Skip to content

Potrjen prvi primer južnoafriškega seva

Covid-19 se nenehno spreminja in mutira v različice, ki mu pomagajo pri širjenju, ter najde način, da pretenta naš imunski sistem. Sevov je veliko, a trenutno za najnevarnejše veljajo britanski, brazilski in južnoafriški.

Britanski sev je že v Sloveniji in imamo 35 potrjenih primerov, čez približno sedem dni pa bo že znano, ali je britanski sev kriv za povečano število okužb v obalno-kraški regiji.

Preberite tudi:

Brazilski sev že v Evropi, kaj to pomeni za spopadanje s covidom

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši

Danes pa je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da so v Mariboru uradno potrdili prvi primer južnoafriškega seva. Okuženi naj bi bil zdravnik, ki je bil skupaj še z dvema prijateljema v Namibiji. Zdravnik je bil cepljen z obema odmerkoma, a se je kljub vedenju, da je južnoafriški sev odporen na trenutno znana cepiva, po prihodu v Slovenijo vrnil na delovno mesto.

Po besedah ministra so epidemiologi izsledili vse visoko rizične kontakte, bilo jih je deset, jih testirali in poslali v karanteno. Za osebi, ki sta dopustovali z okuženim zdravnikom, na potrditev okužbe še čakajo, a se predvideva, da bosta tudi ti osebi pozitivni na omenjeni sev.

Zaradi varnosti je bila sprejeta odločitev, da bo Nacionalni laboratorij in Inštitut za mikrobiologijo z območja mariborske regije namesto dosedanjih 10 % pozitivnih testov tedensko sekvencioniral 30 %.

Lastnosti južnoafriškega seva ali mutacije B1.351

Trenutno je o južnoafriškem sevu znano to, da se bistveno lažje in hitreje širi, nekatere raziskave pa so pokazale, da sama bolezen poteka težje. Znano je, da je odporen na doslej razvita cepiva in da prebolelost covida ne daje zagotovila, da se posameznik ne more okužiti z mutacijo B1.351. Je pa potek bolezni v tem primeru blažji.

Znano je tudi, da je ta sev najbolj nevaren za starejše in tiste, ki imajo kronične bolezni. Ne glede na to, da je strategija cepljenja po skoraj vseh državah takšna, da se najprej cepita ravno ti skupini, pa lahko pričakujemo, da če tega seva ne bomo zajezili pravi čas, se bo spet razširil v DSO. Upanje pa daje zagotovilo, da pri cepljenih in tistih, ki so že preboleli covid, potek bolezni po okužbi z južnoafriškim sevom poteka blažje in zato ni pričakovati porasta smrtnih primerov in hudih zapletov.

Južnoafriški sev ima dve pomembni in skrb vzbujajoči mutaciji. B1.351, kot že omenjeno, omogoča hitro in lažje širjenje. Mutacija E484K pa virusu pomaga, da se izogne našemu imunskemu sistemu, ga prelisiči in na ta način omogoči, da cepivo nanj ne deluje.

Znano je tudi, da je ta sev najbolj nevaren za starejše in tiste, ki imajo kronične bolezni.
Znano je tudi, da je ta sev najbolj nevaren za starejše in tiste, ki imajo kronične bolezni.

Znanstveniki iščejo rešitev

Od trenutka, ko je bilo znano, da je južnoafriški sev odporen na trenutno razvita cepiva, si jih znanstveniki prizadevajo posodobiti. Hkrati pa poudarjajo, da je še prezgodaj, da bi zagotovo rekli, vsaj dokler ne bodo opravljeni vsi testi, čeprav je to sicer zelo malo verjetno, da je mutacija južnoafriškega seva v celoti odporna na cepivo.

Upanje, da situacija ni tako črna, daje testiranje cepiva Pfizer. To cepivo so testirali ravno na mutacijah N501Y in E484k z uporabo vzorcev krvi cepljenih ljudi. Raziskava je pokazala, da cepljenje sicer deluje, vendar je bilo nekoliko manj učinkovito. Zato sedaj preverjajo, če bi učinkovitost povečal še tretji odmerek.

Pri testiranju cepiva Moderne so prvi rezultati pokazali, da je cepivo še vedno učinkovito proti južnoafriškemu sevu, vendar so opazili težave z imunskim sistemom. Kar načeloma lahko pomeni, da oboleli ne bo zbolel za južnoafriškim sevom, bo pa zaradi oslabljenega imunskega sistema bolj dovzeten za ostale bakterijske in virusne okužbe.

Trenutno najboljše rezultate dajeta cepivi Novavaxa in Janssena.

Cepivo AstraZeneca nudi delno zaščito pred južnoafriškim sevom, a žal še vedno ne zaščiti pred težjim potekom bolezni.

Rešitev bo vsekakor jasna čez nekaj tednov, saj že od pojava novega seva v Južni Afriki potekajo množična testiranja. Znanstvenike skrbi predvsem spoznanje, da je virus mutiral veliko bolj kot britanski sev in da ima ena od teh mutacij zmožnost, da se izogne napadu protiteles, ki se običajno borijo proti virusom in tudi koronavirusom.

Cepivo pa načeloma nauči telo, da ustvarja protitelesa za boj proti koronavirusu, če se kdaj sreča z njim, ter virus učinkovito onesposobi. Pri južnoafriškem sevu je ta sposobnost povezovanja oslabljena, zato se telo kljub cepivu ne more boriti proti vsiljivcu.

Trenutno najboljše rezultate dajeta cepivi Novavaxa in Janssena.
Trenutno najboljše rezultate dajeta cepivi Novavaxa in Janssena.

Kako močno je razširjena mutacija južnoafriškega seva

Zadnje raziskave so pokazale, da je sev prevladujoča različica v provincah Vzhodnega in Zahodnega Rta v Južni Afriki. Razširil se je v najmanj 20 drugih držav, vključno z Avstrijo, Anglijo, Norveško, Japonsko, in žal na tem seznamu najdemo tudi Slovenijo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice