Naprej na vsebino

Demenca – Deset zgodnjih simptomov in kako jih preprečiti

Demenca je skupek simptomov, ki se lahko pojavijo zaradi različnih bolezni. Simptomi demence vključujejo okvare misli, komunikacije in spomina. Če imate vi ali vaša ljubljena oseba težave s spominom, ne sklepajte takoj, da je krivec demenca. Za diagnozo demence mora imeti oseba vsaj dve vrsti okvar, ki pomembno vplivata na vsakdanje življenje. Poleg težav s spominom ima oseba lahko tudi težave s komunikacijo, sposobnostjo osredotočanja in razumom. 

Preberite tudi:

Ali lahko česen nadomesti jemanje nekaterih zdravil?

Duševne motnje: izgovor ali rdeči alarm?

Pozabljivost in težave s spominom ne kažejo takoj na demenco. To so običajni deli staranja in se lahko pojavijo tudi zaradi drugih dejavnikov, npr. utrujenosti. Kljub temu ne smete prezreti simptomov. Če vi ali nekdo, ki ga poznate, doživljate številne simptome, ki kažejo, da se razvija demenca in se ti ne izboljšujejo, se pogovorite z zdravnikom. Lahko vas napoti k nevrologu, ki bo preučil fizično in duševno zdravje vas ali vaše ljubljene osebe in ugotovi, ali so simptomi posledica demence, ali drugih kognitivnih težav.

Demenca je pogostejša pri ljudeh, starejših od 65 let, lahko pa prizadene tudi mlajše. Zgodnja demenca se lahko začne razvijati, ko so ljudje stari 30, 40 ali 50 let. Z zdravljenjem in z zgodnjo diagnozo lahko upočasnite napredovanje bolezni in ohranite duševno funkcijo. Zdravljenje lahko vključuje zdravila, kognitivni trening in terapijo

Demenca se lahko prepreči z miselnimi igrami.
Demenca se lahko prepreči z miselnimi igrami.
Vir slike: Wokandapix, Pixabay

1. Subtilne kratkoročne spremembe spomina

Zgodnja demenca se lahko kaže s težavami s spominom. Spremembe so pogosto subtilne in običajno vključujejo kratkoročen spomin. Starejša oseba se lahko spomni dogodkov, ki so se zgodili pred leti, ne spomni se pa zajtrka, ki ga je imela isti dan. Drugi simptomi spremembe kratkoročnega spomina vključujejo pozabljanje, kje so pustili določen predmet, prizadevanje, da bi se spomnili, zakaj so vstopili v določeno sobo, ali pozabljanje kaj bi naj storili v dnevu.

2. Težave pri iskanju pravih besed

Še en zgodnji simptom, ki kaže, da se razvija demenca, je težava za sporočanje svojih misli. Demenca lahko osebi povzroča težave pri razlaganju ali iskanju pravih besed za izražanje. Pogovor z osebo z demenco je lahko težaven in zaključek lahko traja dlje kot običajno.

3. Demenca vpliva na spremembe razpoloženja

Sprememba razpoloženja je pogosta tudi pri demenci. Če se razvija demenca, tega ni vedno lahko prepoznati pri sebi, lahko pa to spremembo opazite pri nekom drugem. Na primer, depresija je značilna za zgodnjo demenco. Skupaj s spremembami razpoloženja boste morda opazili tudi spremembo osebnosti. Tipična vrsta osebnostne spremembe, ki jo opazimo pri demenci, je premik od sramežljivosti k odprtosti. To je zato, ker demenca pogosto vpliva na presojo.

4. Demenca je pogosto povezana z apatijo

Zgodnja demenca se pogosto kaže z apatijo ali brezvoljnostjo. Oseba s simptomi lahko izgubi zanimanje za hobije ali dejavnosti. Oseba morda ne bo želela več iti ven ali se zabavati. Lahko izgubi zanimanje za preživljanje časa s prijatelji in družino ter se zdi čustveno odsotna.

5. Demenca povzroča težave pri opravljanju običajnih nalog

Prefinjen premik v zmožnosti dokončanja običajnih nalog lahko kaže na to, da se pri nekom razvija demenca. To se običajno začne s težavami pri opravljanju bolj zapletenih nalog, kot je izpolnjevanje finančne knjižice ali igranje igre, ki ima veliko pravil. Skupaj z napori za dokončanje znanih nalog se oseba morda bori, da bi se naučila delati nove stvari ali sledila novim rutinam.

6. Zmedenost

Nekdo v zgodnjih fazah demence se lahko pogosto zmede. Ko spomin, razmišljanje ali presoja izginejo, lahko pride do zmede, saj si ne morejo več zapomniti obrazov, najti pravih besed ali normalno komunicirati z ljudmi. Zmeda se lahko pojavi iz več razlogov in se nanaša na različne situacije. Na primer, lahko založijo ključe avtomobila, pozabijo, kaj sledi čez dan, ali se težko spomnijo nekoga, ki so ga že spoznali.

7. Težave pri sledenju zgodbam

Zaradi zgodnje demence se lahko pojavijo težave pri sledenju zgodbam. To je klasičen zgodnji simptom, ki ga ima demenca. Tako kot je iskanje in uporaba pravih besed težavna, ljudje z demenco včasih pozabijo pomen besed, ki jih slišijo, ali se trudijo slediti pogovorom.

8. Poslabšan občutek za smer

Ko nastopi demenca, se čut za smer in prostorska orientacija običajno začneta slabšati. To lahko pomeni, da ne prepoznamo nekoč že znanih mejnikov in pozabimo na redno uporabljena navodila. Prav tako je težje slediti vrsti navodil in navodilom po korakih.

Demenca je okvara spomina in komunikacije.
Demenca je okvara spomina in komunikacije.
Vir slike: Geralt, Pixabay

9. Biti ponavljajoč

Ponavljanje je pri demenci pogosto zaradi izgube spomina in splošnih vedenjskih sprememb. Oseba lahko ponavlja vsakodnevna opravila, na primer britje, ali pa obsesivno zbira predmete. Enaka vprašanja lahko ponovijo tudi v pogovoru, potem ko so nanje že dobili odgovor.

10. Težko prilagajanje spremembam

Za nekoga v zgodnji fazi demence lahko nova izkušnja povzroči strah. Naenkrat se ne morejo več spomniti ljudi, ki jih poznajo, ali sledijo temu, kar govorijo drugi. Ne morejo se spomniti, zakaj so šli v trgovino, in se na poti domov izgubijo. Zaradi tega lahko hrepenijo po rutini in se bojijo preizkusiti nove izkušnje.

Je lahko demenca preprečena?

Lahko sprejmete ukrepe za izboljšanje kognitivnega zdravja in zmanjšate tveganje za pojav demence. To vključuje ohranjanje uma z besednimi ugankami, spominskimi igrami in branjem. Če ste fizično aktivni, vsaj 150 minut gibanja na teden in druge spremembe v zdravem načinu življenja, lahko tudi zmanjšate tveganje. Primeri sprememb življenjskega sloga vključujejo opustitev kajenja, če kadite, in uživanje prehrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, sadjem, zelenjavo ter polnozrnatih žit. Tveganje lahko zmanjšate tudi s povečanjem vnosa vitamina D.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice