Skip to content

Šolski sistem bo treba prilagoditi izzivom prihodnosti

Živimo v hitro spreminjajočih se časih, ki od nas zahtevajo neprestano prilagajanje in iskanje novih rešitev. Zaradi številnih novih tehnologij, ki so vse bolj vpete v vsa področja človekovega delovanja, se spreminjajo tudi delovna mesta. Če je torej glavni namen formalnega izobraževanja generacije usposobiti za delo, potem je treba šolski sistem prilagoditi izzivom, ki jih prinaša prihodnost. Kakšne spremembe šolskega sistema lahko torej pričakujemo v naslednjih letih?

Preberite tudi:

Osnovna šola je najpomembnejša faza otrokovega življenja

Šolanje na daljavo – med odvisnostjo in nasiljem

Šola na daljavo – česa smo se naučili o šolskem sistemu?

Tehnologija kot nepogrešljivo orodje za učenje

Pričakujemo lahko, da bo postala tehnologija čedalje bolj nepogrešljiva tudi v obliki orodij za učenje. V času epidemije se je njena raba v šolskem sistemu s poukom na daljavo močno okrepila. V prihodnje bo čedalje več učbenikov in delovnih zvezkov v digitalni obliki. Tudi tehnologija virtualne resničnosti se bo čedalje bolj uveljavljala. Pričakujemo lahko tudi čedalje večjo uporabo 3D tiskanja pri zagotavljanju učnih pripomočkov in izvajanju projektnih nalog.

Poudarek na pridobivanju novih veščin

Vse večji poudarek bo na pridobivanju novih veščin in manjši na pomnjenju manj pomembnih informacij. Z nadaljnjim razvojem tehnologije bodo številna delovna mesta izginila ali pa bodo ta spremenjena in digitalizirana. Potrebe po pomnjenju gore podatkov se bodo zmanjšale, saj so nam informacije dandanes na voljo takoj, ko jih potrebujemo. V časih, ki prihajajo, bo ključnega pomena znati povezovati pridobljene informacije in hitro osvajanje novih veščin. Učenje bo v prihodnjih letih postalo bolj izkustveno.

Personalizirano učenje

V prihodnjih letih lahko pričakujemo individualizirano in personalizirano učenje, ki ga bo omogočila tehnologija. Učitelji bodo nastopali kot mentorji, medtem ko bodo lahko učenci sami nadzorovali in uravnavali proces učenja. Številne spletne platforme že sedaj omogočajo študentom, da se učijo v svojem lastnem tempu. Take metode bodo v prihodnje še bolj razširjene. Če je v preteklosti izobraževanje zaznamovalo približno prvih 20 let človekovega življenja, bo učenje v prihodnje zaradi hitrih sprememb postalo vseživljenjsko.

Šola, ki ima v ospredju zgolj podajaje teoretičnega znanja, ne pripravlja otroke na življenje.
Šola, ki ima v ospredju zgolj podajaje teoretičnega znanja, ne pripravlja otroke na življenje. Vir slike: Pixabay

Poenotenje učnega sistema na globalni ravni

Zaradi vpliva globalizacije se geografske razdalje med različnimi konci sveta ne zdijo več velike. Kot številne druge dobrine je tudi učno gradivo z različnih koncev sveta možno pridobiti precej hitro. To pomeni večjo enotnost učnega sistema po svetu in možnost biti na tekočem s svetovnimi trendi na posameznih študijskih področjih. Študentje lahko hitro pridobijo znanje, ki je uporabno na različnih koncih sveta.

Namesto abstraktnega izkustveno učenje

Medtem ko je bilo učenje v preteklosti bolj abstraktno, pa bo v prihodnje v ospredje stopilo bolj izkustveno učenje. Večji poudarek bo na pridobivanju praktičnega znanja. Seveda bo treba v sklopu učnega načrta še vedno pridobiti nekatera teoretična znanja, vendar pa bo večji poudarek na uporabi znanja v konkretnih situacijah. Učenci se bodo pri projektnih nalogah soočali z izzivi, ki bodo precej podobni tistim, ki jih bodo morali razreševati v nekem delovnem okolju. Veliko bo tudi timskega dela, s čimer bodo učenci razvijali zmožnosti medsebojnega sodelovanja. S tem bodo razvijali mehke veščine, ki so dandanes še posebej pomembne. Preizkusi znanja ne bodo več temeljili na tem, kaj kdo ve, ampak na zmožnosti uporabe znanja v konkretnih primerih.

Seveda je znano, da se svet spreminja veliko hitreje, kot mu lahko sledi šolski sistem. Tovrstne spremembe tako ne bodo hipne, ampak bodo postopoma sledile novim svetovnim trendom. Šolstvo ne more biti samo sebi namen. Pomembno je, da omogoča pridobivanje takega znanja, ki bo naslednjim generacijam olajšalo prehod v delovno okolje in kar najboljše opravljanje zastavljenih delovnih nalog.

V preteklosti je bilo pomembno, da je zaposleni zgolj sledil navodilom nadrejenih, številni delodajalci pa danes pričakujejo več. Čedalje večjo vrednost pridobivajo zaposleni, ki znajo sami iskati rešitve, izboljšati delovne procese in aktivno soustvarjati uspešno zgodbo podjetja oziroma organizacije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice