22 evrov in do sedaj niso bile obdavčene. Furs ocenjuje, da je bilo lani iz tretjih držav uvoženih več kot 4,5 milijona pošiljk, večinoma prek pošte, manjši del (okoli 145 tisoč) pa prek kurirskih servisov. Kar dodatno zgovorno govori o tem, da so podjetja v EU v neenakovrednem položaju.

Pošta ej že pripravljena na novosti, ki jih je pred tremi leti načrtovala Evropska komisija, da bi zmanjšala nelojalno konkurenco na gospodarskem trgi.
Pošta ej že pripravljena na novosti, ki jih je pred tremi leti načrtovala Evropska komisija, da bi zmanjšala nelojalno konkurenco na gospodarskem trgi.
Vir slike: Slobodna Dalmacija

Nelojalna konkurenca je bil eden izmed poglavitnih razlogov, da se je Evropska komisija že pred tremi leti odločila, da je temu treba narediti konec. V skladu z Direktivo sveta EU 2017/2455 bi morali za vse pošiljke (tudi za tiste, katerih vrednost ne presega 22 evrov), ki v Evropsko unijo prispejo iz tretjih držav, s 1. 1. 2021 plačati tudi uvozne dajatve, ki se obračunajo po veljavni stopnji.

Zaradi epidemije se je Evropska komisija odločila datum, ko bodo nova pravila stopila v veljavo, prestaviti za pol leta. Če bodo zaradi pandemije čez pol leta razmere še vedno zaostrene, je Evropska komisija predvidela tudi možnost dodatne trimesečne prestavitve implementacije novih pravil.

Ob tem je treba opozoriti še, da se predvidena možnost, da bodo prodajalci oz. spletne platforme ob prodaji prek spleta že obračunali DDV in ga ustrezno odvedli naslovnim državam. Obračunan bo po stopnji, ki velja v državi kupca. Če prodajalci te možnosti ne bodo uporabili, bo uvozni DDV prejemniku pošiljke zaračunal in državi odvedel carinski deklarant (poštni operater, kurirski servis ali carinski zastopnik), vendar bo to, žal, podaljšalo in podražilo uvozne postopke.

Stroškov carine vam z uvedbo novega DDV ne bo treba plačati, saj bodo izdelki do vrednosti 150 evrov še vedno oproščeni plačila carine, če le ne gre za alkoholne pijače, parfume, toaletne vode, tobak in tobačne izdelke. Za omenjene izdelke boste pa morali plačati carino v višini od pet evrov dalje.

Sprememba tudi pri pošiljanju pošte iz EU

Zaradi zahteve Svetovne poštne zveze bo s 1. januarjem 2021 za vse pošiljke z blagom obvezen elektronski zajem vseh podatkov pred ali najkasneje ob sprejemu pošiljk v prenos ter izmenjava podatkov med poštnimi operaterji.

Blagovno pošiljko, poslano naslovniku izven območja Evropske unije, bodo morala tako podjetja kot fizične osebe opremiti z obrazcem CN23 (Carinska izjava), ki zahteva podroben opis vsebine pošiljke.

Tako bodo morale poslovne stranke Pošte Slovenije elektronske podatke o pošiljkah zagotavljati z aplikacijo eSpremnica, aplikacijo eWebOddaja ali prek spletnih servisov (API-jev). Vse obvezne podatke za blagovne pošiljke v mednarodnem prometu bo možno pošiljati v JSON-obliki izključno prek arhitekture spletnega servisa JSON.

Ko boste pošiljali pošto v tretje države morate izpolniti obrazec CN23.
Ko boste pošiljali pošto v tretje države morate izpolniti obrazec CN23.
Vir slike: Siol

Fizična oseba bo morala pošiljke opremili z obrazcem CN23. Če tega ne bo naredila, bo to opravil delavec na poštnem okencu, kar pa bo za pošiljatelja dodaten strošek po novem ceniku, hkrati pa bo postopek na poštnem okencu daljši. V izogib temu lahko prek spletnega portala UVOZ-IZVOZ, ki zagotavlja elektronske podatke o pošiljki, uredite svojo pošiljko.

Pošta Slovenije je za urejanje opreme mednarodnih pošiljk z blagom za svoje uporabnike uredila omenjeni portal. Le-ta pošiljatelju omogoča, da z vnosom podatkov o pošiljki sam kreira obrazec CN23. Pošiljatelj se lahko nato odloči, da obrazec natisne sam (prejme ga na svoj elektronski naslov ali si ga prenese iz spletnega brskalnika), ali pa izbere, da mu obrazec natisnejo na poštnem okencu (za kar potrebuje zgolj »potrditveno kodo«, ki jo pridobi skupaj z obrazcem CN23) in ga predloži ob oddaji pošiljke.

Zaradi omenjenih novosti je Pošta Slovenije spremenila tudi Splošne pogoje izvajanja univerzalne poštne storitve in Splošne pogoje izvajanja drugih poštnih storitev in tudi cene storitev. Bistvene spremembe splošnih pogojev se nanašajo na delitev pošiljk glede na vsebino, ki se v pošiljkah pošilja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice