Skip to content

Sme delavec, učitelj zavrniti testiranje na covid-19?

Uspelo nam je dočakati dan, ko se bodo vsaj vrtčevski otroci in otroci prve triade končno vrnili v šolske klopi. Seveda vsem to ni pogodu, a če odmislimo dejstvo, da imamo nasprotnike vračanja v šolo, pa je nerazumljivo, zakaj so nasprotovanja testiranju učiteljev.

Že tako lahko pričakujemo pobude, da otroci na hodnikih ne bodo nosili mask, pa da se jim kršijo pravice, ker se ne smejo prosto gibati. Pričakovati je tudi pritožbe nad tem, da bodo starši morali otroke voziti v šolo in da ne bodo smeli kar vdirati v šolo.

Preberite tudi:

Simptomi po prebolelem covidu-19

Zaprte šole: kje in do kdaj še?

Dosegli smo rdeče območje, se otroci vračajo v šole in vrtce?

Zdrava pamet pravi, da je nekaj čisto normalnega, da se učitelji pred vstopom v razrede testirajo in se na ta način prepreči širjenje virusa ter ponovno zapiranje oddelkov ali celo šol. Res je, da testiranje s hitrimi testi ni 100-odstotno, ampak že ugotovitev le nekaj okuženih in njihova odstranitev iz verige širjenja je velik korak.

Velik del šolnikov je že v preteklosti delalo tudi bolnih in zdaj ne moremo pričakovati, da bo drugače. Razlogov je več, a dostikrat je razlog v kolektivni solidarnosti, saj ne glede na vse manko enega učitelja na šoli pomeni dodatno delo za drugega. Mislim pa, da je šola na daljavo pokazala, da večina učiteljev dela ogromno, le da so tiste male, zamudne stvari nevidne.

Le koliko težav bo z merjenjem temperature?
Le koliko težav bo z merjenjem temperature?
Vir slike: BBC

Ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec je včeraj razburila javnost, ker je povedala, da bo testiranje za učitelje obvezno. Danes so sicer na vladni novinarski konferenci zaradi včerajšnjega medijskega pogroma izjavo sicer omilili in naj bi bilo testiranje prostovoljno.

Politika uredništva Slovenca je ta, da preden »napada«, preveri dejstva, zato smo tudi preverili zaplete okoli testiranja učiteljev in poiskali pravno mnenje o tem, ne da bi samo sledili izjavam osrednjim medijem všečnih akterjev slovenskega političnega prostora.

SVIZ želi, da ministrica namensko krši zakon

Kot pričakovano, se je prvi oglasil SVIZ, ki trdi: »Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju SVIZ odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, ki že zdaj niso dobri, povsem po nepotrebnem še zaostrili.«

SVIZ se opira na okrožnico MIZŠ, ki so jo poslali na šole in v kateri je zapisano, da se priporoča, ne zapoveduje, da se morajo učitelji testirati. Kar naj bi bilo v celoti v skladu s stališčem SVIZ: »SVIZ se zavzema za periodična prostovoljna testiranja zaposlenih, saj presoja, da so le-ta koristna, ker v zaporednih časovnih intervalih pomembno prispevajo k ugotavljanju in razširjenosti okužb. Hkrati omogočajo med zaposlenimi prepoznati asimptomatsko okužene, kar neposredno prispeva k omejevanju prenašanja okužb. V SVIZ smo prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker le-to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.«

SVIZ je zmotila izjava ministrice, ki je povedala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. SVIZ tokrat v svoji izjavi za javnost na svoji spletni strani ugotavlja, da zakonska možnost za uveljavljenje obveznega testiranja obstaja. A menijo, da priporočilo ne bi povečevalo nelagodja med zaposlenimi. Zato ministrico dr. Simono Kustec pozivajo, naj napoved obveznega testiranja prekliče.

ZVZD-1 ureja vprašanje, ali se morajo zaposleni testirati ali ne

Ob vsem tem je najbolj absurdno to, da ministričina izjava o obveznem ali prostovoljnem testiranju nima teže, ker to področje ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1).

Ravnatelji in tudi drugi delodajalci so v skladu s prvim odstavkom 5. člena ZVZD-1 dolžni zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu.  Zaradi tega mora delodajalec izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev, z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi.

Preprosto povedano, ravnatelj mora narediti VSE, da zaščiti delavce, ostalo šolsko osebje in učence. Tudi s hitrim testiranje delavcev na SARS-CoV-2. Vsekakor mora pred tem imeti narejeno revizijo o varnosti z oceno tveganja in jo v skladu s PRIPOROČILI NIJZ in MIZŠ dopolniti in prevetriti.

Mag. Nina Scortegagna Kavčnik je v prispevku »Delavec ne sme zavrniti hitrega testiranja« (Pravna praksa, št. 3, 2021, str. 23) delodajalcem celo svetuje, da delavce na pri delodajalcu običajen način obvestijo o tem, kdaj in kako se bo testiranje izvajalo, ter v zvezi s tem opredelijo protokol.

»Po mojem mnenju se sicer delavec mora odzvati na testiranje (tako kot mora iti na zdravniški pregled). Ali je zavrnitev huda kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, pa je odvisno od tega, ali ima delodajalec v svojih splošnih aktih to odklonitev opredeljeno kot hudo kršitev. Ker gre za novo stvar, po večini delodajalci tega še nimajo določenega na tak način. Lahko pa sprejmejo samo pravilnik o testiranju in v njem opredelijo hude kršitve ter druge stvari, povezane s testiranjem. Se pa čas, ki ga delavec porabi za testiranje, šteje v njegov delovni čas, « zaključi Scortegagna Kavčnikova.

Protokole bodo ravnatelji določili na osnovi priporočil NIJZ in MIZŠ.
Protokole bodo ravnatelji določili na osnovi priporočil NIJZ in MIZŠ.
Vir slike: Palo Alta Online

Protokol testiranja bo skovan v režiji ravnatelja, ZD in MIZŠ ter MZ glede na konkretno stanje posamezne šole in glede na to, kaj bo prineslo manj zapletov.

Ob tem pa moramo še opomniti, da Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 (ZZUOOP) določa, da lahko testiranje izvajajo le pooblaščeni izvajalci, zato delodajalec testiranja ne sme izvajati sam.

Ne glede na to, kakšno prepričanje ima učitelj, četudi verjame, da je Zemlja ravna in da bo s testiranjem čipiran, mu zakon nalaga, da se mora testirati. Sicer je možno tu iskati pravno praznino, ampak moralna in etična dolžnost učiteljev je, da poskrbijo, da v razred stopijo zdravi in da naredijo vse, kar je v njihovih močeh, da preprečijo širjenje virusa. Bistveno premalo se govori o britanskem sevu virusa, ki se dokazano hitreje širi ravno med otroki, zato je NUJNO, da se naredi vse, da se širjenje zajezi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice