Skip to content

Avtomobil so vam poškodovali na parkirnem prostoru, kaj pa zdaj?

Prepričana sem, da se vam je že kdaj zgodilo, da ste prišli na parkirni prostor do svojega jeklenega konjička in ugotovili, da vam je nekdo pustil »spominček«, če ste imeli srečo, vas je povzročitelj počakal, ali vam pustil podatke. Veliko pogosteje pa se zgodi, da s »spominčkom« ostanete sami. Mogoče ste ga sami komu pustili, ker ste menili, da ni tako hudo.

Po 109. členu Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je »(1) prometna nesreča nesreča na javni cesti ali nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, v kateri je bilo udeleženo vsaj eno premikajoče se vozilo in je v njej najmanj ena oseba umrla ali je bila telesno poškodovana ali je nastala materialna škoda.

(3) Prometna nesreča z majhno poškodbo je prometna nesreča I. kategorije, ki ima za posledico le manjšo poškodbo na udeleženih vozilih v obliki odrgnin, zdrsnin, vdrtin ipd., niso pa huje poškodovani podvozje ali naprave za upravljanje ali zaviranje, ali pa je nastala samo škoda na objektih, stvareh ali okolju.«

Preberite tudi:

Za objavo najdenih osebnih dokumentov na Facebooku tudi prek 12.000 evrov kazni

Pozabljen denar na bankomatu – podana prijava na policiji, kaj sledi?

Drugače povedano, če ste pri parkiranju poškodovali še drugo vozilo, ali del parkirnega prostora, ste povzročili prometno nesrečo. Če se mirno odpeljete dalje, ker menite, da škoda ni »velika«, ste zapustili oziroma pobegnili s kraja prometne nesreče I. kategorije in vam grozi globa v višini 500 evrov.

Kljub temu, da menite, da odrgnina, ki ste ju povzročili na drugem avtomobilu, se bo sprala ob prvem pranju avtomobila, ste storili prometno nesrečo.
Kljub temu, da menite, da odrgnina, ki ste ju povzročili na drugem avtomobilu, se bo sprala ob prvem pranju avtomobila, ste storili prometno nesrečo.
Vir slike: Pixabay

Kaj morate narediti, če ste uspeli poškodovati avto na parkirnem mestu?

Kljub temu, da menite, da se bo odrgnina, ki ste jo povzročili na drugem avtomobilu, sprala ob prvem pranju avtomobila, ste storili prometno nesrečo. Kot povzročitelj prometne nesreče ste dolžni posredovati ime in priimek, naslov, podatke iz vozniškega in prometnega dovoljenja in podatke o obveznem zavarovanju, ter izpolniti Evropsko poročilo.

Če osebe, ki ji je bila povzročena škoda, ni na kraju nesreče in je ne morete počakati, ji morate posredovati svoje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefonsko številko, e-naslov…).

Ker gre za prometno nesrečo I. kategorije (samo materialna škoda), se z oškodovancem lahko sama dogovorita o krivdi in izpolnita Evropsko poročilo. Preverite pa, če bi vaša zavarovalnica zahtevala policijski zapisnik. Če ga, boste morali poklicati policijo.

V Zakonu o pravilih cestnega prometa je predviden tudi inštitut »Odstopa od ogleda kraja prometne nesreče«, kar pomeni, da lahko policist odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku.

Od zbiranja dejstev in dokazov sme policist odstopiti pod pogojem da:

  • udeleženca izpolnjujeta vse pogoje za udeležbo v cestnem prometu,
  • je nastala majhna materialna škoda,
  • ne gre za prometno nesrečo s pobegom in
  • se udeleženci strinjajo glede odgovornosti za prometno nesrečo.

Torej, če se boste strinjali tako vi, kot oškodovanec, bo policist izdal obvestilo o odstopu, vidva pa bosta izpolnila Evropsko poročilo.

Pri izpolnjevanju Evropskega poročila je pomembno, da ste dosledni in izpolnite vse rubrike. Na ta način sami preprečite morebitne zlorabe.

Oškodovanec bo vložil zahtevek za povrnitev škode na vaši zavarovalnici.

Vse kar morate narediti, če ste oškodovanec

Če ste vi oškodovanec in vas je povzročitelj počakal pri avtu, ali vam pustil svoje podatke, ga pokličete in se dogovorite. Če zavarovalnica povzročitelja zahteva policijski zapisnik , obvestite policijo in stekel bo zgoraj navedeni postopek.

Policijo pokličete tudi, če povzročitelj pri sebi nima vozniškega dovoljenja, prometnega dovoljenja, dokazila o zavarovanju vozila ali je celo pod vplivom alkohola.

Prav tako takoj pokličete policijo, če ste prišli do poškodovanega avtomobila in ne veste, kdo je povzročitelj, saj ni pustil podatkov. Policija mora priti na kraj prometne nesreče I. kategorije, če eden od udeležencev to zahteva v roku 24 ur. V tem primeru policist preveri ali voznik in vozilo izpolnjujejo pogoje za udeležbo v cestnem prometu po Zakonu o pravilih cestnega prometa (psihofizično stanje), Zakonu o motornih vozilih (registracija vozila) in Zakonu o voznikih (pravica vožnje v cestnem prometu) ter opravi vse potrebno za zavarovanje kraja prometne nesreče in zbere dokaze (fotografira poškodbe, zavaruje sledi…).

Z malo sreče bo policija našla povzročitelja, kako se bo zgodba odvila, pa je odvisno od povzročitelja.

Čeravno se zdi ena praskica, ki nastane ob nespretnem parkiranju nepomembna, pa vas na koncu lahko močno udari po denarnici.
Čeravno se zdi ena praskica, ki nastane ob nespretnem parkiranju nepomembna, pa vas na koncu lahko močno udari po denarnici.
Vir slike: US News Money

Zakaj ne smete odpeljati s kraja povzročene škode?

Pri parkiranju se kaj hitro lahko zgodi, da malce odrgnete še avto, ki je parkiran v neposredni bližini. Ko in če se vam to zgodi, počakate lastnika avtomobila, ki ste ga poškodovali, ali pustite podatke, da vas lahko oškodovanec pokliče.

Če kraj prometne nesreče zapustite in ne pustite podatkov, boste zaradi zapustitve (pobega) kraja prometne nesreče I. kategorije (materialna škoda) plačali globo v višini 500 evrov. Če bi se pa zgodilo, da bi ob tem še koga poškodovali, pa je za pobeg s kraja prometne nesreče II (lahke telesne poškodbe), III (hude telesne poškodbe) in IV kategorije (smrt) globa v višini 1200 evrov in stranska sankcija 18 kazenskih točk.

Čeravno se zdi ena praskica, ki nastane ob nespretnem parkiranju nepomembna, pa vas na koncu lahko močno udari po denarnici. Vedno se najde kdo, ki je kaj videl, prav tako so kamere že povsod in obstaja velika verjetnost, da vas bodo našli, če ste povzročitelj škode.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice