Naprej na vsebino

Ali mačke res predejo le takrat, ko so zadovoljne?

Ko naši hišni ljubljenčki predejo, si to običajno razlagamo, da s tem preprosto izražajo zadovoljstvo. A mačje predenje in razlogi za njim so v resnici veliko bolj zapleteni …

Ljudje mislimo, da vemo, kaj pomeni mačje predenje. Predenje je gotovo najbolj prepoznaven znak dobrega počutja naše živali. Večina ljudi iz svojih izkušenj prijetno in nizko hreščanje, ki se iz mačjih ust izvije skoraj vsakokrat, ko jo crkljamo, povezuje z mačkinim občutkom udobja. A to ni celotna zgodba; za mačjim predenjem se skriva veliko več, kot je to splošno znano.

Preberite tudi:

Hišni ljubljenčki prenašajo ljubezen, koronavirusa pa ne

Kako dobro poznate vraževerja svoje okolice?

Predenje je koristno tako za vašo mačko kakor tudi za vas.
Predenje je koristno tako za vašo mačko kakor tudi za vas.
Vir slike: Uk.catinaflat.com

Kako mačke predejo?

Tudi vprašanje »kako mačke predejo?« dolgo ni bilo docela pojasnjeno. Nekateri so ga povezovali s tokom krvi proti veni, ki dovaja deoksigenirano kri v desno stran srca. A nadaljnje raziskave so pokazale, da je bolj verjetno, da mačji zvok prihaja iz mišic znotraj mačjega grla. Ko se mačke premikajo, pri tem širijo in ožajo del grla, ki obkroža vokalne strune, zrak pa vibrira vsakokrat, ko mačja vdihne ali izdihne. Rezultat tega procesa je predenje.

Čeprav je znanost precej prepričana, da prav ta proces tiči za mačjim predenjem, pa ni dokončnega odgovora na vprašanje, kaj povzroča ves ta proces in kako so z njim povezani deli mačjih možganov, katerih pomen doslej še ni bil popolnoma raziskan.

Mačke predejo v najrazličnejših okoliščinah

Britanska mačja psihologinja Marjan Debevere trdi, da smo se o vzrokih in načinu mačjega predenja začeli spraševati šele tedaj, ko smo opazili, da mačke predejo le takrat, ko jih crkljamo po delih telesa, kjer jim to ustreza, sicer ne predejo.

Predenje je lahko tudi odzivi na stresni dogodek.
Predenje je lahko tudi odzivi na stresni dogodek.
Vir slike: Petsathome.com

Še pozornejši raziskovalci, ki se ukvarjajo z mačjim vedenjem, so opazili, da mačke predejo tudi včasih, ko jih ne crkljamo ali se z njimi sploh ne ukvarjamo.

Raziskovanje predenja je zahtevno, ker so si mačke po načinu predenja med seboj izjemno različne: nekatere predejo zelo pogosto, skoraj vedno, nekatere mačke pa sploh ne predejo. Mačja psihologinja je opazila tudi nenavaden pojav, da mnoge mačke predejo tik pred smrtjo ali tik preden so uspavane in pa tudi med kotitvijo mladičev. Zato pravi, da je trditev, da mačke predejo le takrat, ko so srečne, in da je vsako predenje posledica njihovega ugodnega počutja, neustrezna.

Predenje kot posledica negativnih mačjih čustev

Raziskave mačjega vedenja in komunikacije so vselej zaostajale za raziskovanjem na področju pasje psihologije, med drugim tudi zaradi tega, ker psi sami raje »sodelujejo« v takšnih eksperimentih kot mačke.

A v zadnjih letih se znanstveniki poglobljeno posvečajo tudi opazovanju mačjega predenja. Gary Weitzman, veterinar in ustanovitelj humanitarnega društva za živali v San Diegu, trdi, da predenje lahko kaže na mačje zadovoljstvo, a ravno tako lahko pomeni stres, vznemirjenje in strah.

Že desetletja so znanstveniki sumili, da je predenje posebna in zapletena vrsta komunikacije. Okrog leta 2000 so postavili hipotezo, da ima predenje tudi lastnosti komunikacije, pomiritve in celjenja.

Komunikacija

Mačke začnejo presti že pri starosti nekaj dni. To mačjim mamicam pomaga pri prepoznavanju njihove lokacije in sporazumevanju glede časa za hranjenje. Pri nekaterih mačkah ta navada ostane za vse življenje in pri hranjenju predejo tudi takrat, ko so odrasle, ali pred njihovim obrokom, ko s predenjem sporočajo, da so lačne.

V divjini se mačke sporazumevajo s predenjem tudi glede lova, hranjenja in parjenja. Sam Watson, znanstvenik iz Velike Britanije, ki preučuje živali, pravi, da obstajajo različni tipi predenja, ki jih mačke proizvajajo in razumejo; eno predenje tako lahko pomeni »delimo hrano«, drugo predenje »hočem se pariti«, tretje spet »lačen sem.«

Mačke predejo v najrazličnejših okoliščinah.
Mačke predejo v najrazličnejših okoliščinah.
Vir slike: Advantagepetcare.com.au

Pomiritev in celjenje

Nekatere mačke močno predejo, ko raziskujejo nova okolja. Mnoge se s predenjem odzivajo na presenetljive ali na stresne dogodke, kot je na primer soočenje s psom. Da imajo vibracije predenja učinek »celjenja«, pravimo zato, ker te vibracije sprostijo mačje telo in mu pomagajo hitreje okrevati po stresnih dogodkih.

Frekvence teh vibracij, ki so med 20 Hz in 150 Hz, spodbujajo obnovo kosti, saj se lahko zgodi, da mačkam kosti otrdijo zaradi stres ali strahu. Zato se zdi, da se mačke med predenjem, ki ima torej tudi funkcijo celjenja, počutijo dobro oz. jim je udobno.

Iste frekvence pa so blagodejne tudi za človeka v bližini mačke. Dolgotrajno ljubkovanje mačke velja za odlično sprostitev pri soočanju s stresom, življenje z mačko pa naj bi zniževalo tveganje za srčne bolezni za eno tretjino.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice