Skip to content

Marjan Podobnik: Kako daleč lahko poleti gibanje Povežimo Slovenijo (PoS)?

Prejeli smo komentar predsednika SLS Marjana Podobnika, ki je eden izmed vidnejših obrazov gibanja Povežimo Slovenijo. SLS, po besedah predsednika stranke, »kot organizacijsko in kadrovsko najmočnejši člen gibanja daje na razpolago vso svojo infrastrukturo tudi številnim skupinam civilne družbe in posameznikom, da bodo na skupni listi gibanja PoS na parlamentarnih volitvah lahko popolnoma enakovredno kandidirali za vstop v Državni zbor RS, ne da bi se morali opredeljevati za en ali drug politični blok ali katerokoli  politično stranko«.

Komentar Marjana Podobnika, ki naslavlja zadnje javnomnenjske raziskave in nadaljnji razvoj gibanja, objavljamo v celoti.

Zadnjih nekaj javnomnenjskih raziskav je strankam iz gibanja PoS med opredeljenimi volivci skupno namerilo bolj ali manj zanesljiv vstop v parlament. V primeru čistega seštevka bi dobile od 4 do 7 poslanskih mest. V primeru »dodatka na sodelovanje« bi bil še kakšen odstotek več, v primeru odštevanja zaradi njihovih različnosti pa kakšen odstotek manj.

Upravičeno je pričakovati dodatek na sodelovanje, saj so ljudje, še posebno tisti, ki se doslej niso udeleževali volitev, več kot očitno siti vse bolj grobih političnih konfliktov in delitev. Bolj kot rezultat posamezne raziskave – sinočnja raziskava Mediane je med opredeljenimi volivci SLS namenila skoraj 4 odstotke, skupaj z Zelenimi Slovenije pa 6 odstotkov – je pomemben trend. In ta je nesporno pozitiven.

Dodatek na sodelovanje lahko pomeni, da bo PoS močna alternativa

Če je že zgolj seštevek dveh od številnih strank, skupin in posameznikov, ki oblikujejo oziroma se dogovarjajo za sodelovanje v gibanju in na skupni listi PoS tolikšen, so visoka pričakovanja, ki jih je ob predstavitvi gibanja navedla koordinatorka dr. Nada Pavšer, lahko zelo realna.

Z drugimi besedami: če okoli 6 odstotkom SLS in Zelenih Slovenije prištejemo realno težo drugih strank, županov in županskih list ter drugih posameznikov, ki so v dogovorih za sodelovanje v PoS, temu prištejemo dodatek na sodelovanje in še pomemben prispevek uglednega mandatarja, ki bo predstavljen v primernem času, dobimo močno pozitivno povezovalno alternativo, ki vstopa v slovenski politični prostor.

Seveda je na mestu opozorilo nekaterih poznavalcev slovenskih političnih razmer, da je eden od predpogojev za uspeh tako široko zastavljenega gibanja, da voditelji obrzdamo vsak svoj ego in vso energijo usmerimo v iskanje učinkov in skupni uspeh. Zaenkrat nam to brez dvoma uspeva.

Pogoj za uspeh tako širokega gibanja je, da voditelji obrzdamo vsak svoj ego, pravi presednik SLS. Vir slike: Facebook stran Povežimo Slovenijo.
Pogoj za uspeh tako širokega gibanja je, da voditelji obrzdamo vsak svoj ego, pravi presednik SLS.
Vir slike: Facebook stran Povežimo Slovenijo.

Naše razlike niso slabost, ampak prednost

Drugi pogoj za uspeh pa bo skupna prepričljivost, da naše razlike niso slabost, ampak prednost. Prednost so naše razlike – z dogovorom, da sta dva glavna povezovalna temelja vsebina slovenske ustave in avstrijska dobra praksa, ki jo nameravamo uveljaviti v Sloveniji.

Po 30 letih poskusov, da vzpostavimo uspešno slovensko različico pravne države, enakomernega regionalnega razvoja in debirokratizirane države z ljudem prijazno državno upravo, je čas, da si priznamo, da nam nekatere stvari niso uspele, zato se bomo zgledovali po državi, ki je na teh in mnogo drugih področjih uspešnejša od nas. To, da si priznamo, da so nekateri boljši od nas in se želimo po njih zgledovati, ni slabost, ampak modrost.

Gibanje PoS je vzletelo. Naj poleti daleč in visoko v dobro Slovenije in vseh povezovalno mislečih ljudi.

Marjan Podobnik, predsednik SLS

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice