Naprej na vsebino

Fitnes industrija v letu 2020 utrpela kar 75-odstotni izpad prihodkov

Ker naj bi fitnes centri predstavljali pomembno grožnjo pri širjenju okužb v času epidemije, so v obdobju karantene večinoma ostali zaprti. Po nekaj mesecih je njihovo delovanje ponovno vzpostavljeno, vendar zgolj pod pogojem, da so pri tem upoštevani predpisani preventivni ukrepi. Kakšne posledice je panoga utrpela zaradi dolgotrajne prepovedi dejavnosti?

Pred dobrimi tremi tedni so lahko športni objekti ponovno začeli z obratovanjem. Vendar pa trenutni ukrepi predvidevajo, da se lahko v rekreacijskih prostorih naenkrat nahaja le 10 oseb, zaradi česar obratovanje številnih fitnesov ni rentabilno. Za odprtje se tako niso odločili vsi. Vseeno so ponudniki veseli, da se situacija premika na bolje in da lahko delujejo vsaj v omejenem obsegu.

Preberite tudi:

Simptomi po prebolelem covidu-19

Slovenci postajamo vse bolj leni in debeli

Fitnes industrija je sicer v letu 2020 utrpela ogromno gospodarsko škodo; kar 75-odstotni izpad prihodkov glede na običajno stanje. Športno – rekreacijski objekti namreč običajno delujejo na precej velikih površinah, kar s sabo prinaša visoke fiksne stroške.

Kljub temu, da je država obljubila, da bo zaradi precejšnje škode v prihodnje tej panogi namenila izdatno pomoč, pa se to vse do danes ni zgodilo.

Povečal se je delež maščobe, motivacija za aktivnost je upadla

V letu 2019, ko še ni bilo epidemije, je storitve fitnes panoge koristilo kar 100.000 uporabnikov. Marko Geršak, predsednik Sekcije za fitnes, rekreacijo in regeneracijo, je povedal, da ima tovrstna vadba številne pozitivne učinke, ki se kažejo v obliki boljše odpornosti imunskega sistema, izboljšanja storilnosti in manjši potrebi po koriščenju storitev zdravstvenega sistema.

S tem, ko je v zadnjih mesecih prišlo do zaprtja fitnes centrov, se je pri uporabnikih povečal delež maščobe, upadla pa je tudi splošna motivacija za fizično aktivnost.
S tem, ko je v zadnjih mesecih prišlo do zaprtja fitnes centrov, se je pri uporabnikih povečal delež maščobe, upadla pa je tudi splošna motivacija za fizično aktivnost.
Vir slike: Pixabay

S tem, ko je v zadnjih mesecih prišlo do zaprtja fitnes centrov, se je pri uporabnikih povečal delež maščobe, upadla pa je tudi splošna motivacija za fizično aktivnost.

Verjetno pa so bili v situaciji za rekreacijo najbolj prikrajšani otroci, ki so le-te deležni v šolskem okolju. Na Fakulteti za šport so izvedli raziskavo in ugotovili, da je v zgolj nekaj mesecih prišlo do velikih sprememb pri gibalnih sposobnostih otrok. Njihova gibalna učinkovitost namreč ni bila na tako nizki ravni že od leta 1987. Poleg tega je pri mladini prišlo do porasta debelosti, ki pa je v obdobju zadnjih 34 let doživela tudi največjo vrednost.

Veliki preobrati v svetovni športni industriji

V času pandemije je prišlo na področju svetovne športne industrije do velikega padca, kar bi lahko imelo dolgoročne posledice za to panogo. Ministri, ki so na območju Evropske unije pristojni za šport, se zavzemajo za ohranitev evropskega modela športa.

Družba PwC je izvedla raziskavo, v kateri je bilo ugotovljeno, da bi se lahko v prihodnjih treh do petih letih letna rast športne industrije z osmih odstotkov zmanjšala na 3,3 odstotke.

Deloitte Global napoveduje dva večja trenda, do katerih bi lahko prišlo v športni panogi; povečana monetizacija ženskega športa in začetek dobe »hiper kvalificiranega« športnika, do katere naj bi prišlo zaradi povečane rabe digitalne tehnologije. Predvideva se, da naj bi številne profesionalne športne lige do konca leta uvedle nova pravila glede zbiranja, uporabe in trženja podatkov o športnikih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice