Naprej na vsebino

Po najnovejši javnomnenjski raziskavi PoS-u pripada 7 sedežev v parlamentu

Do naslednjih državnozborskih volitev, v kolikor bodo le-te redne, kar kot kaže bodo, je še dobro leto dni. A že sedaj se čuti napetost v zraku, kar se pozna tudi pri javnomnenjskih anketah, ki iz tedna v teden pretresajo politično sceno.

Nove stranke, ki jih vodijo stari obrazi, rastejo kot gobe po dežju. A kot kaže, so ljudem še vedno ljubše etablirane stranke, za katere vedo, kaj lahko od njih pričakujejo. Zato tudi ni presenetljivo, da se je na zadnji javnomnenjski anketi dvignila podpora Slovenski ljudski stranki (SLS).

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je Mediana izvedla za Delo med 3. in 5. majem, je enega večjih vzponov dosegla SLS, ki bi, če bi bile volitve v nedeljo, ob upoštevanju samo opredeljenih volivcev, samostojno uspešno vstopila v parlament. Skupaj z ostalimi strankami, ki sooblikujejo gibanje Povežimo Slovenijo (Zeleni Slovenije, NLS,…) oziroma se z njimi dogovarjajo (SMC, …), pa bi dosegli vsaj 7 poslanskih mest, oziroma vsaj 5,3 % glasov.

Ne gre zanemariti, da skoraj tretjina anketiranih bodisi ne ve, komu bi dala glas (18,3 odstotka), bodisi ga ne bi dala nikomur (12,6 odstotka). Temu se sicer ni čuditi, saj večje kot je zaostrovanje odnosov in večja kot je odsotnost kulturnega dialoga ter želje po sodelovanju med levico in desnico, večje je nezadovoljstvo javnosti, kar se kaže tudi v večanju množice neopredeljenih volivcev. In prav v bazenu neopredeljenih ali nad polariziranjem politike razočaranih volivcev se zna najti še mnoge, ki bodo pripravljeni nagraditi sodelovalno politiko gibanja PoS.

»Čeprav rezultatov posameznih strank v gibanju PoS ni možno neposredno seštevati, pa je treba poudariti, da je rezultat v raziskavi dosežen brez upoštevanja dejstva, da bo gibanje PoS na volitvah gotovo nastopilo z eno najmočnejših list na čelu z dr. Petričem, številnimi uglednimi župani, nosilci vključenih strank, priznanimi zdravniki, glasbeniki, športniki, podjetniki, kmeti, upokojenci, invalidi in predstavniki mlade generacije, ter močnim kandidatom za mandatarja,« so zapisali na spletni strani Povežimo Slovenijo.

Kakšni so ostali rezultati javnomnenjske raziskave?

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi sicer zmago slavila SDS s 17,4 odstotka podpore. Na drugem mestu ostaja SD, za katero bi glasovalo 12,2 odstotka vprašanih, sledita Levica (7,6 odstotka) in LMŠ (7 odstotkov). Stranka NSi bi dobila 4,4 odstotka glasov, SAB 3,4 odstotka, sledi SLS, kot že omenjeno, s 3 odstotki.

SNS bi dobila 2 odstotka glasov, zunajparlamentarne Dobra država (1,5 odstotka), Piratska stranka (1,4 odstotka) in Zeleni Slovenije (1,3 odstotka).

Podpora stranki DeSUS je ponovno padla, volilo bi jo 1,2 odstotka vprašanih. Zvišala pa se je podpora SMC, ki bi dobila en odstotek glasov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice