Skip to content

Cepljenje: prijava, kdaj boste na vrsti, katera cepiva so na voljo

Glede cepljenja proti covidu-19 so še vedno mnoge dileme. Vsaj toliko, kot je o cepivih slišati dobrega, je tudi neznank. Med drugim še vedno ne vemo, kako dolgo bo cepivo delovalo. A dejstvo ostaja, da je cepljenje eno izmed orodij za zaviranje epidemije. Poleg cepljenja imamo na voljo samozaščitno vedenje in ukrepe, ki nas sicer precej obremenjujejo in vplivajo na naš način življenja, a trenutno zajemajo približno 50 odstotkov učinka. Približno tretjina učinka se pripisuje prekuženosti, ostalo je na precepljenosti.

Cilj cepljenja je, kot poudarja NIJZ, na začetku predvsem zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covida-19 in razbremeniti zdravstveni sistem. Prvi odmerek je do danes prejelo 293.513 oseb, oba odmerka pa 119.302 osebi. Od zastavljenega cilja NIJZ, ki je 60-odstotna precepljenost prebivalstva, smo tako še zelo daleč.

Število cepljenih po spolu in po cepivu na dan 8. aprila 2021. Vir slike: cepimose.si.
Število cepljenih oseb po spolu in po cepivu na dan 8. aprila 2021.
Vir slike: cepimose.si.

Cepljenje je osebna odločitev vsakega posameznika. Tveganja seveda obstajajo, a stroka zagotavlja, da so tveganja manjša od pozitivnih učinkov cepljenja. Borut Štrukelj je to ponazoril s sledečimi besedami: »En na milijon bo po cepljenju umrl, ampak 999.999 jih bo pa rešenih.«

Preberite tudi:

[RAZISKUJEMO]: Zakaj prihaja do razlik med cepilnimi centri?

Cepljenje proti covidu-19: katerim informacijam zaupati?

Prijava na cepljenje

Na spletni strani NIJZ lahko preberemo, da so bili »skladno z Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 do sedaj cepljeni prebivalci Slovenije iz prednostnih starostnih in poklicnih skupin. Te osebe so na cepljenje pozvali osebni zdravniki ali pa so se cepili organizirano v okviru poklicne skupine. V nadaljevanju pa je predvideno, da se seznam vseh državljanov, ki so izrazili interes za cepljenje na portalu eUprava, prenese in uskladi s seznami njihovih osebnih zdravnikov, ki bodo izvedli vabljenje in cepljenje proti covidu-19. Usklajevanje seznamov in obveščanje zdravnikov o vseh, ki so izrazili interes za cepljenje preko portala eUprava, je predvideno v aprilu 2021.

V tem obdobju pa vsem, ki se želijo cepiti, predlagamo, da svoj interes sporočijo tudi osebnemu zdravniku.«

Načeloma naj bi torej zainteresirani interes za cepljenje sporočili svojemu osebnemu zdravniku. Prijavni obrazec imajo na spletnih straneh tudi nekateri izmed cepilnih centrov. Ob prijavi morajo zainteresirani navesti naslednje podatke: ime in priimek, datum rojstva, ime in priimek osebnega zdravnika, telefonsko številko, kronične bolezni in podatek, ali so v zadnjih treh mesecih preboleli okužbo z virusom SARS-COV-2.

Načeloma zato, ker so po posameznih regijah glede prijave (prav tako kot tudi glede uspešnosti samega cepljenja, o čemer smo že pisali) velike razlike. V uredništvu Slovenca že raziskujemo in zbiramo podatke o načinu prijave na cepljenje proti covidu-19 po posameznih regijah. Prispevek bo objavljen v prihodnjih dneh.

Kdaj boste na vrsti za cepljenje je odvisno od vaše starosti in kroničnih bolezni,  cepilne strategije, dobave cepiv in tudi od same organiziranosti cepilnega centra pod katerega spadate glede na stalno bivališče. Vir slike: Pixabay.
Kdaj boste na vrsti za cepljenje je odvisno od vaše starosti in kroničnih bolezni, cepilne strategije, dobave cepiv in tudi od same organiziranosti cepilnega centra pod katerega spadate glede na stalno bivališče.
Vir slike: Pixabay.

Ko se prijavite, kako predvideti, kdaj boste na vrsti?

29. marca 2021 je bila sprejeta že četrta verzija nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19. V spremenjeno cepilno strategijo je že dodano cepivo proizvajalca Janssen (cepivo Johnson & Johnson), ki prihaja v Evropo v drugi polovici aprila. Na novo določene prednostne skupine za cepljenje so tako postale:

  • zdravstveni delavci in sodelavci (vključuje vse zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in vse, ki sodelujejo v delovnem procesu zdravljenja in nege pacientov in prihajajo s pacienti v neposreden stik) ter zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ;
  • osebe, stare 70 let in več, posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost; zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki prihajajo v neposreden stik z otroki, učenci, dijaki in študenti, diplomati in drugi uslužbenci MZZ in drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU, tuji diplomatski predstavniki v RS, pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na mirovne misije na tuje, udeleženci olimpijskih iger;
  • osebe, stare 60 let in več, kronični bolniki, stari od 18 do 64 let (ki ne sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov);
  • poslanci DZ in državni svetniki DS (in del strokovnih služb), vlada in zaposleni na ministrstvih, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje vlade, predsednik RS in urad predsednika republike, župani in direktorji občinskih uprav, Ustavno sodišče in zaposleni v sodstvu, ki izvajajo naloge, nujne za delovanje pravosodnega sistema, zaposleni v Upravi RS za zaščito in reševanje ter policiji in slovenski vojski;
  • zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam ter
  • ostalo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.

Pomembna sprememba v cepilni strategiji je tudi ta, da cepivo AstraZenece ni več namenjeno le za mlajše od 65 let, ampak se s to vrsto cepiva cepi vse starostne skupine. Načeloma sicer še vedno velja, da se cepivo AstraZenece uporablja za mlajše od 65 let, a v želji, da se čim prej pocepijo vsi, ki to želijo, so se v Sloveniji odločili, da se lahko s tem cepivom (v kolikor se strinjajo) cepijo tudi starejši od 65 let.

Kdaj boste na vrsti, je tako odvisno predvsem od vaše starosti in kroničnih bolezni (v kolikor niste zaposleni v enem izmed zgoraj naštetih sektorjev), od tega, koliko cepiva bo prispelo v Slovenijo, pa tudi od tega, kako dobro se bo uspelo organizirati cepilnemu centru, v katerega kot posameznik spadate glede na kraj bivanja, medtem ko zaposlene v kritični infrastrukturi lahko vodilni prijavijo na cepljenje v katerikoli cepilni center.

Katera cepiva so na voljo?

V Sloveniji so bila doslej na voljo cepiva Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech, cepivo proizvajalca Moderna in cepivo proizvajalca AstraZeneca. S cepivom Moderne so bili večinoma cepljeni zdravstveni delavci, in to je hkrati tudi cepivo, ki smo ga v Sloveniji prejeli najmanj (46.800 odmerkov). Do 8. aprila je sicer v Slovenijo prispelo 285.480 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech in 144.000 odmerkov cepiva AstraZenece.

Skupno število prejetih odmerkov cepiva do 8. aprila je bilo tako 476.280 in administriranih oziroma porabljenih je bilo 412.815 odmerkov.

V drugi polovici, kot že povedano, pričakujemo prihod cepiva proizvajalca Janssen.

Cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Cepivo je primerno za vse starostne skupine nad 16 let. Vir slike: Bigstock.
Cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Cepivo je primerno za vse starostne skupine nad 16 let.
Vir slike: Bigstock.

Cepivo Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech

Cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Cepivo je primerno za vse starostne skupine nad 16 let.

Gre za cepivo mRNK, kar pomeni, da cepivo vsebuje delček genskega zapisa virusa SARS-CoV-2, ki vsebuje zapis za specifičen antigen (npr. beljakovino S, ki jo virus uporablja za vezavo in vstop v človeške celice). Telesne celice nato s pomočjo tega genskega zapisa proizvedejo antigen, ki v telesu izzove imunski odziv – ali z drugimi besedami: cepiva na osnovi mRNA telesu dajo navodila, da ustvari koničaste proteine, da se naš organizem nanje privadi in je pripravljen na boj proti njim v primeru, da smo okuženi z virusom.

Cepiva na osnovi tehnologije mRNA nas zaščitijo pred boleznijo covid-19, ne da bi nas izpostavila virusu, saj ne vsebujejo oslabljenih ali inaktiviranih virusov. Podatki o delovanju cepiva, ki jih je predložil Pfizer komisiji FDA, kažejo, da cepivo že po 10 dneh po prvem cepljenju skoraj zaustavi okužbe pri cepljeni populaciji.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je napovedal, da je v maju predvidena dobava štirikrat po 35.100 odmerkov Pfizerja, zadnji teden že 73.710 in nato ves julij po 73.710 odmerkov. Cena za odmerek cepiva je 12 evrov.

Cepivo Moderna 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni. Cepivo je primerno za vse starostne skupine nad 18 let. 
Vir slike: CNN.
Cepivo Moderna 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni. Cepivo je primerno za vse starostne skupine nad 18 let.
Vir slike: CNN.

Cepivo proizvajalca Moderna

Na enakem principu kot cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech deluje cepivo Moderne, ki je prav tako približno 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni. Cepivo je primerno za vse starostne skupine nad 18 let.

Zadnja pošiljka tega cepiva je v Slovenijo prispela 25. marca, po napovedih Kacina pa sta v tem mesecu predvideni dve dobavi Moderninega cepiva. V prvi bo dobrih 14.000 odmerkov, v drugi pa 16.000 odmerkov. Cena za odmerek cepiva je 18 evrov.

Cepivo AstraZenece je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov). Cepivo je primerno za starostne skupine nad 18 let in se odsvetuje za uporabo pri starejših od 65 let. Vir slike: Getty images.
Cepivo AstraZenece je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov). Cepivo je primerno za starostne skupine nad 18 let in se odsvetuje za uporabo pri starejših od 65 let.
Vir slike: Getty images.

Cepivo proizvajalca AstraZeneca

Cepivo AstraZenece je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov). Cepivo je primerno za starostne skupine nad 18 let in se odsvetuje za uporabo pri starejših od 65 let.

To cepivo je sicer v zadnjem času prišlo na slab glas. Varnostni odbor EMA, PRAC, je ocenil, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva AstraZenece proti covidu-19. Hkrati pa meni, da korist cepiva v boju proti okužbam s covidom-19 še vedno prevladuje nad tveganjem pojava neželenih stranskih učinkov.

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pojasnil, da gre za približno en primer strdkov na 250 tisoč do 300 tisoč cepljenj oziroma približno za eno smrt na 1,4 milijona cepljenj, a bodo ne glede na to še naprej spremljali varnost cepiva.

Cepivo AstraZenece je vektorsko cepivo. Vektorsko DNA-cepivo vsebuje za človeka nenevaren virus (adenovirus, milejšo različico virusa), ki ne more povzročiti bolezni. Vanj vstavijo genski zapis za antigen SARS-CoV-2 (npr. za beljakovino S). Po cepljenju se genski zapis za antigen virusa SARS-CoV-2 (drugače rečeno navodila) prenese v celice v telesu. Ta navodila telesu omogočijo, da proizvede neškodljiv del koronavirusa, torej koničasti protein.

Naš imunski sistem zazna tuje proteine in proizvede protitelesa in imunske celice, da te proteine napadejo. Nato se telo znebi adenovirusa in genetskih informacij. Če se kasneje okužimo s koronavirusom, bo naš imunski sistem zaznal koničaste proteine in uničil virus, kot je to enkrat že naredil.

Prednost takšnih cepiv je dobra stimulacija imunskega sistema, kar omogoča močnejšo in dolgotrajnejšo zaščito. Ker pa je vektor za vnos v celico virus, lahko pri osebah, ki so že razvile zaščito proti temu virusu, pride do imunskega odziva na vektor namesto na antigen povzročitelja bolezni, kar lahko zmanjša učinkovitost cepiva.

Do konca aprila bo na voljo 133.819 odmerkov tega cepiva. Cena za odmerek cepiva je 1,78 evra.

Cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson je 67-odstotno učinkovito, deluje na podobnem principu kot cepivo AstraZeneca, a pri tem cepivu potreben le en odmerek. Vir slike: Getty images.
Cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson je 67-odstotno učinkovito, deluje na podobnem principu kot cepivo AstraZeneca, a pri tem cepivu potreben le en odmerek.
Vir slike: Getty images.

Cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson

Ocena učinkovitosti tega cepiva sicer precej variira. Združeni rezultati kliničnih preskušanj v ZDA, Južni Afriki in državah Latinske Amerike, pri katerih je sodelovalo 44 tisoč prostovoljcev, so pokazali 67-odstotno zmanjšanje pri simptomatskih obolenjih po dveh tednih od prejetega cepiva. Pri preprečevanju hujše oblike bolezni je bilo cepivo v študijah kar 85-odstotno učinkovito. Cepivo je primerno za starostne skupine nad 18 let.

Janssen je, tako kot AstraZeneca, vektorsko cepivo. V tem primeru je uporabljen adenovirus, ki sicer okužuje človeka, vendar ne povzroči bolezni. Kar je pri tem cepivu posebno, je to, da je potreben le en odmerek, učinkovito pa je po 14 dneh po cepljenju.

Po napovedih Jelka Kacina naj bi 16. aprila predvidoma prispelo 7000 odmerkov tega cepiva, 26. aprila pa še 12.000 odmerkov. Cena za odmerek cepiva bo okoli 7,15 evra.

S katerim cepivom boste cepljeni, sicer ne morete izbirati, boste pa zagotovo za drugi odmerek cepiva prejeli cepivo istega proizvajalca, kot ste ga prejeli za prvi odmerek.

Mnogo dodatnih informacij o cepljenju proti covidu-19 je na voljo na spletni strani WWW.CEPIMOSE.SI ali na brezplačni telefonski številki 080 1404.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice