Skip to content

Na prireditve, v lokale in hotele le prebolevniki, cepljeni in testirani

Vlada RS je včeraj za 30 dni podaljšala epidemijo na območju celotne države, hkrati pa je odločila, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo. Prav tako se je dopolnil načrt sproščanja ukrepov. Za naslednjo, zeleno fazo, velja pogoj, da mora število okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 300, omejitev, vezanih na število hospitaliziranih, pa za to fazo ni.

Vlada je med drugim odločila, da bo od sobote na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo udeležencev lahko tudi več kot 50.

Prihodnji teden bodo v šolske klopi sedli vsi srednješolci in študenti. Pri prestopu meje bo mogoče skrajšati karanteno z negativnim testom po petih dneh od napotitve v karanteno. Z novim odlokom se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja, ne glede na to ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Prav tako se dovoljuje prisotnost gledalcev na tekmovanjih, v kolikor je zadoščeno PCT-pogojem.

Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bi v zeleno fazo lahko prišli v desetih dneh, najverjetneje pa v začetku junija, kljub temu pa še vedno sodimo med pet najbolj ogroženih držav v Evropi.

Kdaj bomo zares prišli v zeleno fazo pa je predvsem odvisno od našega obnašanja je dodal Krek, in opozoril, da imamo na semaforju tudi oranžno, rdečo in črno fazo.

A ne glede na to, kdaj bomo prešli v zeleno fazo, PCT-pogoji ostajajo – vsaj do preklica epidemije covida-19.

V Sloveniji smo sicer presegli pol milijona cepljenih (24 %) s prvim odmerkom in 250.000 z drugim (13 % populacije). Prebolelih je 192.000 in če te upoštevamo kot cepljene s prvim odmerkom, imamo precepljenih 34 odstotkov ljudi. »Računamo, da bomo do konca junija (od 25. decembra lani) skupno imeli 2,6 milijona odmerkov cepiva, z njimi zlahka precepimo 75 odstotkov ljudi,« je povedal Krek.

Dodal je še, da bo NIJZ danes poslal SMS sporočila, v katerih se bo zahvalil vsem, ki so se že cepili in pozval tiste, ki so starejši od 18 let, pa se še niso cepili, naj se prijavijo na cepljenje.V sporočilu bo tudi povezava do spletnega mesta zVem, na katerem se lahko prijavijo in so lahko brez skrbi, saj se prijave na tem sistemu ne podvajajo. Preko te aplikacije se je sicer v zadnjih dneh prijavilo 78.000 ljudi, v resnici pa je prijav več, saj nekateri cepilni centri delujejo še po starem sistemu. Cepljenje sicer poteka v 80 cepilnih centrih po državi.

Krek ocenjuje, da je cilj 70 % precepljenost populacije realen in meni, da bo junija v Sloveniji že dovolj cepiva, da se bomo verjetno lahko pogovarjali o tem, katero cepivo kdo želi.

Pogoji, pod katerimi se od ponedeljka naprej smejo izvajati kulturne prireditve

Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo je predstavila sproščanje ukrepov v kulturnih ustanovah. V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50.

Kulturne prireditve se smejo izvajati, tako znotraj kot zunaj, na prizoriščih, ki omogočajo sedišča. Brez sedišč prireditve niso dovoljene. Dovoljena je 50-odstotna zasedenost teh sedišč in mora potekati skladno z upoštevanjem vseh navodil NIJZ-ja. Omejitev za število oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja, kot je veljalo že v prehodnem odloku. Ohranja se tudi določba prejšnjega odloka, po kateri morajo nastopajoči enkrat tedensko izvesti testiranje.

Udeleženci prireditve pa morajo, da se lahko udeležijo prireditve, zadostiti PCT-pogojem, kar pomeni: negativni rezultat testa, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o prebolelosti, tako da od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev, dokazilo o pozitivnem PCR-testu, ki ni mlajši od 10 dni in starejši od 6 mesecev, ali dokazilo cepljenosti. Ta dokazila pa niso potrebna za mlajše od 18 let, ko so na prireditvi skupaj z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki. V kolikor pa želi družba mlajših od 18 let na primer v kino, pa tega ne morejo storiti brez, da zadostijo PCT-pogoju.

Na enak način se sproščajo športne prireditve in turistične namestitve. Tudi tam je treba zadostiti PCT pogojem.

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa omogoča tako zunaj kot znotraj zbiranje do 50 oseb, največ 50-odstotno zasedenost sedišč in obvezno razdaljo 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Od ponedeljka naprej so gostinski lokali lahko odprti do 22. ure

Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj je pojasnil, da bo od ponedeljka naprej opravljanje gostinske dejavnosti dovoljeno od 5.00 do 22.00. Razdalja med mizami mora biti tri metre, razdalja med osebami pa ni več določena. Prav tako ne velja več pogoj največ štiri osebe za eno mizo v gostinskih obratih, v primerih, ko gre za družinske člane z otroci do 18. leta.

Prav tako v poslovnih prostorih ne velja več pogoj 20m2 za enega potrošnika v primeru, da gre za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov. Kampi lahko ponudijo turistične storitve, a le do 70 % razpoložljivih enot, so pa iz te omejitve izvzeti pavšalisti, ki imajo zakupljeno parcelo celo leto.

Obratujejo lahko tudi igralni saloni, ponovno se lahko prirejajo tudi posebne igre na srečo. Igralni saloni  so lahko odprti od 5. do 22., tako kot gostinski lokali, ponudijo lahko do 50 odstotkov kapacitet igralnih mest, gostje  pa morajo zadostiti PCT-pogojem.

»PCT pogoj je varovalka za varovanje zdravja gostov, na drugi strani pa je varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve kot varne lokacije. Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb bi bila dolgotrajna,« je pojasnil Zajc.

V primeru, da inšpektor ugotovi, da je šlo za kršitve t. i. PCT-pogojev, bo ponudnik storitev odgovoren samo, če ne bo opozoril gosta, sicer pa bo kaznovan gost, ki tem pogojem ni zadostil.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice