Skip to content

Facebook in Svetovna zdravstvena organizacija skupaj v boju proti lažnim novicam

Zadnje leto, leto covida-19, je bilo tudi leto, ko se je spisalo ogromno lažnih, delno resničnih novic in na različnih platformah ustvarilo ogromno skupin in lažnih računov. Kar nekaj teh skupin ima le en namen, ljudem širiti informacije, ki so po njihovem mnenju resnične in znanstveno dokazane, četudi so v nasprotju z vsemi drugimi znanstvenimi in strokovnimi informacijami.

Marsikatera od teh informacij je na robu verjetnega, naredi pa ogromno škode, saj marsikdo, ki ne zmore uvida, da bi podano informacijo ustrezno preveril, verjame slišanemu. Tako lahko beremo, da 5 G uničuje naše možgane, da med testiranjem za covid-19 vstavljajo čipe, enako pri cepljenju, z namenom, da bi nas nadzirali. Hkrati pa beremo tudi, da covida sploh ni, da so to lažne novice, ki so jih multimilijonarji plasirali v javnost, da bi lahko služili.

Korak k vsaj delni zajezitvi tega pojava so naredili na Facebooku.

Facebook si je že med pandemijo covida-19 na svojih platformah prizadeval povezati ljudi s točnimi informacijami in zmanjšati število napačnih. Podjetje je pretekli mesec najavilo svojo največjo svetovno kampanjo za promocijo verodostojnih informacij o cepivih proti covidu-19. V duhu kampanje je s svojih platform začel odstranjevati objave, ki vsebujejo napačne podatke o cepivu. Na ta način je bil narejen majhen, a pomemben korak za preprečevanje širjenja netočnih zdravstvenih informacij, ki obveščajo uporabnike o različnih teorijah zarot o cepivu ter jih posledično odvračajo od cepljenja.

Skupaj proti napačnim informacijam o covidu-19

Facebook je danes v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo in njenimi evropskimi partnerji za preverjanje dejstev začel s kampanjo Skupaj proti napačnim informacijam o covidu-19.

Kampanja bo vidna uporabnikom v državah EU, Združenem kraljestvu, Islandiji in Turčiji ter uporabnikom na Bližnjem vzhodu in Afriki, na platformi pa bo na voljo več grafičnih prikazov z namigi o tem, kako prepoznati lažne novice:

  1. Preverite vir: Bodite kritični do vsebine, tudi če se vam zdi, da je znanstveno podprta.
  2. Preverite, kako se ob novici počutite: Napačne novice lahko vplivajo na vaša čustva, da bi všečkali objavo.
  3. Preverite kontekst: Če niste prepričani, ali so informacije točne, jih preverite pri organih javnega zdravstva.

Podjetje je ustvarilo tudi spletne strani v angleščini, francoščini, italijanščini, nemščini, španščini, poljščini in turščini, ki bodo vključevala informacije o tem, kako Facebook na svojih platformah obravnava napačne informacije.

Uporabniki bodo na spletni strani dobili boljši vpogled v Facebookovo strategijo odstranjevanja (»Remove«), zmanjševanja (»Reduce«) in osveščanja (»Inform«). Prav tako pa si bodo lahko prebrali več o standardih skupnosti in o tem, kako se podjetje bori proti lažnim novicam ob svetovnih dogodkih, kot so covid-19, volitve in podnebne spremembe.

Facebook ima v načrtu še naprej sodelovati s strokovnjaki in ustvarjalci platform, da bi zagotovil ustrezno obravnavo napačnih informacij in dodatna sredstva za preverjanje verodostojnosti spletnih vsebin, ki bodo uporabnikom pomagala pri odločitvi, katere vsebine brati, komu zaupati in kaj deliti.

Vir slike: Facebook
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice