Naprej na vsebino

Barvanje pirhov z naravnimi barvami

Bliža se čas velike noči, največjega krščanskega praznika. Praznovanje poteka cel teden; začne se s cvetno nedeljo (Jezus je prišel v Jeruzalem), zaključi pa se na praznični velikonočni ponedeljek (Jezus se pokaže učencem).

Barvanje jajc je del praznične slovenske tradicije. Jajca imajo v povezavi s praznikom pomembno simboliko. V prvi vrsti simbolizirajo vstajenja in Jezusove kaplje krvi, pa tudi življenje, rodovitnost in plodnost, pojavljajo pa se skoraj v vseh religijah.

Preberite tudi:

Slovenski ljudski običaji: Cvetna nedelja, velika noč in binkošti

Hrana, pomniki in velika noč

Simbol novega življenja so v njih videli že Perzijci, Galci in Grki ter jih povezovali s prebujanjem narave.

Kljub temu, da so v prodaji številne umetne barve, s katerimi se lahko lotite dekoriranja pirhov, pa vam priporočamo, da raje posežete po naravnih. S tem boste poskrbeli za to, da bodo jajca bolj zdrava za uživanje, hkrati pa jim boste dali osebno noto.

Če si želite modrih pirhov, boste morali poseči po borovnicah ali soku temnega grozdja.
Če si želite modrih pirhov, boste morali poseči po borovnicah ali soku temnega grozdja.
Vir slike: Pixabay

Z izbranim živilom do želene barve

Glede na to, v katero barvo bi radi pobarvali jajca, morate izbrati živilo, s katerim boste dosegli želen učinek. Če si želite modrih pirhov, boste morali poseči po borovnicah ali soku temnega grozdja. Za rjavo barvo posežite po dobro znani čebuli, podoben učinek pa boste dosegli tudi s turško kavo ali črnim čajem.

Oranžna barva pirhov bo dosežena, če boste uporabili korenje, zlata pa, če boste dodali nekaj žličk kurkume. Da bi dobili pirhe zelene barve, v vodi skuhajte špinačo, zeleni čaj, regrat in koprivo. Vse sestavine nato zmešajte s paličnim mešalnikom in precedite skozi gazo. V to tekočino nato pomakajte jajca.

Vijolično barvo jajc boste dosegli, če boste uporabili manjšo količino soka temnega grozdja ali črnega ribeza. Pirhe boste lahko v roza barvo pobarvali, če boste uporabili rdečo peso, brusnice, brusnični sok ali šipkov čaj. Za rdečo barvo bodo poskrbeli teran, lupina rdeče čebule, maline, ribez ali posušeni cvetovi hibiskusa.

Postopek barvanja pirhov z naravnimi barvami

Najprej jajca trdo skuhate, nato pa jih pustite, da se nekoliko ohladijo. Presodite sami, kolikšno količino posameznega barvila boste uporabili. Priporočljivo je, da vzamete vsaj pest izbranega živila in ga položite v ponev. Dodajte toliko vode, da bo za dobra dva centrimetra prekrila izbrano živilo.

Nato vodo z izbranim barvilom postavite na ogenj in počakajte, da zavre. Ko se to zgodi, zmanjšajte ogenj in pustite, da mešanica vre še 15 minut do ene ure. Ko se tekočina obarva v želeno barvo, ponev odmaknite z ognja. Tekočini dodajte dve do tri žličke kisa, nato pa začnite s pomakanjem jajc.

Postopka se je najbolje lotiti z veliko žlico ali kuhalnico, ki jo uporabite pri polaganju jajc v posodo in jemanju iz nje. Jajca pustite v posodi toliko časa, da ta dobijo želeno barvo. Treba ja vedeti, da bo barva na jajcih nekoliko svetlejša kot tista v posodi.

Za rjavo barvo posežite po dobro znani čebuli, podoben učinek pa boste dosegli tudi s turško kavo ali črnim čajem.
Za rjavo barvo posežite po dobro znani čebuli, podoben učinek pa boste dosegli tudi s turško kavo ali črnim čajem.
Vir slike: Pixabay

Postopek barvanja jajc s čebulo

Pri barvanju jajc s čebulo le-ta najprej obrišite s krpo, ki ste jo predhodno pomočili v kis. Okoli obrisanega jajca ovijte čebulni olupek. Na jajce ga pritrdite s trakom ali s staro nogavico. Tako pripravljena jajca dajte v vrelo vodo in jih skuhajte do trdega.

Drugi načini barvanja jajc

Obstajajo tudi drugi načini, kako se lahko lotite barvanja jajc. Najprej jih trdo skuhajte, nato pa jih lahko pobarvate z vodenimi barvicami ali voščenkami. Lahko jih tudi okrasite s servietami. Nanje lahko nalepite čipke, gumbe, kamenčke ali semena. Z gobo lahko ustvarite edinstvene vzorce ali pa jih poslikate z akvareli. Če bi želeli pirhom dodati lesk, uporabite nekaj kapljic oljčnega olja ali košček slanine.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice